CHIRON Open House – középpontban a hatékonyság

Az Open House három napja alatt 1640 látogató kereste fel a tuttlingeni cégközpontot. A mintegy negyedrészben külföldről érkező vendégek a cégcsoport CHIRON, STAMA, SCHERER és CMS márkákat felölelő portfólióját ismerhették meg közelebbről. A termékskála a retrofit szolgáltatásoktól az automatizálási megoldásokon át az egy kézből származó kulcsrakész komplett rendszerekig terjed. A gépekkel megvalósítható alkalmazásokat több tucat megmunkálóközpont demonstrálta működés közben.

rolatast-_chiron1

A 2017-es Open House mintegy 1 640 látogatót vonzott. Az esemény csúcspontjának a kiemelkedő termelékenységű DZ08 FX Precision+ és FZ08 FX Precision+ megmunkálóközpontok premierje bizonyult

Az akár 50 százalékkal nagyobb termelékenységet eredményező Precision+ technológiával felvértezett két új megmunkálóközpont volt a CHIRON március végi Open House rendezvényének sztárja. A cégcsoport ezenkívül a webalapú RemoteLine Teleservice eszközt is bemutatta, amely minimálisra csökkenti a gépek állásidejét és növeli azok rendelkezésre állását. Az ipar 4.0 koncepción alapuló gyártást és a termelési hatékonyságot a középpontba állító házi kiállítás jelentőségét a cég saját Variocell robotcellájával megvalósított interfészmentes automatizálási megoldások is növelték.

Személyes kíséret minden látogatónak

A CHIRON különös hangsúlyt fektetett a látogatók személyes fogadására, ezért a cég munkatársai minden vendéget végigkísértek a házi kiállításon, bemutatták a számukra érdekes új fejlesztéseket, és segítettek az ügyfelek projektötleteinek továbbgondolásában. Az Open House rendezvényt előadás-sorozat is színesítette, amely a termelés hatékonyságnövelésére szolgáló új technológiákat és stratégiákat mutatta be. A látogatók ezenkívül mintegy 31 társkiállító kínálatával is megismerkedhettek a fémfeldolgozás világából.

„Valószínűleg a világ leggyorsabb ikerorsós öttengelyes gépe” – így jellemezte Markus Flik, a CHIRON igazgatótanácsának elnöke az új DZ08 FX Precision+ maró- és esztergagépet, amelynek premierjét egyorsós társával, az FZ08 FX Precision+ géppel együtt tartották. Egyebek mellett új hajtáskoncepció-alapokra helyezték az AMB kiállításon az FZ08 MT modellen már bemutatott, nagy pontosságot és dinamikát egyszerre eredményező csomagot is. Az X/Y/Z tengelyeken a golyósorsók érintésmentes elektromágneses lineáris vezetékekre cserélése növelte a lökés- és sebességerősítő tényező maximumát, és figyelemre méltó mértékben fokozta a gyorsítás-lassítás dinamikáját. Ennek eredményeként növekedett a felületi pontosság, a vezérlés precizitása. A munkadarabok nagyobb pályasebesség mellett is megmunkálhatók, és az A és a C tengelyen dinamikus nyomatékmotorok kerültek beépítésre. Ezen túlmenően a szerkezeti komponensek optimalizálásával a gép merevsége is növekedett.

Markus Flik, a CHIRON igazgatótanácsának elnöke szerint a DZ08 FZ Precision+ „valószínűleg a világ leggyorsabb ikerorsós öttengelyes gépe”

Markus Flik, a CHIRON igazgatótanácsának elnöke szerint a DZ08 FZ Precision+ „valószínűleg a világ leggyorsabb ikerorsós öttengelyes gépe”

Felgyorsított folyamatok a pontosság növelése mellett

Az elődjével történő közvetlen összehasonlítás kimutatta, hogy a Precision+ modell egyértelmű javulást eredményez a termelékenységben: az Open House ideje alatt alumínium járókerekek megmunkálása során a teszteredmények szerint a nagyobb pontosság 20 és 51 százalék közötti időmegtakarítással járt együtt. Az új befogócserélő rendszert szintén a járókerékgyártás számára fejlesztették ki. A rendszer egyszerű, felülről történő szorítást és lazítást tesz lehetővé egyéb alkatrészek lebontása nélkül. A hozzáférést az optimalizált interferencia-kontúr is javítja, és egyben rövid szerszámok használatát is lehetővé teszi. A vízhűtéses meghajtók mind az új modell, mind a 40 000 ford/perc fordulatszámot is elérő maróorsók számára biztosítják a szükséges termikus stabilitást. A 2×48 férőhelyes szerszámtár a megmunkálással egy időben is képes a szerszámok ki- és betárazására. A nagy teljesítményű megmunkálóközpont ezenkívül teljesen automatizálható a ki- és berakodást végző Variocell
robotegységgel.

