Látványos ipari robotmegoldások a KUKA standján a 2017-es MACH-TECH-en

A 2017-es MACH-TECH és Ipar Napjai kiállításon a KUKA Robotics Hungária Ipari Kft. bemutatta legújabb robotos alkalmazásait. A nagy sikerű gépipari kiállítás a vállalat számára kiváló lehetőséget teremtett arra, hogy működés közben, testközelből mutathassa meg önvezető-, kollaboratív és szenzitív robotjait.

KUKA_1

Malaczkó Marietta a KUKA Robotics Hungária Ipari Kft. Marketing- és PR-referense elmondta, számukra kiemelten fontos, hogy a magyar kiállításokon is közelebb hozzák a legújabb technológiákat a látogatókhoz. Idén már nem csak ipari robotokkal, hanem kollaboratív és szenzitív robotokkal is demonstrálták technológiáik széleskörű alkalmazhatóságát.

Kulcsszó az Ipar 4.0

A digitalizált, automata megoldásokat követelő negyedik ipari forradalomban a gyártás elengedhetetlen kellékei a robotok. Az ipari megoldások azonban folyamatosan fejlődnek és évről évre újabb robotcsaládok jelennek meg, amelyeket már nem csak a teherbírásuk, vagy a környezeti hatásukkal szembeni ellenállóságuk különböztet meg. Orovica Szilárd, KUKA Robotics Hungária Ipari Kft. Ügyvezető Igazgatója ismertette azokat az új típusokat, amelyek a legújabb elvárások kielégítését célozzák. Ahogy a standjukon is látható volt, önvezető, mobil platformokon dolgozó robotokkal támogatják az anyagszállítás és a logisztika feladatait. Emellett kollaboratív és szenzitív robotapplikációk segíthetnek a gyártásban az emberi személyzetnek. Utóbbi típus szenzitivitása abban mutatkozik meg, hogy az emberi mozgásokhoz hasonló, finom mozdulatokra képesek ezek a robotok: így például egy csavar anyába történő illesztésére.

KUKA_4

Nem csak a kiállításon működik

Komlósi István, a vállalat Vezető fejlesztője arról beszélt, hogy egy üzemben, akár több száz, a standjukon bemutatott komissiózó robotalkalmazás is együtt dolgozhat. Ebben az esetben elengedhetetlen, hogy a robotok megfelelően kommunikáljanak egymással, mindez pedig egy szerverközponton keresztül történhet. A robotok képesek feltérképezni az általuk bejárt területeket, az útvonalakról és az út közben található egységekről pedig minden információt a közös szerverközpontban tárolnak. Ennek a megoldásnak köszönhetően a robotok észlelik egymás pozícióját, valamint ismerik a saját helyzetüket is a megadott területen belül.

KUKA_13

A szenzitív robotok kialakításukat tekintve a kollaboratív robotok továbbfejlesztett változatai: már nem csak a biztonságos ember-gép együttműködésben lehet rájuk számítani, hanem abban is, hogy eddig gépekkel nehezen leképezhető mozgásokat, finom, emberi érzékenységet követelő mozdulatokat is végre tudnak hajtani. A jövőben ezek a tulajdonságok még hatékonyabb ember-gép együttműködést tesznek lehetővé, illetve ezen út mentén kiválthatók lehetnek a monoton, ismétlődő emberi feladatok is.

KUKA_16

A robotok előnyös tulajdonságait persze csak akkor lehet igazán jól kihasználni, ha a programozás eszközei is egyszerűek. Éppen ezért a KUKA robotok olyan programozási nyelveket is értenek, amelyek már szélesebb körben is elterjedtek: “Az, aki a robotikával már valamilyen módon találkozott – például gyerekként valamilyen robotjátékot programozott – később, a munkaerőpiacon képes lesz majd a mi robotjainkat is programozni.” – hangsúlyozta Orovica Szilárd.

KUKA_2

A KUKA Robotics Hungária Ipari Kft. standján érdemes volt szétnézni, mert a vállalat megjelenése azon túl, hogy az iparági érdeklődők számára hasznos és informatív volt, szórakoztatóan, mindenki számára közérthető módon mutatta be a robotok közelségét, alkalmazásuk kitágított határait. 

További információ

A KUKA Robotics Hungary Ipari Kft. honlapján.

Megosztás
[
    ]