TRUMPF automatizálás a Zollner Kft.-nél

Valóságos TRUMPF gépekből álló gyártóvárost hozott létre szügyi telephelyén a ZOLLNER Elektronik Gyártó és Szolgáltató Kft. A Balassagyarmat közeli településen található gyáregység az európai lemezmegmunkálás egyik fontos szereplője. A cég vezetőjével a korszerű automatizálási megoldásról a Műszaki Magazin készített interjút.

“A ZOLLNER 2002-ben alapított szügyi telephelyén különféle lemez-alapanyagokból készült magas komplexitású termékek gyártása történik.” – kezdi beszélgetésünket Ógl Mihály, a ZOLLNER Kft. Mechanika Üzletágának vezetője

MM: Milyen tevékenységek jellemzik a ZOLLNER szügyi gyárát?

Ó.M.: Gyárunkban különböző iparágak mechanikai igényeit szolgáljuk ki, ennek megfelelően alakítottuk ki a technológiát és az organizációt. Az elmúlt évek növekvő vevői igényei, mint például a gyárthatóság, a rugalmasság és a minőségi elvárások alakították ki a technológiai portfóliónkat és kapacitásainkat főképpen a stancolás és a lézervágás, a CNC hajlítás, a hegesztés, a csiszolás és a porfestés területein, egészen a termékek készre szereléséig.

MM: Mikor látták elérkezettnek az időt egy fejlettebb, automatizált géppark beszerzésére?

Ó.M.: 2012-2014 között szembesültünk azzal, hogy a rendelkezésre álló gépparkunk már nem volt elég termelékeny és rugalmas a kisebb szériák gyártásánál. Ebben az időszakban a gépeink egy része elérte a 10-12 éves életkort, el kellett gondolkodnunk azon, hogy milyen irányba érdemes fejleszteni.

MM_2017_05_trumpf_1

MM: Miért a TRUMPF automatizált rendszerei mellett döntöttek?

Ó.M.: Az új technológiával már nem egy manuális szerkezetű, hagyományos gépparkot akartunk fölállítani, hanem egy integrált rendszert, amely lehetővé teszi az Indusrie 4.0 irányba történő fejlődést. Miután nagy értékű beruházásról volt szó, a kiválasztást hosszas előkészítési munka előzte meg. Számos gyártó különböző gépeinek ár-érték arányát és teljesítményeit hasonlítottuk össze. Erre külön adatbázist hoztunk létre, amiben az eredményeket elemeztük és kiértékeltük. Tudtuk, hogy hová szeretnénk eljutni, így tudatosan irányítottuk a gépválasztásokat. Az előkészítő munkától számítva a gépek telepítéséig másfél év telt el.

A gépeink gyakorlatilag éjjel-nappal folyamatosan dolgoznak egész héten. Ha egy gép leáll, az óriási kapacitás kiesést jelent, tehát fontos számunkra a jó szervizszolgáltatás is. A választásnak az egyik feltétele volt, hogy a kiválasztott márkának legyen magyarországi szervizképviselete, és ez a TRUMPF-nál megvolt.

MM: Milyen részekből áll a TRUMPF telepített rendszere?

Ó.M.: Egy automata lemeztároló rendszert telepítettünk, amely 50 méter hosszú, 9 méter magas és speciálisan a mi helyigényeinknek megfelelően készült. Összesen 903 nagyformátumú lemezköteget tudunk eltárolni benne, amely igen jelentős mennyiség, 3000 tonna tárolókapacitást jelent! Ehhez a tároló rendszerhez közvetlenül csatlakozik 4 db Trulaser 5030 fiber síkágyas lézervágógép, illetve 2 db TruMatic 6000 fiber stanc-lézer kombigép. A kivágott lemezterítékeket Lift Master Compact és SheetMaster automatizációk mozgatják a gépekről a tárolórendszerbe. Innen a továbbfeldolgozást 2 db TruBend Cell 5230-as hajlítórobot, 4 db TruBend 5170-es és 3 db TruBend 7036-os hajlítógép, illetve egyéb technológiák végzik. Ez a beruházás meghatározó lesz cégünk versenyképességére a jövőre nézve.

