A Beckhoff Automation árbevétele 9,5 százalékkal 679 millió euróra nőtt

Új technológiai területek feltárása és a termelés hatékonyságának növelése folyamatos termékfejlesztés révén

Hans Beckhoff, a Beckhoff Automation GmbH & Co. KG ügyvezető igazgatója

Hans Beckhoff, a Beckhoff Automation GmbH & Co. KG ügyvezető igazgatója

Globális értékesítés árbevétele 2016-ban:

  • 679 millió euró (9,5 %-os növekedés)
  • 3.350 alkalmazott világszerte
  • Folyamatos technológiai fejlesztés
  • 3,5 millió euró ráfordítás tehetségfejlesztési programokra

A Beckhoff Automation 2016-ban elért globális értékesítési árbevétele 679 millió euró, ami az előző évhez képest 9,5 százalékos növekedést jelent. Ez a nagy siker a vállalat új termékfejlesztéseinek, széles körű piaci térnyerésének és bővülő értékesítési hálózati lefedettségének tudható be.

„Nagy örömünkre szolgálnak ezek az üzleti eredmények. Habár a növekedési ráta az előző évi 22 százalékhoz képest szerényen alakult, így is tiszteletre méltó az automatizálási ágazat egészében tapasztalható jóval lassabb ütemű bővüléséhez képest” – nyilatkozta Hans Beckhoff ügyvezető igazgató. „Ha az elmúlt két évet összességében tekintjük, a 15 százalékos átlag kimagasló eredmény.”

A 2016-os év folyamán legintenzívebben Európában növekedett a Beckhoff: különösen Európa középső területein fekvő országaiban, így Németországban, Ausztriában, Svájcban és Olaszországban értek el jóval az ágazati átlag feletti forgalombővülést. Ez jól tükrözi az európai fellendülés megújulását, hiszen az utóbbi években Ázsia volt a növekedés fő hajtóereje. „A Beckhoff várakozásai szerint minden kontinensen az üzleti forgalom további növekedésére lehet számítani. Az elmúlt időszakban kialakult politikai nehézségek és konfliktusok ellenére kedvezőek a kilátások arra nézve, hogy a világgazdaság stabil felfelé ívelő pályán haladjon tovább” – tette hozzá Hans Beckhoff. Beckhoff szerint összességében véve 2017-ben Európát tekintve az igen pozitív fejlemények folytatódása várható.

Az IP 69K védettséggel rendelkező, rozsdamentes acélból készült XTS-rendszer olyan területeken is alkalmazható, ahol szigorú higiéniai követelményeket kell kielégíteni.

Az IP 69K védettséggel rendelkező, rozsdamentes acélból készült XTS-rendszer olyan területeken is alkalmazható, ahol szigorú higiéniai követelményeket kell kielégíteni.

A Beckhoff a nemzetközi porondon erősíti jelenlétét

A Beckhoff tovább bővíti globális értékesítési hálózatát is. Az év elején a társaság megvásárolta holland forgalmazó cégét, így a hollandiai ügyfeleket immár közvetlenül szolgálhatja ki. A Beckhoff jelenleg 35 leányvállalattal rendelkezik, irodái és forgalmazói 75 országban találhatók meg. Ez azt jelenti, hogy a vállalat minden főbb piacon helyi szolgáltatást nyújt. „Bizakodóak vagyunk abban a tekintetben, hogy a megerősített értékesítési szervezetünk az új technológiai piaci fejlesztésekkel karöltve lehetővé teszi, hogy forgalmunkat tovább növeljük” – jelentette ki Hans Beckhoff. E növekedés középpontjában főként a Beckhoff által kifejlesztett PC-alapú automatizálási technológia áll, melyet számos iparágban és alkalmazásban széles körben használnak. „Szerteágazó technológiai választékunk révén magas színvonal mellett tudunk eleget tenni ügyfeleink legkülönbözőbb igényeinek” – magyarázta a cégvezető.

Folyamattechnológia és automatizálás egyetlen rendszeren belül: A fokozottan biztonságos be-kimenetű, új, ELX-sorozatú EtherCAT-terminálokhoz közvetlenül csatlakoztathatók veszélyes – 0/20-as zóna besorolású – területek terepi eszközei.

Folyamattechnológia és automatizálás egyetlen rendszeren belül:
A fokozottan biztonságos be-kimenetű, új, ELX-sorozatú EtherCAT-terminálokhoz közvetlenül csatlakoztathatók veszélyes – 0/20-as zóna besorolású – területek terepi eszközei.

Folyamatos termék- és technológiai fejlesztés         

Összes termékcsaládjának szisztematikus továbbfejlesztésével a Beckhoff folyamatosan új piacok és alkalmazások előtt nyit utat. A társaság további fontos lépése volt az idei Hannoveri Vásáron (a világ vezető ipari seregszemléje, melyet Németországban, Hannoverben rendeznek meg) való megjelenés, ahol kifejezetten folyamatirányítási alkalmazásokhoz kifejlesztett, új termékeket mutatott be. A veszélyes ipari területeken alkalmazható, új, ELX-sorozatú EtherCAT-terminálok és CPX-sorozatú vezérlőpanelek moduláris felépítésűek, emellett kivételesen nagy teljesítőképesség jellemzi őket, így ideálisan megfelelnek a folyamatirányítási igényeknek. Hans Beckhoff továbbra is derűlátóan tekint a jövőbe: „A folyamatirányítás általánosságban véve nagyobbnak tekinthető, mint az egyedi gépek automatizálási piaca, amely a Beckhoff hagyományos működési területe. Ily módon új termékeink révén kiváló lehetőségünk nyílhat majd a további növekedésre.”

