Felkészülés a digitális átalakulásra az Enterprise Group nyílt napján

Ipari digitalizációról informálódhattak a látogatók az Enterprise Group Kft. legutóbbi, rendhagyó nyílt napján. Az esemény szorosan kapcsolódott a vállalat nemrég elindított, a SIEMENS PLM-mel közösen folytatott digitális kampányához.

2017_06_08_Enterprise_Group-Ipari_digitalizacio_78

A kampány célja, hogy az ipari digitalizációt közelebb hozza a magyarországi kis- és középvállalkozásokhoz. Ennek megfelelően, a nyílt nap is elsősorban a hazai KKV szektornak igyekezett segítséget nyújtani, az új ipari trendek világában való tájékozódáshoz. Megtudhattuk, hogy mit is értünk valójában digitalizáció alatt, mindez hogyan befolyásolja az ipari résztvevőket és, hogy milyen lépéseket érdemes megtenni annak érdekében, hogy a kialakuló helyzetből profitálhassunk.

A digitális kampány része egy, az ipari digitalizációnak dedikált weblap és egy többrészes webinár is, melyről egy korábbi cikkünkben is olvashatnak.

A digitalizáció útján

Az eseményt Czifrák Gábor, az Enterprise Group PLM üzletágának vezető értékesítője nyitotta meg, aki köszöntője után rövid előadást tartott azokról a tényezőkről, amelyek elősegítik egy vállalat teljes értéktermelési láncának integrációját és digitalizálását. Gábor, az Enterprise Group és a SIEMENS közötti együttműködésére építve, a német vállalat stratégiáin és megoldásain keresztül szemléltette a digitalizációhoz vezető lépéseket, illetve az azokban rejlő lehetőségeket.

2017_06_08_Enterprise_Group-Ipari_digitalizacio_15

A rendezvény második, meghívott előadója Tóth István, a DELTA-TECH Kft. cégvezetője volt, aki előadásában bemutatta, miként képes egy magyarországi középvállalkozás a digitalizáció útjára lépni és ebből hogyan tud versenyelőnyt generálni. István beszélt a cégénél alkalmazott digitális technológiákról és eszközökről (pl.: szenzorok, robotika, VR és AR megoldások), illetve áttekintést adott a DELTA-TECH új kutatás-fejlesztési központjáról – annak működéséről és szerepéről a vállalati infrastruktúrában.

2017_06_08_Enterprise_Group-Ipari_digitalizacio_42

A DELTA-TECH Mérnöki Iroda Kft. több, mint 20 éve alakult Balassagyarmaton. Fő profiljuk a saját tervezésű célgépek és gyártósorok tervezése, illetve kivitelezése. A cég, folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően, mára egy győri és egy bátonyterenyei telephellyel (Matra-Tech Mérnöki Iroda Kft.) is rendelkezik. Szakértő alkalmazotti gárdájuk komoly tudással és gyakorlattal rendelkezik a tervezésben, gyártásban és automatizálásban egyaránt. A cég, az energetikai ipar részére kutatás-fejlesztési tevékenységet is végez.

Több, mint CAD

A harmadik előadást Szűcs Imre, az Enterprise Group PLM üzletágának ügyféltámogatási vezetője tartotta, és elsősorban a Solid Edge tervezőszoftver legújabb, ST10-es verziójának digitalizációt segítő funkcióiról beszélt. Az új verzió már minden kétséget kizáróan többet nyújt egy átlagos CAD szoftvernél, ennek megfelelően számos egyéb megoldást is kínál felhasználóinak. Imre ezek közül külön kiemelte a Generatív tervezést, ami topológiai optimalizálással segíti az anyagtakarékosabb modellek előállítását.

2017_06_08_Enterprise_Group-Ipari_digitalizacio_49

Prezentációjában bemutatta, hogy az olyan lépések, mint a Solid Edge bevezetése, még egy kisvállalkozás számára is számottevő előnyt eredményezhetnek. A kezdeti befektetés komoly kiadásnak tűnhet, de a tervezésben bekövetkező pozitív változások hamar megtérülnek.

Integráció és hatékonyság

Egy frissítő, kapcsolatépítésre is kiválóan alkalmas ebéd után megkezdődött a rendezvény második felvonása, amit Cséfalvay István, az Enterprise Group PLM üzletágának ügyféltámogató mérnöke tartott. István a digitalizációt a SIEMENS PLM rendszere, a Teamcenter Rapid Start felől közelítette meg. Ismertette a szoftver számos, tervezést segítő funkcióját, illetve a Solid Edge új verziójával érkező integrációs lehetőségeket.

2017_06_08_Enterprise_Group-Ipari_digitalizacio_56

A Teamcenter Rapid Start, rengeteg beépülő alkalmazásának köszönhetően (pl.: NX, SolidWorks, CATIA, Inventor, Mentor, Abaqus, Word, PDF), kiváló megoldás lehet minden olyan vállalkozásnak, amelyek gyorsan szeretnének előnyhöz jutni az ipari digitalizáció felé vezető úton.

Olvassa el korábbi cikkünket, melyet az Enterprise Group egyik előző rendezvénye kapcsán írtunk, többek között a Teamcenter Rapid Start-ról.

Ígéretes kezdés

A rendezvény remek alkalmat kínált arra, hogy akár döntéshozóként, akár érdeklődőként, átfogó képet kapjunk az Ipar 4.0, az ipari digitalizáció meghatározó tényezőiről. Az előadások jól követhető, konzekvens sorrendben, sikeresen zajlottak, amit a jó hangulat és a pozitív látogatói visszajelzések is igazoltak. Természetesen azoknak sem kell aggódniuk, akik nem tudtak eljönni, hiszen a mostani nyílt nap csak egyike volt azon lehetőségeknek, amelyet az Enterprise Group és SIEMENS közös kampánya kínál.

2017_06_08_Enterprise_Group-Ipari_digitalizacio_59

A témával kapcsolatos információkért érdemes figyelemmel kísérni hírportálunkat, illetve a kampány hivatalos weboldalát, melyet EZEN A LINKEN érhetnek el.

További információ:

Az Enterprise Group hivatalos honlapján.

Az Ipari Digitalizáció honlapján.