(balról jobbra) Reinhold Groß – TRUMPF Werkzeugmaschinen GmbH + Co. KG ügyvezetője Ógl Mihály – ZOLLNER Kft. Mechanika Üzletágának vezetője. Major Tamás – TRUMPF Hungary Kft. ügyvezetője

(balról jobbra) Reinhold Groß – TRUMPF Werkzeugmaschinen GmbH + Co. KG ügyvezetője; Ógl Mihály – ZOLLNER Kft. Mechanika Üzletágának vezetője; Major Tamás – TRUMPF Hungary Kft. ügyvezetője

Major Tamás, a TRUMPF Hungary ügyvezetője még hozzátette: “Az automatizált rendszerek iránti erősebb érdeklődést 2014-től érzékeljük Magyarországon, és most jutottunk el oda, hogy a nagyvállalatok és a kkv-k is komolyabban foglalkoznak a lemezmegmunkálási folyamatlánc racionalizálásával. Főleg a raktározásban és a szellem-műszakokban (gépkezelők nélküli több órás gyártás, vagy akár teljes műszak) van látványos szerepe a TRUMPF rendszereinek. Automatizálási igény ott merül fel első sorban, ahol komplex megoldásokban gondolkodnak. Ha egy gyártónál jó a megrendelésállomány, és ezért magas például a lézervágó gépek kihasználtsága, egy idő után eljutnak odáig, hogy nem csupán a berendezések számát növelik, hanem a rugalmas gyártási kapacitást fejlesztik. A legnagyobb gyártók között így a ZOLLNER Kft.-nél óriási, 903 lemezpalettát kezelő valódi rugalmas gyártórendszert valósítottunk meg, ahol a raktárrendszerhez 6 lemezmegmunkáló szerszámgép kapcsolódik. Ezen kívül 2 hajlító robotcella, valamint stand alone élhajlítók egészítik ki a lemezmegmunkálást. Az automatizálás szükségességét általában az élet hozza magával, mi pedig partnereink igényeihez igazodva adjuk a megoldásokat.”

MM_2017_05_trumpf_5

STOPA nagyraktár-rendszer műszaki adatai:

Hasznos teher palettánkéntmax. 3.000 kg
Hasznos palettafelületekmax. 1525×3050 mm
Rakodási magasság 1, palettánkéntmax. 90 mm
Rakodási magasság 2, palettánkéntmax. 275 mm
Rakodási magasság 3, palettánkéntmax. 830 mm
Raktárhelyek száma (nettó)884 db
Rendszer magassága8900 mm
Rendszer hosszúságakb. 45376 mm
Rendszer szélességekb. 5480 mm

STOPA nagyraktár-rendszerre rákapcsolt gépek:

  • 4 db TruLaser 5030 fiber típusú 2D-lézervágógép Lift-Master Compact automatizálással
  • 2 db TruMatic 6000 fiber típusú lézer-stanc-kombigép SheetMaster, GripMaster, ToolMaster automatizálással

Önálló a raktárra közvetlenül nem rákapcsolt gépek:

  • 4 db TruBend 5170 típusú élhajlítógép
  • 3 db TruBend 7036 típusú élhajlítógép
  • 2 db TruBend Cell 5000 (TruBend 5230 + BendMaster 150) típusú hajlítócella
  • 1 db TruBend Cell 7000 típusú hajlítócella
  • TruLaser Robot 5020 típusú hegesztőrobot

Forrás:Műszaki Magazin, CNCMedia

További információ

A TRUMPF Magyarország hivatalos weboldalán.

A ZOLLNER Elektronik Gyártó és Szolgáltató Kft. honlapján.

Megosztás
[
    ]