Az új ikerorsós DZ08 FX Precision+ gépet kopásmentes lineáris hajtásokkal szerelték fel

Az új ikerorsós DZ08 FX Precision+ gépet kopásmentes lineáris hajtásokkal szerelték fel

Intelligens gyártás RemoteLine szoftverrel

A CHIRON új RemoteLine szoftvermegoldása különböző gyártóktól származó gépek webalapú távoli diagnózisát teszi lehetővé, ami nagymértékben növeli azok rendelkezésre állását. Hiba esetén a szoftver automatikusan minősített hibaüzenetet küld SMS-ben vagy e-mailben a karbantartócsoportnak és a CHIRON szervizrészlegének. Amennyiben az ügyfél online karbantartást igényel, egyetlen gombnyomással hozzáférést tud biztosítani a szerviztechnikusoknak a gép aktuális adataihoz, például a motorhőmérséklethez vagy a tengelyek futásteljesítményéhez. A technikusok közvetlen módon végezhetnek el módosításokat az NC-programban, és a karbantartási munkák tervezését, illetve a kopóalkatrészek megrendelését is segíthetik. A gépi állásidőt tovább csökkenti a kulcsfontosságú gépalkatrészek opcionális élő felügyelete. Az adatátvitel során a CHIRON a legmagasabb prioritásként kezeli a biztonságot: minden kapcsolat újratitkosított, és az adatátvitelt mindkét félnek jóvá kell hagynia. A németországi szervereken futó adatcsere csak akkor valósul meg, ha az ügyfél engedélyezi az online karbantartást. A nyílt napok alatt a vendéglátó egy kiterjesztett valóság headset segítségével a távkarbantartásban rejlő lehetőségeket is demonstrálta. A headset kijelzőjének használatával karbantartási célokból megjeleníthetők többek között a vizsgált gépek ellenőrző listái vagy a gépeken futott gyártás paraméterei. Amennyiben karbantartásra kerül sor, egy kamerán keresztül külső szakemberek is bevonhatók a hibaelhárításba.

Ipar 4.0 SmartLine eszközökkel

A SmartLine eszközök a gépek teljes életciklusa során segítenek a folyamatok optimalizálásában. A RemoteLine szoftverrel egyetemben a SmartLine eszközök is a DataLine integrált gép- és folyamatdiagnosztikai platformba tartoznak, amely minden online eszközről lehetővé teszi a gépek folyamatos felügyeletét. A szintén a CHIRON által kifejlesztett ProcessLine szoftver pedig az NC programok automatikus programozását és szimulációját végzi el. A SmartLine eszközök újabb kiegészítői a tervek szerint a szeptemberi EMO kiállításon kerülnek majd bemutatásra. Az új fejlesztésekben a hangsúly a minőségbiztosítás és az ütközésvédelem felé tolódott el.

Akár 50 százalékkal megnövelt termelékenység: az egyorsós FZ08 FX Precision+ (balra) és az ikerorsós DZ08 FX Precision+ (jobbra)

Akár 50 százalékkal megnövelt termelékenység: az egyorsós FZ08 FX Precision+ (balra) és az ikerorsós DZ08 FX Precision+ (jobbra)

Így kerek a világ

Az Open House alkalmából a CHIRON-csoport számos, egy kézből származó megoldást mutatott be, amelyek egymás kompetenciáját kiegészítve vezetnek a még jobb hatékonyság felé. A cégcsoport többek között sokgépes rendszereket és kulcsrakész megoldásokat fejleszt számos iparág számára az emberi beavatkozás nélküli gyártáshoz. A közös munkával kifejlesztett Variocell Uno kompakt robotcella-megmunkáló központok automatizálási feladatait látja el. A berendezés a robotot és a 12 palettás munkadarab-tárolót tartalmazó rendszert egy kevesebb mint egy négyzetméteres alapterületen kombinálja. A rendszer számos opcióval bővíthető, és a Variocell System változatban az egyéni gyártási igényekhez is alakítható.

További információ

A CHIRON hivatalos honlapján.

A CHIRON gépek hivatalos magyarországi képviselője, a ROLATAST honlapján.

Megosztás

Papp Oliver

A CNCMedia alapító főszerkesztője. CAD szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, technológiai fejlesztésekről, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2008 óta. 

Tags:

[
    ]