Fókuszban a Teljesítmény – A következő generációs szerszámok kifejlesztése partnerkapcsolatokon keresztül

A Mitsubishi szerszámok kizárólagos magyarországi képviseletét a Lovász Kft. látja el.
Látogasson el a Lovász Kft.-hez a Mach-Tech 2017 kiállításon május 9-12 között az A pavilon, 212/C standján!

A jármű fődarabok feldolgozási eljárásainak frissítése

A gépi megmunkálás közvetlenül összefügg a jármű teljesítményével, és az autók fejlesztésével napi szinten együtt fejlődött. A henger, a motor szíve, fontos szerepet játszik a robbanás energiájának átalakításában, és az összekapcsolt alkatrészek, amelyek ezt az energiát mozgási és forgási energiává alakítják csak kiváló szilárdságú anyagokból készülhetnek. A nagy szilárdságú hengerek nehezen megmunkálható anyagokból készülnek, és megmunkálásuk komoly kihívást jelent. Milyen feldolgozási módszer szükséges a magas minőségű, nagy teljesítményű, ugyanakkor alacsony költségű szerszámok gyártásához?

A Mitsubishi Motors és a Mitsubishi Materials együtt néznek szembe ezzel a kihívással. Megoldásuk a szerszámok új generációjának kifejlesztése, amely lehetővé teszi az elősímítás nélküli hengermegmunkálást. Goto urat (Mitsubishi Motors), Teraszaka urat (Mitsubishi Motors Engineering), illetve Furubajasi, Szakujama és Jamada urakat (Mitsubishi Materials) kérdeztük a fejlesztések és technológiák hátteréről.

Mitsubishi_partners_post1

Hengerek megmunkálása elősimítás nélkül

Teraszaka (Mitsubishi Motors): Az autóalkatrész-gyártás területén folyamatosan találkozunk komoly igénybevételekkel. Legutóbbi kihívásunk kiemelt pontja volt a nagy pontosságú hengerek megmunkálási költsége. A motorblokk megmunkálásán belül az ehhez az egy lépéshez használt forgácsolószerszám viseli a szerszámköltségek oroszlánrészét. Így e költség csökkentésének szándékával először a gyártósori teljesítményüket kellett megállapítani.

Furubajasi (Mitsubishi Materials): Ez nagyjából négy éve volt, ugye? A Mitsubishi Motors megközelítését vizsgálva a Szerszámtechnológiai Tanács egy gyűlésén közöltük velük, hogy tudunk nekik segíteni a folyamat javításában és a költségek csökkentésében.

Goto (Mitsubishi Motors): A hengereket most három lépésben fúrják fel: először előfúrják (hengerfúrás), majd előkészítik a felületet (finomfúrás), majd a hengerfalat simítják (hónolás). A mi elképzelésünk az volt, hogy a finomfúrás elhagyásával a folyamatot két lépésre rövidítsük. Ennek érdekében viszont ki kellett találnunk, miként javítsuk a fúrás felületi minőségét.

Szakujama (Mitsubishi Materials): Egy simítólapka-geometriát javasoltunk, amely a hengerfúrás felületi minőségét javítja, és biztosak voltunk abban, hogy egy hengerfúró szerszámon ez hatékony megoldás lenne.

Teraszaka (Mitsubishi Motors): A simító lapka geometriája miatt jelentős a teljesítményfelvétel, de annak köszönhetően, hogy a hengerfúrást végző szerszámgép teljesítménye egy általános megmunkálóközpont kétszerese, biztos voltam abban, hogy teljesítménye elegendő lesz ahhoz, hogy a legtöbbet hozhassuk ki az új simítólapka-geometriából.

Furubajasi (Mitsubishi Materials): Hathavi előkészületet követően biztos voltam benne, hogy ez sikerülni fog. Izgatott voltam, hiszen tudtam, hogy célkitűzésünket el fogjuk érni.

Mitsubishi_partners_post2

Az ötleteket összekapcsolják és formálják

Szakujama (Mitsubishi Materials): Minden erőfeszítésünkkel azon voltunk, hogy minden igénynek megfeleljünk, így a magas minőség megvalósításának, a nagy hatásfoknak, az alacsony költségnek és a munkafolyamat lerövidítésének. Simítólapka-geometriák széles skáláját vizsgáltuk, hogy találjunk egy olyat, amely a finomfúrás felületi minőségével megegyező minőséget ad. Az eredmény egy olyan lapka lett, amely egy dupla pozitív forgácstörővel csökkentette a vágási ellenállást. Kifejlesztettünk egy nagyoló fúrószerszámot is, amelynek lapkáit és osztószögeit (lapkaszámát) úgy rendeztük el, hogy ezáltal a fúrási folyamat stabil legyen.

