Hatékonyabb és gyorsabb gyártás a palettacserélős MAPLE M-ONE megmunkáló központtal

Ha a marási technológia során az alkatrész teljes gyártási idejét szeretnénk csökkenteni gép oldalról, az egyik legésszerűbb választás a palettaváltós rendszerrel ellátott megmunkáló központ. A MAPLE szerszámgépgyártó a M-ONE 10 APC nevű szerszámgépet fejlesztette ki erre a célra.

maple_one_1

A korábbi cikkünkben bemutatott ázsiai gyártó, a MAPLE szerszámgép-sorozatát, az M-ONE-t mutatjuk be most részletesebben.

A palettaváltós szerszámgépeknek az alapja, hogy a szerszámgép két asztallal rendelkezik, úgynevezett palettákkal. Mindkét paletta készülékezése azonos, ugyanarra a munkadarabra van felszerelve. Amíg a gép az egyik palettán elhelyezett alkatrészt/alkatrészeket megmunkálja, addig a másik palettára feltárazhatóak, befoghatóak az előgyártmányok. Így a hagyományos asztal-elrendezésű szerszámgépekhez képest a munkadarabcsere ideje helyett pusztán a palettaváltás idejével nő az alkatrész gyártási ideje.

maple_one_2

Számos szerszámgépgyártó kínál váltópalettás gépeket. A MAPLE M-ONE 10 APC függőleges tengelyű CNC megmunkáló központ kiemelkedő tulajdonsága a legtöbb piacon fellelhető váltópalettás géphez képest a mérete. Kétasztalos gép sok van, de olyan, aminek 1000 mm x 500 mm-es asztalmérete van, abból kevesebb lelhető fel. A kétasztalos, palettás, függőleges tengelyű megmunkáló központok asztalmérete általában 600 mm x 400 mm körül mozog.

A M-ONE 10 APC a teljes asztalméreten képes megmunkálni. X-tengely menti mozgástartománya 1000 mm, Y- tengely menti mozgástartománya 500 mm, Z-tengely menti mozgástartománya pedig 600 mm. Az asztalváltás ideje 5 másodperc, terhelhetőségük egyenként 300 kg.

A főorsó kialakítása a MAPLE gyártótól megszokott módon széleskörűen opcionálható: a sztenderd szíjhajtású főorsóhajtástól kezdve, a direkt hajtásún át, a kétfokozatú fogaskerék hajtóműves hajtásig mind rendelkezésre áll az Ügyfél megmunkálási igényeinek megfelelően. A főorsó kúpkialakítása elérhető 40-es és 50-es kúpmérettel, kettős felfekvő kialakítással a szokványos 7/24-es kúpokkal: BT, CAT, SK, DIN, illetve elérhető 1/10-es HSK kúppal is. A főorsó fordulatszáma 6.000 ford./perctől 10.000 ford./percig választható, a hajtás kialakításának függvényében. A főorsó maximális, 15 kW-os orsóteljesítményét 10-15 percig képes tartani, folyamatos üzemelés alatt az orsó teljesítménye 11 kW.

maple_one_3

A szerszámgép alapfelszereltsége a 24 szerszám-férőhelyes, cserélőkaros, dobtáras automata szerszámtár. Opcionálisan elérhető 32, illetve 40 férőhelyes láncos tárral.

maple_one_4

A szerszámgép pontosságát a merev gépváz-kialakítás biztosítja, illetve a MAPLE gyártótól ismert konstrukciós szokás, miszerint „nem szűkmarkúak, ha öntvényről van szó a gépvázban”. A gép tömege 7,500 kg, az opcionális perifériák nélkül. A szerszámgép vezetékezése az összes tengelyen hengergörgős lineáris csapágyakkal van kivitelezve, vezetékenként 3 csapággyal. A vezetékek szélessége 45 mm. A tengelyeket hajtó golyósorsók C3-as pontossági osztályúak, 40 mm-es átmérővel. A szerszámgép a legtöbb ismertebb és megbízható vezérlővel elérhető: FANUC, Mitsubishi, Siemens.

maple_one_5

X/Y/Z-mozgástartomány 1000/500/600 mm
Asztalméret 2 x 1000 x 500 mm
Asztalkialakítás T-hornyos
Főorsó fordulatszám 10.000 ford./perc alapfelszerelésként
Főorsó teljesítmény 15/11 kW
Főorsókúp 7/24-es kúp alapfelszerelésként: BT, CAT, SK, DIN
Tengelyenkénti gyorsjárat 36 m/perc
Szerszámtár mérete 24 férőhelyes
Szerszámcserélés Kettős cserélőkaros
Gép tömege 7.500 kg az alapgép
Gép befoglaló mérete (H x SZ x M) 3600 x 5160 x 3300 mm

További információ

A MAPLE hivatalos weboldalán.

A MAPLE magyarországi forgalmazója a TECNO.team honlapján.