A Beckhoff három évtizede kiváló teljesítőképességű, PC-alapú vezérléstechnikájáról ismert, és ezt a technológiát folyamatosan tovább is fejleszti. Ebben az évben mérnökei büszkén mutatták be a világ feltehetőleg legkisebb ipari számítógépét. A mindössze 82 x 82 x 40 milliméter méretű, új, C6015 típusú ipari PC négymagos processzorral rendelkezik, felépítése rendkívül kompakt, és összetett vezérléstechnikai megoldásokat tesz lehetővé.

Fajlagos teljesítőképesség tekintetében még ennél is fejlettebb a DIN-kalapsínre szerelt CX2000-es sorozat. Az akár 12 magos Intel Xeon processzort tartalmazó vezérlő merőben új szinthatárokat feszeget az intelligens alkalmazások tekintetében.

„Intelligensebb gépekkel fokozható a hatékonyság, energia takarítható meg és minimálisra csökkenthető a nyersanyagfelhasználás. Az ily módon elért hatékonyságnövekedés nyereségesebbé teszi a gépeket és javítja ökológiai szerepüket. Mérnökeink tehát így is hozzájárulnak a világ arculatának megszépítéséhez” – nyilatkozta Hans Beckhoff.

Az Ipar 4.0 és az IoT ráadásul izgalmas szerepet játszik a jelenkori automatizálás világában, mivel lehetővé teszik új funkciók és lehetőségek megvalósítását. Ha a vezérlőegységeket közvetlenül a felhőhöz csatlakoztatjuk, a különféle funkciók kiszervezhetők lesznek és / vagy lehetővé válik a felhőalapú szolgáltatások gépbe történő integrálása. „Ügyfeleink így már mesterséges intelligencián alapuló csúcstechnológiákat alkalmazhatnak, például a „mély” tanulást (a gépi tanulás egy fejlettebb ága). Gyakorlati szempontból nézve ez olyan megoldásokhoz vezet, mint amilyen például az előrejelző karbantartás, ami által fokozható a termelő rendszerek rendelkezésre állása és hatékonysága. A felhőalapú virtuális vezérlő alkalmazások jónéhány szempontból hasznosak lehetnek – említhetjük itt a szimulációkat és az analitikát. A gépeknél felhőalapú képfeldolgozás vagy hangfelismerés is alkalmazható” – magyarázta Hans.

A CPX-sorozat beépített vagy önálló kivitelű, robbanásvédett vezérlőpaneljei a kiváló minőségű konstrukciót, az elegáns megjelenést valamint a korszerű kapacitív többérintéses technológiát egyesítik.

A CPX-sorozat beépített vagy önálló kivitelű, robbanásvédett vezérlőpaneljei a kiváló minőségű konstrukciót, az elegáns megjelenést valamint a korszerű kapacitív többérintéses technológiát egyesítik.

Képzéseket és felsőoktatási tanulmányokat támogató beruházások

A vállalat növekedését a dolgozói létszám folyamatos emelkedése kíséri. Jelenleg világszerte közel 3350 munkatárs áll a Beckhoff alkalmazásában. Közülük majdnem 2300-an Németországban, ebből pedig hozzávetőlegesen 2100-an a társaság Verlben található központjában dolgoznak. Körülbelül 1100 munkatárs mérnöki képesítéssel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a társasághoz mindig magasan képzett szakembereket vesznek fel. A Beckhoff összesen hét szakmai oktatási területtel és két gyakorlatorientált alapképzéssel technológia-orientált szervezetként erősíti meg pozícióját. A vállalat ráadásul „oktatási hajtóerőként” működik verli székhelyén, ahol jelenleg 100 gyakornok és 90 egyetemi hallgató áll alkalmazásban.

Hans Beckhoff ügyvezető igazgató szerint a társaság évente kb. 3,5 millió eurót fordít a kevesebb tapasztalattal rendelkező munkatársak képzésével kapcsolatos kezdeményezésekre. A gyakorlat-orientált főiskolai alapképzési koncepció kifejezetten sikeresnek bizonyult, és hamarosan kiterjesztésére is sor kerül. A tervek szerint a 2017-es téli félévtől – mechatronikai / automatizálási alapképzési programjai mellett – a Beckhoff mesterképzési programokat is kínál majd a Güterslohban található Alkalmazott Tudományok Egyetemén. „Arra kívánjuk ösztönözni a technológiai irányultságú fiatal szakembereket, hogy maradjanak a régióban” – nyilatkozta Hans Beckhoff.

Termékkör-bővítési beruházások

Annak érdekében, hogy a termelési kapacitások lépést tarthassanak a Beckhoff gyorsan növekvő értékesítési rátáival, további – közel 30 ezer négyzetméternyi – gyártó és összeszerelő-üzemi területettel bővült a vállalat verli székhelye. Az ipari PC-gyártás már körülbelül 10 ezer négyzetméternyi alapterületen folyik, és az I/O-modulok gyártása szintén 10 ezer négyzetmétert foglal majd el a 2017. közepén megnyitandó épületben.

A nyomtatott áramkörök és az alaplapok gyártásának bővítése szintén 10 ezer négyzetméteres alapterület-növeléssel történik.

A Beckhoff hajtástechnológiai üzletágának fejlesztése érdekében új mechanikai gyártólétesítményt épít németországbeli, marktheidenfeldi telephelyén, szervomotorok előállítása céljából. Az új, 3500 négyzetméter alapterületű építkezés földmunkái már megkezdődtek.

Forrás:Beckhoff

További információ

A Beckhoff honlapján.