Hatékony tervezés Solid Edge 3D-vel a GIF Modul Kft-nél

A bonyolult alkatrészek tervezésében és kivitelezésében ma már elengedhetetlen az olyan 3D-s tervezőszoftverek használata, mint például a Solid Edge. Nem volt ez másképp a GIF Modul Kft-nél sem, akiknek az Enterprise Group csapata nyújtott segítséget a szoftver 3D-s verziójának bevezetésében.

gifmodul_1

A GIF Modul Kft-t 2003-ban alapította Imre Zoltán azzal a céllal, hogy tökéletes jármű- és felépítmény kompozíciókat gyárthasson ügyfelei számára. A cég fő tevékenysége a különleges, egyedi gépjárművek tervezése és építése, amely területen olyan világhírű vállalatok képviseletét látják el, mint például a FASSI, a SOCAGE vagy a Haulotte. Termékpalettájukon találhatóak önrakodó daruk, különböző személy- és konténeremelők, polipkanalak, rönkfogók, raklapvillák és markoló szerelékek, így szinte bármilyen egyedi megrendelést képesek teljesíteni.

A GIF Modul az évek során számos képviseleti kapcsolatot kiépített, így, míg a konkurens hazai cégek legfeljebb alvállalkozók bevonásával vállalnak kivitelezést, de inkább csak értékesítői szerepet töltenek be, addig ők jelentős piaci részesedésre tettek szert, és az önrakodó, személyemelő kosaras gépjárművek gyártásában piacvezetővé váltak. Ez a pozíció azonban egy saját eszközpark és tervezői bázis kiépítését is megkövetelte.

A Solid Edge 3D bevezetése

A tervezői kapacitás bővítésében és fejlesztésében nyújtott hatalmas segítséget a cég számára a SIEMENS Solid Edge tervezőszoftvere. A Solid Edge használatával a cég gyorsabban és hatékonyabban tudja előállítani a szükséges műhely- és összeállítási rajzokat, ami nem csak a tervezésben jelent óriási előnyt, hanem a kivitelezésben is, hiszen pontosabb, részletesebb tervekkel sokkal könnyebben gyárthatók le a szükséges alkatrészek.

gifmodul_2

A szoftver 2011-ben került bevezetésre a GIF Modulnál, de akkor még csak annak 2D-s alkalmazásait használták. Elégedettségük a szoftverrel – mind a kezelőfelület, a támogatottság, mind pedig a hatékonyság tekintetében – idővel annak fejlesztéséhez vezetett, így most már a Solid Edge 3D-s funkcióiban rejlő lehetőségeket is ki tudják használni. A fejlesztést az Enterprise Group csapata valósította meg, és egy 5 napos oktatás keretében fel is készítették a vállalat tervezőmérnökeit, akik így nagyszerű, jól alkalmazható alapot kaptak az egyedi eszközök, felépítmények hatékony modellezéséhez.

Egyedi megrendelések teljesítése a szoftver segítségével

A GIF Modul jelenleg egy kommunális jármű felépítményének kivitelezésén dolgozik – a projekt keretein belül, többek között egy egyedi vonócsörlőt kellett megtervezniük és legyártaniuk. A darab számos bonyolult mozgóalkatrészt tartalmazott, de a 3D-s mozgásszimulációval könnyen le tudták ellenőrizni a tervek működőképességét, ami jelentősen gyorsította a gyártási folyamatot, hiszen már a korai szakaszban fény derült a rejtett problémákra. A modellekből generált műhelyrajzokon a tervezőknek így már nem is kellett módosítaniuk, a vonócsörlőt sikeresen legyárthatták.

gifmodul_3

A GIF Modul esetében is jól látható, hogy a hatékony, gyors és pontos tervezéshez egyre nélkülözhetetlenebbé válik a 3D tervezőszoftverek használata. Legyen szó a bonyolult geometriák és a sok alkatrészből álló munkadarabok tervezéséről, vagy a már meglévő tervek módosításáról, a Solid Edge kézenfekvő, egyszerű megoldást kínál a versenyképesség megtartására, kis- és nagyvállalatoknak egyaránt. Az Enterprise Group csapata pedig gondoskodik arról, hogy cége a megfelelő támogatást kapja a szoftverhez, így felmerülő problémáira is gyors választ kaphat.

További információ:

A GIF Modul Kft. honlapján.

Az Enterprise Group hivatalos weboldalán.

Megosztás
[
    ]