A Michael Deckel GmbH köszörűgépgyártó, immár ISOG néven, a megszokott minőségben szolgálja ki ügyfeleit

Manapság, a számítógépek és korszerű szoftverek világában hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy csak az a jó termék, amely CNC támogatással termel. Pedig ez nem így van.

A kézi köszörűk mechanikai alkatrészeinek folyamatos megújulása évtizedek óta tart, igaz, nem a szemünk előtt történik – pontosságuk növekedése csendben zajlott. Ezek a kézi eszközök azonban lassan minden forgácsolóműhely szerszámélezésének „igáslovai” lettek, úgy a kis családi vállalkozásoknál, mint a nagy forgalmú multinacionális cégeknél.

Jó példa erre a Michael Deckel által az 1950-es években Weilheim-ben (Németország) alapított, majd ISOG néven megújult köszörűgép gyár. A termékpaletta bázisát képviselő S0 és S0E kézi köszörűk, gravírozótűk, alakmarók és egyéb, bonyolult alakú munkadarabok megmunkálására alkalmas szerszámok köszörülésére lettek kifejlesztve. A közel 70 éve sikeresen gyártott modellek, robusztus konstrukciójuknak, sokoldalúságuknak, pontosságuknak és minőségüknek köszönhetik vezető pozíciójukat világszerte, az egyélű marószerszám-köszörűgépek piacán.

ISOG S0E és S0

Az S0 és S0E azonban nem csupán pontos egyélű marók köszörülésére alkalmasak. Kivágóbélyegeket, eszterga- és idomkéseket, tapintókat, központozókat és más hengeres alkatrészeket is gazdaságosan legyárthatunk velük. Emellett fúrók, egyenes fogazású rádiuszmarók és ujjmarók tökéletes újraélezésében is kiváló társak lehetnek.

ISOG S0 – a lényegre törő klasszikus

A szinte korlátlan számú beállítási lehetőségének köszönhetően, minden üzem nélkülözhetetlen alapeleme. Ezt jól szemlélteti, több mint 30.000 eladott példányszámával. Az S0 sokoldalúsága univerzális billentési és beállítási lehetőségeinek köszönhető. Az előfeszített csapágyazású köszörűorsó rezgéstől és felületi hibáktól mentes köszörülést tesz lehetővé 0,25 kW-os teljesítménye és 4500-as percenkénti fordulatszáma segítségével.

A gép szíve az osztófej, amely maximum 18 mm-es szerszámok befogására alkalmas és külpontos rádiuszok köszörüléséhez keresztirányban állítható. Opcionálisan egyéb szerszámbefogók is elérhetők, négyzet vagy téglalap alakú szerszámokhoz. A köszörűkorong lehúzása is gyorsan, biztonságosan elvégezhető, a védőburkolatba épített standard berendezés segítségével. A por elleni védelemről egy kivezető csonk gondoskodik, melyre elszívó berendezés is köthető.

ISOG S0 osztófej és zárt védőburkolat kőlehúzáshoz

ISOG S0 osztófej és zárt védőburkolat kőlehúzáshoz

ISOG S0E  az igényes felhasználók gépe

Akinek nagyobb pontosságú, bonyolult élekkel ellátott szerszámokat kell nagyobb darabszámban köszörülnie, különösen értékelni fogja az S0E előnyeit. Az S0-tól a rendkívül nyugodt járású, axiális irányban állítható köszörűorsó, az egyoldalasan csapágyazott szerszámbefogó és a zárt kivitelű ház különbözteti meg, mely magába foglalja a hajtást, a kőlehúzó berendezést és a porelszívást.

