Abrazív vízsugaras vágógépek hajtásrendszerei

Vízsugaras vágás során a szűk tűrések betartása szempontjából kritikus fontosságú a pozícionálási pontosság. Minél precízebb a pozíciófelvétel, annál pontosabb munkadarabok gyárthatók a berendezéssel. A mozgásvezérlő rendszerhez tartozik a motor és a hajtáselemek, a vezérlő és opcionálisan valamilyen útmérő rendszer. A hajtásrendszerbe tartoznak ezek közül a motor és a hajtáselemek. Napjainkban többféle hajtásrendszert is alkalmazhatnak a vízvágó gépeken, ezeket foglaltuk össze cikkünkben.

Slide 3

Golyósorsós hajtás

A precíziós vízvágó gépeken leggyakrabban szervomotoros golyósorsós hajtásokat alkalmaznak. Általában a motorban található enkódert használják pozíció-visszajelzésre. A golyósorsós rendszerek kimagasló pontosságúak, hátrányuk viszont, hogy a kenésre érzékeny érintkező felületeket mindenképpen meg kell óvni az apró szennyező szemcséktől (így a vágáshoz használt közegtől is). Abban az esetben, ha mégis valamilyen szennyeződés kerül a rendszerbe, a pozícionálás pontossága jelentősen romlik. Ahhoz, hogy a kenőanyagot a rendszerben, a szennyezőket pedig a golyósorsótól távol tartsák, az egészet megfelelően burkolni kell és tömítéseket, illetve porvédő harmonikákat szükséges használni. Ezen felül rendszeres olajozásra van szükség. A golyósorsós rendszerek gyártása általában nagy költségekkel jár, a vízvágás során fellépő vibrációk miatt pedig nem ajánlott hosszú munkaasztalú gépeken alkalmazni.

Fogaskerék-fogasléces hajtás

A fogaskerék-fogasléc rendszerek, valamint a szíjhajtások a golyósorsóknál igénytelenebbek, így nincs szükség olyan szofisztikált védelemre a szennyeződésekkel szemben, mint a golyósorsós rendszereknél. Ennek ára viszont, hogy a mai gyártási precizitásra vonatkozó igényeknek kevéssé felelnek meg. Épp ezért inkább kisebb pontosságú gépeken találkozhatunk ezzel a hajtásrendszer típussal.

Dörzshajtások

A dörzshajtású rendszerek tartalmaznak egy edzett acél vezetőkereket, amely egy mozgatható kocsira van felszerelve. Ez a kocsi egy szintén edzett acélból készült sínen mozgatja a szállítandó tömeget, csakúgy, mint a vonatokon használt mechanizmus elemei. A vezetőkereket egy kefe nélküli szinkronmotor hajtja, ezzel mozgatja a tömeget a sínen. A dörzshajtások kimondottan robusztus kivitelűek, és jól alkalmazhatók nedves környezetben, illetve abrazív anyag mellett. Erre jó példa a vonatkerék is, amely többmillió kilométer megtételére képes a mostoha körülmények között.

Slide

A dörzshajtások finom mozgásokat tesznek lehetővé sokféle sebesség és gyorsulás mellett is. Nem igényelnek kenést, ez pedig növeli a megbízhatóságukat és csökkenti a szükséges karbantartás idejét és költségét. A dörzshajtás hossza könnyen növelhető a sín hosszának változtatásával.

Intelli-TRAX

Az OMAX, felismerve a dörzshajtású rendszerek előnyeit, megalkotta az Intelli-TRAX hajtásrendszert, az első, kimondottan vízsugaras vágógépekre fejlesztett hajtást. A dörzshajtáshoz hasonlóan, ez esetben is egy kocsi mozog egy sínen, azonban az Intelli-TRAX tartalmaz még egy mágneses lineáris enkódert is és elektromos hajtást a nagyobb pontosság érdekében. Az elektromos mozgásvezérlés irányítja a motort, pontosan a sugár mozgatásához szükséges energiát szolgáltatva. A kocsin található szenzor olvassa a pozícióadatokat, 1 mikronos felbontással a mágneses szalagról, amely a sínre van rögzítve. Ha szükséges, a mozgásvezérlő a mozgásparancsokat az aktuális állapotnak és a legfrissebb parancsnak megfelelően módosítja. Az egyedülálló visszacsatoló szabályzásnak köszönhetően biztosítja a pontosságot, a szorosan összefüggő rendszer sokéves működése során is.

Slide 2

Az Intelli-TRAX ezzel bizonyította, hogy megfelelő hajtást jelent az abrazív vízsugaras vágógépek számára. A dörzshajtás javítja a vízvágó gépek pontosságát és csökkenti a karbantartási igényeket is.

További információ

Az OMAX magyarországi forgalmazója a GE-CO Hungary Kft. honlapján.

Az OMAX hivatalos weboldalán.

Megosztás
[
    ]