Jamada (Mitsubishi Materials): Minél nagyobb a homlokszög, annál élesebb a lapka. Ugyanakkor minél élesebb a szerszám, annál könnyebben csorbul a vágóél. Hogy a csorbulást elkerüljük, de továbbra is biztosítsuk a merev, nagy előtolási sebességű forgácsolást, módosítottuk az élgeometriát, hogy a szerszám merevebb legyen. Ezen túlmenően az eredeti lapka négyzetes volt, amelynek csak négy sarkát tudtuk használni, az új viszont hatszögletű volt, hat sarokkal, csökkentve a szerszámköltséget.

Goto (Mitsubishi Motors): Nagyoló fúráshoz, ahol a forgácsolás nagyobb igénybevétellel jár, mint a jelenlegi folyamatban, az anyagleválasztás (forgácsvastagság) beállítása és a megmunkálási feltételek optimalizálása volt a legnehezebb feladat. Ami a létesítmény kapacitását illeti, helyszíni adatokat gyűjtöttünk az anyagleválasztás pontos beállításához. Korábban a megmunkálási feltételeket kétdimenziós szemlélettel állítottuk be, vagyis az előtolás és a fogásmélység függvényében, most azonban a hatékonyságot 3 paraméter optimalizálásával növeltük: az előtolás, a fogásmélység és a szerszám fordulatszámának függvényében. A tesztelés során megtaláltuk azokat az optimális paramétereket, amelyek jobb felületi minőséget, nagyobb hatékonyságot és alacsonyabb költséget biztosítottak számunkra.

Furubajasi (Mitsubishi Materials): Körülbelül 20 000 furatot készítettünk a teljesítmény értékeléséhez. Az új szerszám élettartama a hatszorosára nőtt, a feldolgozási hatékonyság pedig 10%-kal. Innen ered az új termékünkbe vetett nagy bizalom.

Teraszaka (Mitsubishi Motors): A gépek megmunkálási hatékonysága több mint 10%-kal nőtt. Úgy tűnhet, 10% nem is olyan sok, de ez a 10%-os javulás azt jelenti, hogy egy teljes gép kiváltható, amelynek a költsége sok millió jen.

Jamada (Mitsubishi Materials): Négy évet töltöttünk e szerszám tökéletesítésével, de kiemelkedő fejlesztési eredményt értünk el, amely új korszak kezdetét jelzi a szerszámtechnológiában.

Szakujama (Mitsubishi Materials): Valóban, nagy lehetőség volt számomra élőben látni azt, ahogy az általunk fejlesztett szerszámokat a Mitsubishi Motors alkalmazza. Fejlesztőként nagy örömömre szolgált látni, mennyire elégedettek voltak mind a felhasználók, mind a gyártók az olyan termékekkel, amelyekhez a mi szerszámainkat alkalmazták. Noha más helyeken dolgozunk, kapcsolatban vagyunk, és az ilyen kötelék kiváló eredményeket hoz létre.

Goto (Mitsubishi Motors): Tovább kívánom fejleszteni a technológiát és a módszereket, amelyeket mi fejlesztettünk ki. A forgácsolószerszámok fejlesztésében határtalan hozzáadott érték-lehetőségek rejlenek, határtalan költségcsökkentési potenciál, valamint az olyan szerszámok kifejlesztésének lehetősége, amelyek szabályozzák a forgácsleválasztást, és nem képeznek sorját.

Teraszaka (Mitsubishi Motors): Mindig a legjobb, nagy teljesítményű forgácsolószerszámok kifejlesztésére törekszünk. Fontos ugyanakkor optimalizálni a három fő tényezőt, vagyis a magas minőséget, a nagy hatékonyságot és az alacsony költséget. A Mitsubishi Materials erőfeszítést nem kímélve segített minket új ötletek kifejlesztésében, termelésbe történő bevezetésében, és nagyban rajta múlott kiváló eredményeink megvalósítása. Az itt kifejlesztett nagy teljesítményű szerszámok más iparágakat is segítenek.

Forrás:Lovász Forgácsoló Kft.

További Információ:

A Lovász Forgácsoló Kft. honlapján.

Megosztás
[
    ]