Az egyoldalasan csapágyazott szerszámtartó nagyobb mozgásszabadságot és gyorsabb kezelést biztosít a beállításnál és köszörülésnél. A finom állítás századmilliméteres lépésekben történik, egy előfeszített vezetőhüvelyen keresztül, játékmentesen. Az osztófej szánja egy keresztirányú vezetéken mindkét irányban 10 mm-el eltolható a nóniusz skála szerint, mellyel olyan külpontos rádiuszok is köszörülhetőek, melyek nagyobbak a szerszámátmérő felénél. Az S0E-t egy axiális irányban állítható köszörűorsóval szerelték fel, elkerülendő a korrekciózási és a köszörülési hibákat.

Hasznos kiegészítők

Mikroszkóp S0-hoz és S0E-hez

A finom és bonyolult műveletek szerszámainak gyártása és újraélezése ügyességet és gyakorlott szemet igényel, melyben nagy segítségünkre lehet egy ilyen eszköz. A 6 mm-es átmérőjű látómezővel és 1:20-hoz arányú nagyítással egy felfogásban nyomon követhető és ellenőrizhető a köszörülési pontosság.

Csigafúró élező készülék S0-hoz és S0E-hez

Ezzel a kiegészítővel megszűnik a félreélezett, nyomó, gyorsan elkopó fúrók problémája. Egy bárki által könnyen használható készülék, mely alkalmas 3-18 mm-es átmérőjű és 90-től kb. 120°-os csúcsszögű csigafúrók köszörüléséhez. A hátraköszörülési szög tetszés szerint beállítható.

Esztergakés tartó S0-hoz és S0E-hez

Praktikus késtartó négyszög keresztmetszetű szerszámokhoz 20 mm-es magasságig. Ideális eszterga és alakos kések gyártásához és újraélezéséhez. Mikroszkóppal is kombinálható.

Mikroszkóp, illetve esztergakés S0-hoz és S0E-hez

Mikroszkóp, illetve esztergakés S0-hoz és S0E-hez

Patronok S0-hoz és S0E-hez

Munkadarab befogási tartomány: 0,5-18 mm-ig (0,5 mm-es lépcsőkkel). Négyszögpatronok is kaphatóak inch és metrikus méretekben egyaránt.

Porelszívás S0-hoz

A standard porvédő burkolatnak köszönhetően nem jelent problémát egy nagy teljesítményű porszívó felszerelése. Kétféle típus létezik. A standard elszívó és a keményfém porokhoz ajánlott speciális porszívó.

  S0 S0E
 Köszörűmotor/köszörűorsó  
 Motorteljesítmény 0,25 kW 0,55 kW 
 A motor fordulatszáma 2800 min-1 2800 min-1 
 Az orsó fordulatszáma 4500 min-1  4500 min-1
 Szerszámfelfogás  
 Szerszámátmérő patronokkal 0,5-18 mm-ig 0,5-18 mm-ig
 Négyszög-patronok 4-5-6-7-8-10-12 mm 4-5-6-7-8-10-12 mm
 A szerszámfelfogás beállításai  
 Oldalirányú eltolás 10,0 mm jobbra 10,0 mm jobbra és balra
 Hosszirányú eltolás 40 mm 40 mm
 Max. hátraköszörülési szög 45° 45°
 Az osztófej finombeállítása a köszörűorsóhoz 15 mm 15 mm
 Az osztótárcsa osztásainak száma 12 12
 Méretek  
 Hossz 450 mm 660 mm
 Szélesség 400 mm 570 mm
 Magasság 300 mm 325 mm
 A gépállvány magassága 915 mm 856 mm
 Súly  
 Asztali gép 32 kg 65 kg
 Állványos gép 67 kg 125 kg
 Alaptartozékok
 Felfogótüske fazékkoronghoz
 Lehúzó anya felfogótüskéhez
 100 x 50 x 20 mm-es fazékkorong HSS szerszámokhoz
 Szerszámkészlet (8 kulcs)

SzerzőRomhányi Dávid

További információ:

Az ISOG gépek hivatalos hazai forgalmazója, a Büll & Strunz Kft. honlapján.

Az ISOG hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]