„Higiénikus” kivitelű XTS lineáris szállítórendszer kompakt, rendkívül rugalmas és optimálisan tisztítható mozgásvezérlő megoldásokhoz

Rozsdamentes acélból készült XTS lineáris szállítórendszer az élelmiszer- és gyógyszeripar számára

A Beckhoff vállalat XTS lineáris szállítórendszerének (eXtended Transport System ― XTS) rozsdamentes acélból készült, „XTS Hygienic” változata új alkalmazási lehetőségek széles körét nyitja meg, elsősorban az élelmiszeripari és gyógyszeripari feldolgozás, valamint általában a folyadékkezelés terén. IP 69K besorolású védettségének, valamint rejtett sarkoktól, élektől és bevágásoktól mentes kialakításának köszönhetően optimálisan tisztítható, ezért nagy lehetőségeket rejt magában ezen iparágak vonatkozásában. A rendkívül rugalmas szállítást biztosító alaprendszert könnyű tisztíthatósággal ötvöző konstrukcióra támaszkodva igen szigorú higiéniai követelmények esetén is optimalizálhatók a folyamatok, és maximalizálható a gyártósor rendelkezésre állása.

Az XTS a mechanikát szoftverfunkciókkal helyettesíti, ezáltal nagyfokú tervezési szabadságot biztosít teljesen új gépkonstrukciók megvalósításához. Ennek eredményeként számos, kedvezőtlen környezeti körülmények között történő alkalmazás – például élelmiszeripari és gyógyszeripari folyamatok, a kozmetikai ipar termékeinek kezelése vagy festékek és lakkok gyártása – során kihasználhatók az előnyei.

Az IP 69K védettséggel rendelkező, rozsdamentes acélból készült XTS-rendszer olyan területeken is alkalmazható, ahol szigorú higiéniai követelményeket kell kielégíteni.

Az IP 69K védettséggel rendelkező, rozsdamentes acélból készült XTS-rendszer olyan területeken is alkalmazható, ahol szigorú higiéniai követelményeket kell kielégíteni.

Előnyös mind a gépépítő vállalatok, mind a végfelhasználók számára

A lényegesen egyszerűbb gépészeti hátteret igénylő lineáris szállítórendszerek segítségével helytakarékosabb, könnyebb és kevesebb kábelezést igényelő gépek építhetők. Ezenfelül ezek a rendszerek a hagyományos megoldásokhoz képest rugalmasabbak, folyamataik gyorsabbak, és karbantartási igényük is kisebb. A gépkonstrukciós vállalatok ezért kisebb méretű, nagyobb teljesítőképességű és hatékonyabb rendszereket tervezhetnek, a felhasználók pedig élvezhetik a kisebb helyigényből, a nagyobb termelékenységből és gyorsabb termékváltásból fakadó előnyöket.

Az említettek különösen a „higiénikus kialakítású” elrendezésben válnak kézzel foghatóvá, ahol az egyik legfontosabb szempont a könnyű tisztíthatóság. A bonyolultabb mechanikai rendszerekhez képest sokkal könnyebben tisztítható „Higiénikus XTS” esetében a rendszeres tisztítási műveletek az XTS által egyébként is optimálisan támogatott termékváltással egyidejűleg, lényegesen gyorsabban végezhetők el. A „Higiénikus XTS” kivitel további előnye, hogy míg eddig a szigorú tisztítási követelmények igen sok területen gyakorlatilag kizártak mindenfajta mechanikai megoldást, az „XTS Hygienic” számos ilyen folyamat automatizálását is lehetővé teszi.

Fejlesztés szoros együttműködésben az EHEDG szervezettel

Az „XTS Hygienic” fejlesztése során a Beckhoff szorosan együttműködött az Európai Higiénikus Géptervezési Szervezettel (European Hygienic Engineering & Design Group ― EHEDG), ezért az XTS lineáris szállítórendszer ezen változata az „EL Class I AUX” rendszertanúsítványhoz kapcsolódó összes követelményt teljesíti. A rozsdamentes acélból készült gép legfontosabb jellemzői közé tartozik a magas fokú, IP 69K védettség, amely a létező legnagyobb ellenállóságot jelenti por- és vízszennyezéssel szemben. Ezenfelül a rendszer kémiai stabilitása is igen jó: felületei ellenállnak a felületaktív anyagoknak, a savas és lúgos tisztítószereknek, a különféle alkoholoknak és fertőtlenítőknek, sőt, a hidrogén-peroxidnak is.

Az XTS-rendszerben használt mechanikai elemek V4A típusú rozsdamentes acélból, a tömítések és a fedőlapok pedig rendkívül ellenálló műanyagokból készültek. Mindezek mellett az egyes elemek közötti illesztéseket kiváló minőségű, rugalmas horonytömítők védik por és folyadék behatolása ellen. Az összeállított XTS-elemek egyenletes, sima felületet képeznek a teljes géppel, amelynek minden része könnyen hozzáférhető, és ezért igen egyszerűen tisztítható. Ezek a tulajdonságok jellemzőek a mozgatóelemekre is: a görgők a mozgatóelem testéhez képest olyan távolságokban vannak elhelyezve, hogy a rések akár ujjal is tisztíthatók legyenek. A mozgatóelem görgői és a tengely közötti tömítés hatékonyan megakadályozza a szennyeződések behatolását, és a csapágyzsír szivárgását.

Forrás:Beckhoff

További információ

A Beckhoff XTS aloldalán.