Hogyan növelhető a gyártási kapacitás?

A termékgyártás költségmegtakarítása elsősorban a munkadarabcserére, illetve a technológiai ciklusidők csökkentésére korlátozódik, viszont a gyorscsere rendszerek alkalmazásával hihetetlenül megnő a gépek gyártási kapacitása. Valamennyi szemlélet középpontjában a gazdaságos termékgyártás áll, épp ezért a munkadarab befogástechnika területén is új, racionális lépésekre, folyamatos fejlesztésekre van szükség.

1. Főkép

A német Roemheld csoport tagjaként, a STARK által kifejlesztett gyorscserélő rendszerek elősegítik a rugalmas, automatizált gyártást és számtalan megoldást nyújtanak a készülék-csere idők és költségek csökkentésére, ezzel növelve a gépek termékkibocsátó kapacitását.

A vállalat kizárólag innovatív és komplex megoldásokban gondolkodik, legyen szó mechanikus, pneumatikus, hidraulikus, vagy akár elektromos rendszerről. A hosszú élettartamot és kopásállóságot pedig kiváló minőségű acélötvözetű alapanyagok szavatolják.

A STARK nullpont befogórendszereivel maximumra növelhető a termelékenység, a beállítási és ellenőrzési művelet kiiktatásával több idő jut magára a gyártásra. A nullpont befogórendszerrel a gyártóberendezéseken akár még a betanulók is el tudják végezni a felszerelési munkákat. Ezzel csökkennek a felszerszámozási költségek, és több gép egyidejű felszerelése válik lehetővé. A rendszert nagyfokú rugalmasság jellemzi, mely lehetővé teszi a megmunkáló központok maximális kihasználtságát.

SPEEDY Classic

Sokoldalúság: SPEEDY Classic

A SPEEDY Classic megoldást jelent manuális, félautomata, vagy akár teljesen automatizált palettacserélő rendszerek esetében is. Az évek során jól bevált nullpont befogórendszer a STARK termékcsalád legátfogóbb és legsokoldalúbb gyorscsere rendszere. Háromféle méretosztályban készül, 10, 20 és 30 kN behúzó erő mellett. Alkalmas egyedi darabokra, illetve kis- és nagysorozatú termékgyártásra. Ismétlési pontossága <0,005 mm, a garantált visszaállítási pontosság pedig különböző paletták esetén is max. 0,01 mm-es.

Speedy Classic 2 levegő lefuvatással és orientáló csapokkal

Speedy Classic 2 levegő lefuvatással és orientáló csapokkal

A robusztus kialakítás, illetve alacsony beépítési magasság és változatos befoglaló méretek mellett alkalmas kis- és nagyméretű készülékek gyors cseréjéhez. Közvetlen munkadarab befogással ötoldalú megmunkálást tesz lehetővé. Integrált forgács lefúvatás és opcionális hűtőfolyadék elvezetés, továbbá opcionális felfekvés, rögzítettség és pozíció ellenőrzés jellemzi, akár szennyeződésre érzéketlen központi-reteszelő rendszerrel ellátva. A rendszerhez optikai lekérdező is integrálható, amellyel vizuálisan ellenőrizhető a megfelelő rögzítési állapot.

Behúzás – pozícionálás – befogás – oldás – kiemelés: mindez egyetlen palettaelembe integrálva.

Automatizálás

Automatizálás

A behúzó csapokat a rugóerő (tányérrugó) folyamatosan behúzott állapotban tartja, ezáltal nem keletkezik vibráció, amely a megmunkált felületi finomság minőségét befolyásolná, így a szerszámok élettartama látványosan meghosszabbodik. A speciális rögzítő csap – alakjának köszönhetően – az illesztékből történő kiemelés során nem akad fenn, nem sérül meg, és nem deformálódik. A munkadarab, vagy a készülék minden további nélkül akár ferde helyzetben is ki- és berakható. Az illesztékbe való behúzás és az onnan való kilökés pedig automatikusan megy végbe. A csapok pozicionálása átmerőn történik, amely precízebb és tartósabb, mit egy kúpos pozicionálás. Egyszerűen szerelhető, ezáltal könnyen tisztítható.

SPEEDY easy click – azonnal bepattan, energiafelhasználás nélkül

Egy kattanás és már tart. Ez jellemzi a SPEEDY easy click-et, amely egy mechanikus gyorscsatlakozó egység. Energiafelhasználás nélkül azonnal rögzít és stabilan fog. Kioldásához csak 3-8 bar levegőnyomás szükséges, amelyet alaplapon vagy közvetve a házba csavarva tudunk csatlakoztatni.

Gyorscsatlakozó Easy Click-kel

Gyorscsatlakozó Easy Click-kel

A SPEEDY easy click a többtengelyes megmunkálás támogató eszköze, mechanikus rögzítésével az automatizált rendszerek, robotok kiegészítő eleme. A befogó készülékek rögzítése mellett, egyedi feladatoknál kihasználható gyorsasága, például egy gyorscsatlakozó rendszer részeként. A gyors befogási idő (egy kattanás) mellet az oldási ideje sem több mint 0,1s, amely kielégíti az automatizált gyártósorok jelen elvárásait. Rendkívül kompakt felépítésű, a ø85mm-es egység kis helyigényű. Rövid, 12mm-es behúzó csapja pedig rövid kiemelési utat igényel. Készülék orientáció az egységbe integrálható (előkészítve) pozicionáló csapon keresztül lehetséges és opcióként a pozíció lekérdezés is megoldott.

Technikai adatok:

 Méret  ø85mm
 Befogóerő  5 kN
 Tartóerő  10 kN
 Oldási idő  < 0,1s
 Befogási idő  azonnal
 Ismétlési pontosság  < 10 µm
 Súly  0,62 kg

 

A bemutatott terméket a MACH-TECH kiállításon, május 9 és 12-e között személyesen is megtekinthetik a GIMEX-Hidraulika Kft. (A pavilon 311G számú) standján.

ÍrtaCsonka Szabolcs

GIMEX-Hidraulika Kft.

További információ:

A GIMEX-Hidraulika Kft. honlapján.

E-mail: info@gimex.hu