Cipő fényből és oxigénből: Adidas Futurecraft 4D

Az Adidas nemrégiben állt elő legújabb – és talán eddig legizgalmasabb – modelljével, a személyre szabott, additív gyártással készülő Futurecraft 4D-vel. Korábban már hallottunk az újrahasznosított anyagból készült lábbelikről, illetve a márka hívei mindig is nagyra becsülték annak úttörő meglepetéseit. Az új modell azonban még ezek közül is kiemelkedik, mérnökként mi is találtunk izgalmas kérdéseket nem csak a kivitelezéssel, hanem a tervezéssel kapcsolatban is.

A világhírű ruházati- és sporttermék gyártó Adidas a Szilícium-völgyi Carbonnal állt össze, hogy megalkossák a teljesen személyre szabott cipőt, a sportolók számára. A hívószavak a fény, az oxigén, az egyediség és a minőség.

futurecraft_post_main

A Futurecraft az Adidas újdonságokért felelős részlege. Itt alkották meg a szóban forgó új cipők koncepcióját is. A Carbonnal közös együttműködés pedig egy egészen új tervezési és kivitelezési koncepciót hozott magával: a hagyományosan négy lépésből álló tervezési folyamatot két lépcsővel képzelik el.

Egyedi gyártástechnológia

A cipők, az ún. Digitális Fény Szintézis (Digital Light Synthesis) eljárással készülnek, melynek megvalósításhoz fényre, gyantára és oxigénre van szükség. A Futurecraft 4D célja, hogy semmilyen keret ne szabhasson határt a sportoló kényelmének és igényeinek. Ennek az egyediségnek az ára, hogy teljesen új eljárást kell alkalmazni a gyártáshoz, a megszokott, hagyományos technológiák helyett.

Az eljárás digitális fény, oxigénáteresztő optika, illetve folyékony gyanta használatával hoz létre nagy teherbírású műanyag termékeket. A Futurecraft 4D az Adidas első, Digitális Fény Szintézissel készülő terméke, és egyben hatalmas lépés a gyártó részéről a sportolói adatokra támaszkodó gyártás felé. Ahhoz, hogy megalkothassák a tökéletes futócipőket, részletes adatokat gyűjtöttek és elemeztek a felhasználókról, ezek alapján igyekeztek a csillapító rétegek struktúráját kialakítani. Más, hagyományos gyártási eljárásoktól eltérően, a Digitális Fény Szintézéssel egy lépésben és gyors gyártással, teljes mértékben személyre szabható az ütközőréteg a cipőkben. A mozgásmintának megfelelően alakítható ki a párnázottság, a talpszerkezet és a stabilizáció, mindez egyetlen gyártási lépésben és egyetlen „alkatrész” létrehozásával. A Carbon egyedülálló, speciális gyantát használó berendezése kiváló minőségű alapanyagot és így végterméket garantál, ami nem fogható semelyik másik eljáráshoz.

futurecraft4d_01

Természetesen a gyártástechnológiának nem az a legnagyobb érdeme, hogy a világ egyik legismertebb sportszermárkája alkalmazza. A Carbon által fejlesztett technológia, elmondásuk szerint 25-ször, vagy akár 100-szor gyorsabb gyártást tesz lehetővé, az eddig megismert 3D nyomtatási eljárásokhoz viszonyítva. 

Nem mindennapi tervezés

Talán a mérnöki kíváncsiság az, ami miatt számunkra nem volt elég a lenyűgöző kampány és az önmagában is elbűvölő ötlet, szerettük volna jobban megismerni a tervezés folyamatát is. A témában jártas kollégánk, Kollár József a videó egy részletéből szúrta ki, hogy hogyan is készülhetnek a cipők gyártásához szükséges modellek.

A riportvideóban látható ikonok a Rhinoceros tervezőrendszer ikonjai, melyet előszeretettel használnak amúgy is cipőtalpak mintájának tervezéséhez. A generatív tervezést pedig (valószínűleg) a Rhinoceros és a Grasshopper bővítmény együttes felhasználásával végezték el. A megerősítés a Rhino Fab Studio egyik közösségi portálon tett bejegyzése adta meg, akik szintén észrevették a videóban maradt kezelőfelület részletet. A Grasshopper bővítménnyel programozási nyelv ismerete nélkül, egy grafikus felületen tudunk „programozni” olyan generáló algoritmusokat, melyek a Rhinoceros-ban különböző geometriai elemeket hoznak létre. 

futurecraft4d_03

A tervezési folyamat általunk feltételezett folyamatába a következő videó ad betekintést, ahol egy Voronoi-háló létrehozását láthatjuk felgyorsítva a két rendszer használatával.

Annak ellenére, hogy felszínesen sikerült megismernünk a tervezés, és a gyártás menetét, senkit nem buzdítanánk arra, hogy otthon kezdjen cipőket gyártani, mindenesetre újabb érdekes példát láthattunk arra, hogy mi sülhet ki abból, ha a mérnöki innováció, a sport és egy jó ötlet találkozik.

Kíváncsian várjuk, hogy milyen lesz az első benyomás és az első lépés az új Adidasban, illetve reméljük, hogy a tervezés folyamatáról is többet árulnak el a jövőben.

További információ

Az Adidas hivatalos weboldalán.

A Carbon honlapján.

Megosztás
[
    ]