Tervezés luxuskivitelben – Sikertörténet a Wellis Zrt.-nél

Az eredetileg gyógyászati célokra megalkotott pezsgőfürdőt Roy Jacuzzi alakította át 1968-ban a kényelem és a kényeztetés státusszimbólumává. Kevesen ismerik azonban azt a tényt, hogy a jakuzzigyártás azon kevés terület közé tartozik, ahol hazánk nem csak a frázisok szintjén számít nagyhatalomnak. A 2003-ban alakult Wellis Zrt. Európa legnagyobb jakuzzigyártójának számít, de termékportfóliójában helyet kapnak a hidromasszázskádak, a zuhanykabinok és az infraszaunák is. Az éllovas pozíció eléréséhez alaposan átgondolt fejlesztési és gyártási folyamatok vezettek.

bandicam 2017-03-29 07-24-02-614.00_03_57_29.Still002

„A fejlesztések irányát nálunk is a piaci igények határozzák meg” – magyarázta Szomor Attila tervező. – „Minden jakuzzi valahol luxustermék is, ezért nagyon fontos a felszereltség, az ergonómia és a dizájn szem előtt tartása, de olyan tényezőkre is tekintettel kell lenni, mint a masszázsélményt befolyásoló motorteljesítmény, a  fényterápia, a fűtés és a szórakoztatóelektronika. A meglévő modelleket is modernizáljuk, de a munkánk zömét jellemzően az új modellek terveinek kialakítása teszi ki.” A méretbeli elvárások adottak, ehhez kell egy vonzó dizájnt kialakítani a gyárthatósági korlátok figyelembe vétele mellett. A cég 2012-ben még hat jakuzzimodellel rendelkezett, jelenleg pedig mintegy 80 masszázsmedence-típust gyártanak Dabason, óriási feladat hárul tehát a tervezői csapatra.

Masszázsmedence születik

„A jakuzzi teste összelaminált akril és ABS rétegekből épül fel, amelyben az akril adja a keménységet, és egyben a jakuzzi színét is meghatározza, a flexibilis ABS pedig az akril merevségét, törékenységét ellensúlyozza ki” – vezetett körbe minket a gyárterületen Nagy András, a technológiai részleg vezetője. A műanyag táblát a vákuumformázó gép infralámpái melegítik fel. Az akril 150 és 180 °C között formázható, de a felületi hőmérséklet akár e fölé is kúszhat, fontos ugyanis, hogy a tábla magja is elérje az említett hőmérsékletet. A tábla hőmérséklete parcellánként szabályozható: a  tábla szélét jobban felmelegítik, mint a közepét, itt ugyanis a hőveszteség is nagyobb, ezenkívül középen nyúlik meg leginkább az anyag, és nem lenne szerencsés, ha túlzottan vékony maradna.

A vákuumformázás ciklusideje mintegy 15 perc, ami után a test még nem teherbíró (a kiinduló 4-5 m2 felület a formázás után 5-6 m2-re nyúlik, és a legmélyebb pont egyben a legvékonyabb is), csak a poliuretán réteg tudja biztosítani a teljes merevséget. A PU-kamrának három ága van. Az előkészítő részen pozícióba állítják a jakuzzitestet, ami ezután egy kemencébe kerül, a 80 °C-on kifújt poliuretánnak ugyanis nem szabad hideg felületre kerülnie. Az előmelegítő kemencéből a test a következő szakaszba kerül, ahol robot végzi el a bevonatolást. „Alul kulcsfontosságú a teherbírás biztosítása, a poliuretán megkötéséhez még dryvithálót is használunk. Az üvegszálas dryvitháló még a mechanikai szilárdságot is növeli” – folytatta Nagy András. – „A vegyi folyamatok a kamrán belül zajlanak le, a készterméknek így semmilyen káros tulajdonsága nincs, ellentétben a műgyanta medencékkel, ahol a sztirol kipárolgása akár hónapokkal később is jelentkezhet – főleg akkor, ha meleg vízzel töltjük fel a medencét.”

gyártás5_kicsinyitett_wellis

A PU-kabin elméleti kibocsátása napi 50 darab medence, de a gyakorlatban ezt még nem sikerült elérni. A termelés növeléséhez viszont új bevonatolókamra is épül majd. A bevonatolás után a rétegvastagság ellenőrzése átvilágítással történik: a vágóasztalon a fejére fordított jakuzzit erős fénnyel világítják meg: a fél cm-nél vékonyabb fal ugyanis átvilágítható. A vágóasztalon a széleket adott magasságig levágják, ami után a testet ismét egy robot veszi gondozásba, ami egyetlen szerszámmal kifúr minden rögzítési pontot, fúvókanyílást és egyéb lyukat. A robot fix koordinátákon mozog, és nem ellenőrzi a megmunkálás pontosságát, a sok hőkezelés hatására azonban a jakuzzitest változhat, ami egy robot precizitásához képest akár jelentős eltérés is lehet. Kis medencéknél még nem zavaró, hogy egy fúvóka (jet) fél milliméterrel odébb kerül, a nagyobb medencéknél azonban az eltérés akár 3-4 mm-re is nőhet, ami már befolyásolhatja a végterméket. Az újonnan beszerzett robot már kamerarendszert is tartalmaz majd, és képes lesz a fúrás középpontosságának ellenőrzésére. A nyílások kialakítása után a jakuzzi egy szerelvénytálcára kerül – még mindig fejjel lefelé –, amin a teljes összeszerelés zajlik.

