A SCOTT Sports és a CREAFORM közöse: új szint a biztnoságban, 3D szkenneléssel

A SCOTT Sport hozzáállása a terméktervezéshez egy mondatban összefoglalható: „nincs rövidebb út ahhoz, hogy a dolgokat jól csináljuk”. Ez az a szemlélet, amelynek birtokában a svájci sportszergyártó megalkotta a Symbol 2 freeski bukósisakot.

creaform-scott-sports-3d-scanning-workshop

A HandySCAN 3D támogatta a vállalatnál dolgozó mérnököket ugyanúgy, mint a tervezőcsapatokat, hogy megalkothassák azokat a SCOTT Sports termékeket, amelyeket a felhasználók elvárnak tőlük.

Mérnöki munka a bukósisak-fejlesztésben

A professzionális sportfelszerlések tervezése során az illeszkedés és a kényelem majdnem ugyanolyan fontos, mint a biztonság. Az egyre magasabb biztonsági elvárások és a sportolók igényei vezették a SCOTT Sports-ot, hogy újszerű technológiákat próbáljanak ki a tervezésben és a legmagasabb biztonsági szintet garantálják a termékeikkel.

Bertrand Didier, a SCOTT Sports SA Sport divízió vezető mérnöke szerint a 3D szkennelés tökéletes megoldást jelent a magas minőségű védőfelszerelések gyártásában, amelyek mind az ipari elvárásoknak, mind a sportolók kívánalmainak és kényelmének megfelelnek. Mivel a bukósisakok nagyon bonyolult és komplex termékek, sokszor a kézzel készített makettek és modellek a legegyszerűbb eszközök a tervező ötleteinek megörökítésére. Egy gyurmamodell 3D modellé konvertálása pedig nagy rugalmasságot és egyszerűséget jelent a tervezők és mérnökök számára. Így közösen dolgozhatnak tovább, amíg a termék végül eléri végleges formáját. Korábban külső cégeket bíztak meg a digitalizálással, illetve belépő szintű 3D szkennereket alkalmaztak, azonban rájöttek arra, hogy a 3D szkennelés kiváló lehetőség a kézzel készített vagy éppen komplex formák digitális leképezésére. A csapatnak szüksége volt egy sokoldalú és felhasználóbarát eszközre, amely képes pontos méréseket végezni a lehető leggyorsabban – így elkerülhetik a hosszú mérőciklusok alkalmazását és a drága prototípusgyártás költségeit. Ezekkel az igényekkel és elvárásokkal találtak rá a HandySCAN 3D-re.

creaform-handyscan-3D-scanner-scott-sports-helmet

A HandySCAN 3D használata felgyorsítja az új termékek piacra kerülését

A HandySCAN 3D szerepe a bukósisaktervezésben

A Creaform HandySCAN 3D használatával Didier és csapata jelentősen csökkenthette a tervezés időszükségletét. A 3D szkenner segít a formaintegrációban, és fejleszti a teljes tervezési folyamat hatékonyságát, ezzel lerövidíti a piacra kerülési időt. A mérete és a hordozhatóság lehetővé teszik, hogy ott és akkor alkalmazzák az eszközt, ahol éppen szükség van rá, akár a tervezők irodájában is. Ezáltal még több időt takarítanak meg.

creaform-vxelements-scott-sports-symbol2-helmet

Komplex geometriák szkennelhetők mindössze néhány másodperc alatta Creaform 3D szkennereivel és a szoftverekkel

A felbontás és a nagy pontosság, amit a Creaform szkennerei nyújtanak, illetve a VXelements szoftver tökéletesen illeszkedik a tervezőcsapat igényeihez. Hozzásegíti a szakértőket a gyors adatgyűjtéshez, és segít meghatározni a mechanikailag kritikus pontokat, illetve a kényelem és az illeszkedés szempontjából fontos geometriákat.

A 3D szkenner emellett bizonyította, hogy alkalmas a gyártott termékek minőségének értékelésére is, mivel ellenőrizhetik a végleges CAD modell és a késztermék illeszkedését.

A SCOTT Sports és a Creaform közös sikere – #NOSHORTCUTS az innovációért

A SCOTT Sports új bukósisakjai az IPSO MUNICH kiállításon, Németországban kerültek bemutatásra. A termékvonal megnyerte az IPSO AWARD-ot is idén.

Egy dolog biztos: a SCOTT Sports-nál nincs rövidebb út a tökéletes megoldáshoz. A vállalat mérnökei tartogatnak még további feladatokat is a HandySCAN 3D számára. Az ilyen, és ehhez hasonló feladatok innoválják az ipari technológiákat és izgalmas kihívásokat jelentenek a fejlesztőmérnökök számára is.

scott-sports-enander-freeski-symbol-2-helmet

Zermatt 2018 Freeride. Fotó: Oskar Enander/SCOTT Sports.

Kíváncsian várjuk, hogy milyen újdonságokkal jelentkezik legközelebb a sportszergyártó!

Forrás:Creaform

További információ

A Creaform weboldalán.

A SCOTT Sports honlapján.

Megosztás

Papp Oliver

A CNCMedia alapító főszerkesztője. CAD szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, technológiai fejlesztésekről, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2008 óta. 

Tags:

[
    ]