Az SAP okos gyára: Technológia az Ipar 4.0 mögött

A jövő gyárában minden eszköz kommunikál mindennel, a szenzoroktól kezdve egészen az ERP rendszer szintjéig, ami egészen új egy darabos “sorozatgyártási” lehetőségekhez és új üzleti modellekhez vezet.

Az SAP évek óta dolgozik együtt ipari partnereivel, hogy egy nyílt rendszerű integrált gyárat hozzanak létre – a jövő gyártástechnológiájának működő modelljét – melyet a Hannover Messe 2017 kiállításon be is mutattak a látogatóknak.

SAP_smartfactory_post

Egy új automatizálási piramis

A hagyományos megközelítésben a különböző gépek, megmunkáló rendszerek és ERP rendszerek egymástól elválasztva működnek. A digitalizálás azonban állandó kommunikációra képes részegységekhez és folyamatokhoz vezet, így ezek képezik jövő iparának alapját. A klasszikus, merev automatizálási piramis helyett így különálló, mégis egymással kommunikálni képes alrendszerek hálózatát kapjuk. Ebben a rendszerben az adatáramlás akadálymentesen megy végbe a gépek és megmunkáló rendszerek, valamint az ERP rendszer között, ezzel összekapcsolva az egyes folyamatok üzleti és termelési oldalait. Bár összességében ez egy kicsit elvontnak tűnhet, a hatása kézzelfogható: alapjaiban változtatja meg a jelenlegi üzleti modelleket.

Az egy darabos “szériagyártás” valósággá válik

Az összekapcsolt megmunkálás teszi lehetővé, hogy rendkívül komplex gyártási folyamatok is automatizálhatók legyenek, így akár az egyedi termékek esetében is, a megrendeléstől az összeállításon keresztül egészen az eladást követő terméktámogatásig, a teljes lánc automatizálható és önálló lehet. Ily módon az egyedi termékek gyártása is olyan gazdaságossá válhat, mint a tömeggyártás. A speciális megrendelésekkel járó nehézségeket az SAP egy 3D nyomtató rendszerbe történő integrálásával hidalja át, ami kiváló automatizálási lehetőségeket teremt a nagy mértékben eltérő termékek gyártásakor is.

Új üzleti modellek

Az intelligens gyárak és összekapcsolt termelés segítségével a legapróbb részletekig beleláthatunk az egyes folyamatokba, ami nemcsak átfogóbb képet ad a teljes gyártásról, de a termékek valós idejű monitorozására is lehetőséget ad az értékesítést követően. Mindez alapjaiban változtatja meg a termelést, így új üzleti modellekhez vezet. Ha például egy kompresszorok gyártásával foglalkozó cég mostantól nem csupán az eszközöket értékesíti, hanem az eszközökhöz kapcsolódó szolgáltatásait is, a prediktív analízis és a szenzorokból származó adatok alapján azonnal értesíthetik ügyfeleiket, ha egy gép meghibásodásának kockázata megnő. Ez a fajta rugalmasság és előrelátás pedig számtalan új szolgáltatás bevezetését, ezáltal új bevételi források megjelenését biztosítja.

Új munkalehetőségek

A nagymértékű automatizálás ellenére a jövő gyáraiban is szükség lesz emberi munkaerőre, ugyanakkor más fajta pozíciókban és sokkal nagyobb segítséget kapnak majd a manuális feladatok elvégzésében.

ForrásHannover Messe

Megosztás
[
    ]