Virtuális gyártás: A SCHUNK megkezdte a nagy teljesítményű digitális megfogómodellek készítését

Tyúk vagy tojás? Ahogyan haladunk az összeszerelő rendszerek digitalizálása felé, ez a közismert kérdés is hamarosan megválaszolásra kerülhet. Az idei Hannover Messére időzítve a SCHUNK megkezdte teljes megfogó sorozatának digitalizálását, mellyel kikövezi az utat a komplett alkatrész-kezelési megoldások virtuális üzembe helyezése és szimulációja előtt.

A Siemens PLM Sotfware mechatronikai tervezést szolgáló rendszerének, valamint a SCHUNK digitális másolatainak (Digital Twins) segítségével a (forma)tervezők és rendszertervezők rövidesen olyan kedvező helyzetbe kerülhetnek, hogy képesek lesznek komplett szerelőrendszerek 3D-ben történő szimulálására. Képesek a teljes tervezési folyamat virtuális ábrázolására is, a koncepció megalkotásától kezdve a mechanika, elektronika és szoftveralkalmazás kidolgozásán keresztül  egészen az üzembe helyezésig. 

schunk_digitalis_gyartas

Úton a szerelés-automatizálás digitalizálása felé: A SCHUNK 24V-os vezérlésű sorozatának mechatronikai moduljai, a szerelőrendszerek virtuális szimulációja céljából, már digitális másolatként (Digital Twins) is elérhetők.

A klasszikus CAD modell helyett, az egyes alkatrészekről részletes digitális képmások készülnek, melyek az adott alkatrész teljes funkcionalitását is magukba foglalják. A digitális másolat egyrészt tartalmazza a CAD térfogati modellt az összes Siemens NX, CAE (EPLAN) adat modellezéséhez szükséges geometriai adattal, valamint a kinematikai viselkedési modellt, melyben a löketre, nyitási és visszahúzási sebességre, gyorsulásra, rázkódásra, névleges erőre és a tömegre vonatkozó információk találhatóak. Továbbá a virtuális üzembe helyezés megvalósítása érdekében a SCHUNK a jövőre nézve, egyfajta második lépcsőként, keresi a lehetőséget a digitális másolatok (Digital Twins) PLC elemek sorozatával történő kiegészítésére is („software/hardware in the loop SIL/HIL”).

A projektidőtartam jelentős lerövidítése

Az integrált tervezés a virtuális szimuláció segítségével lehetővé teszi a rendszer-konstruktőrök és felhasználók számára a projekt időtartamának jelentős lerövidítését, a gyorsabb üzembe helyezést, továbbá a hasonló rendszerek ismételt kialakítása esetén egyértelműen nagyobb hatékonyságot eredményez. A tervezőszoftver virtuálisan felöleli az összes tervezési lépést, a ciklusidők számításától kezdve a szerszámok tervezéséig a mozgási útvonal és löket megtervezésével együtt, tartalmazza továbbá az ütközésre vonatkozó számításokat is. Amellett, hogy a tiszta tervezési idő 30%-kal csökken, a rendszer-konstruktőrök és felhasználók profitálnak a jelentősen csökkent projektidőtartamból is.

Ahelyett, ami korábban jellemző volt, azaz hogy a programozás csak azután kezdődhetett, hogy a rendszert fizikailag összeszerelték, most már valamennyi egyedi folyamat szisztematikusan koordinálható, programozható és optimalizálható a virtuális modell által alkalmazott viszonylag feltételes szabályok mentén. Továbbá a virtuális modell alapot biztosít a nyomon követésre, valamint a folyamatban levő termelés valós idejű ellenőrzésére is. A SCHUNK első lépésként a nagy teljesítményt igénylő szerelési feladatokat végrehajtó 24V-os vezérlésű mechatronikai sorozatát kívánja digitalizálni. Ez magában foglalja a SCHUNK EGP és EGL párhuzamos megfogókat, a SCHUNK ELP lineáris moduljait, az EGS forgó megfogó moduljait és az ERS forgó moduljait. Az adatok közvetlenül a SCHUNK-tól igényelhetők.

Forrás:SCHUNK

További információ

A SCHUNK weboldalán.