Bővül a Formlabs termékpaletta: itt a Form Wash és a Form Cure

A Form 2 sztereolitográfiás 3D nyomtató tavaly óta szerezhető be hazai, hivatalos forgalmazótól, azóta pedig robbanásszerűen tör be a magyar ipari, fogászati és ékszerészeti 3D nyomtatás piacára. A gyártó cég nemrég új, ipari felhasználásra fejlesztett, ellenálló anyagokat mutatott be, majd a fogtechnikusok számára prezentált új, dentál alapanyagokat, most pedig az utómunkát automatizáló Form Wash ultrahangos mosó és Form Cure UV kamra bevezetésével a teljes felhasználói bázisnak kedveznek.

Formlabs ökoszisztéma

Formlabs ökoszisztéma

Bárki, aki használt már 3D nyomtatót, tudja, hogy sok minden történik a nyomtatás elindítása és a kész termék kezünkbe vétele között. Miután a 3D nyomtató végzett a munkával, a modell leválasztásán túl szükség lehet felületkezelésre és a támasztékok eltávolítására. Sztereolitográfiás 3D nyomtatás esetén izopropil alkohol fürdőre és UV utókezelésre is sor kerül. A nyomtatás sikere egy jól megtervezett folyamat eredménye – erre a gondolatra alapozott a Formlabs, amikor bemutatta két legújabb termékét: a Form Wash és a Form Cure gépeket. A Form 2 SLA 3D nyomtatóhoz fejlesztett eszközök optimalizálják és automatizálják a nyomtatás utáni munkafolyamatot, ezzel tovább tökéletesítve a printek minőségét és csökkentve a manuális feladatokhoz szükséges időt.

A Form Wash ultrahangos mosó és a Form Cure UV kamra teljessé teszi a Formlabs ajánlatát a sztereolitográfia munkafolyamatában. A két új géppel a Form 2 3D nyomtató felhasználóinak munkája még gördülékenyebb és egyszerűbb lesz konzisztens, magas minőségű eredménnyel.

Form Wash és Form Cure

Form Wash és Form Cure

Automatizált izopropil alkoholos fürdő 

Korábban az SLA nyomatok utókezelésének munkafolyamata azzal kezdődött, hogy a nyomatot el kellett távolítani a nyomtatótálcáról, majd a Form 2-höz csomagolt Finish kit kádjaiban manuálisan kellett róluk lemosni izopropil alkohollal (IPA) a felesleges műgyantát. A legjobb eredményt akkor kaptuk, ha szemünket az órán tartva az adott anyagnak megfelelő ideig fürdettük a modelleket.

A Form Wash automatizálja ezt a feladatot: még a tálcáról sem muszáj levennünk a nyomatot, akár azzal együtt bele tudjuk helyezni a Form Wash kádjába a nyomtatást, majd egy időzítőt beállítva biztosak lehetünk benne, hogy elkalandozó figyelmünk ellenére a fürdő pont a megfelelő ideig fog tartani. Amíg mással törődünk, a Form Wash folyamatosan keveri a folyadékot a modell körül, amíg le nem telik a beállított idő. Akkor ugyanis automatikusan kiemeli a modellt a tartályból és a tárgy elkezdhet megszáradni.

formwash

A Form Wash dobozában van egy tároló a szerszámaink tisztán tartására is, valamint egy hidrométer segít nekünk eldönteni, hogy mikor jött el az ideje a betöltött izopropil alkohol kicserélésének.

UV utókezelés a Formlabs alapanyagaira optimalizálva

Az UV utókezelés bizonyos alapanyagoknál szükséges, hogy azok elérjék a tulajdonságaik, például keménység, rugalmasság vagy hőállóság, maximumát. A különleges alapanyagokat (legyen műszaki, fogászati vagy kiégethető műgyanta) mind úgy tervezte a Formlabs, hogy UV utókezeléssel érjék el a tulajdonságaik maximumát, azonban a standard anyagok is ellenállóbbá tehetők egy UV kamrával.

form_cure

A Form Cure UV kamrát arra tervezték, hogy a Formlabs műgyanták használói számára a legtökéletesebb megoldást nyújtsa. A 405 nm fény és a hőmérséklet precíz vezérlésével az adott alapanyagtípusnak a tesztek alapján legjobban megfelelő utókezelést biztosítja a gép.

Magyarországon is előrendelhető

A Form Wash és a Form Cure a FreeDee-nél előrendelhető, a szállítást azonban szeptemberben kezdi meg a gyártó. A Form Wash bruttó 189.000 Ft, a Form Cure UV kamra pedig bruttó 269.000 Ft-ért előrendelhető.

+1 apró megfigyelés: A Formlabs kommunikációjában a gépeken beállított idő azt a dátumot adja ki, amikor 2015-ben a gyártó bemutatta a Form sztereolitográfiás 3D nyomtatók harmadik generációját, a Form 2-t.

További információ:

A Formlabs hivatalos magyarországi forgalmazója, a FreeDee honlapján.

A Formlabs hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]