„Külön összeszerelő sora van az alap-, a közepes és a prémiumfelszereltségű modelleknek, illetve a nagymedencéknek” – vette át a szót Matuska Mihály, termelési csoportvezető. – Az összeszerelés első fázisa a jetek felszerelését, a becsövezést és a levegődúsítást jelenti (a vízáram önmagában nem okozna bizsergető érzést, ehhez a víz levegővel történő keverése szükséges). Ezután a medencét talpra állítják. A tartókeret felépítése után helyére kerül a motor és az elektronika, amit a kötelezően előírt vizes teszt követ. Ha minden rendben működik, akkor a burkolás és a csomagolás után a jakuzzi készen áll a kiszállításra.”

Az adatrengeteg kínos kérdései

A termékek kizárólag a dabasi gyártóüzemből kerülnek ki: 2016-ban 7 ezer medencét gyártott a cég, az idei cél pedig már 10 000 darabról szól. „Én 2012-ben kerültem a céghez, és másfél hónapom volt arra, hogy olyan szoftvert válasszak, amivel hatékonyan tudunk tervezni és fejleszteni” – folytatta Szomor Attila. – A szoftver kiválasztásában kulcsfontosságú volt, hogy milyen támogatásra számíthatunk majd a jövőben, de a SOLIDWORKS modellezési képességei és a PDM-ben rejlő későbbi lehetőségek is leegyszerűsítették a döntést.

2016 nyarán vezettük be a PDM-et. Előtte is csapatban dolgozott a fejlesztői részleg, de ez egyre nagyobb problémákat vetett fel: hatalmas adatmennyiséggel dolgoztunk, és nem tudtuk, melyik a legfrissebb verzió a projekten belül. Bármelyik munkatárs változtatott valamit a terveken, külön értesítést kellett küldenie minden érintettnek. A PDM használatával a  munkafolyamatok követhetővé váltak, ezért míg korábban fél év alatt egy medencét tudtunk letervezni, a PDM bevezetése után párhuzamos munkával havonta akár hármat is, így elképzelésünk szerint a gyártás egészére kiterjesztjük az adatkezelő szoftver alkalmazását.”

Adatkezelés felsőfokon, egyszerűen

A Wellis esetében is nyomon követhető, hogy a tervezői csapaton belüli egyeztetés rengeteg időt és energiát igényel. Ez pedig eltereli a mérnök figyelmét, és informatikával kezd foglalkozni ahelyett, hogy arra fókuszálna, amiben igazán jó: az innováció, a tervezés, az ellenőrzés, a gyártás. Célravezető-e az IT- és mérnök szakembereket fárasztó, többórás megbeszélésekre kényszeríteni, hogy rendszer-specifikációkat készítsenek vagy házon belüli megoldásokkal álljanak elő, amik csak hasonlítanak az  általunk megálmodott eszközhöz, és még az is előfordulhat, hogy másnap már nem is működik?

Sequence 03.00_09_13_24.Still003

A SOLIDWORKS PDM-eszközei jól együttműködnek más CAD-platformokkal, mint az Autodesk Inventor, PTC Creo vagy a Pro/engineer. A szoftver két csomagban, Standard és Professional verzióban érhető el. A SOLIDWORKS PDM Standard az  adatok egyszerű kezelését teszi lehetővé munkacsoportok számára, hogy a  keresett információt gyorsan megtalálják, nyomon kövessék a  fájlmódosításokat és tervverziókat, valamint naprakészek legyenek a munkafolyamat állapotát illetően. A SOLIDWORKS PDM Professional csomag pedig kiterjeszti a Standard csomag funkcióit az egész vállalat számára, hogy elősegítse a biztonságos adatmegosztást és az összehangolt együttműködést. A közös munka már nincs helyhez kötve, online portálokon és csatlakoztatott okoseszközön keresztül a megfelelő adatbiztonság mellett bárhol és bármikor elérhetővé válnak a kívánt adatok és a szükséges fájlok, hiszen a szoftver több mint 250-fajta fájltípust képes kezelni.

A SOLIDWORKS PDM valódi előnyei a mindennapokban

A PDM rendszerrel lehetővé válik a cég minden feladatának, mérföldkövének, jóváhagyási folyamatának és termékhez kapcsolódó – korábban táblázatokban – vezetett adatának egy központi helyre való átvezetése. A CADalapú PDM rendszernél a felhasználói felület hasonlít a CAD szoftveréhez, valamint a webes kezelőfelület és a jelentések is könnyen értelmezhetők. Az alkatrészszámok kezelése, a verziókat és módosításokat kezelő nyomtatványok is teljes mértékben automatizálhatók. A jóváhagyáshoz szükséges kitöltendő mezők és folyamatok is be vannak építve a szoftverbe. A mezők bármikor módosíthatók, annak megfelelően, hogy az adott személy milyen adatokhoz kap hozzáférést.

Sequence 03.00_09_01_19.Still006

A vállalatirányítási rendszerével való összeköttetéssel az adatok fel- és letölthetők. A tételjegyzékek (BOM – Bill of Materials) összehasonlítása így sokkal hatékonyabb, és az eltérésekről a megfelelő személy e-mailt kaphat. A rendelkezésre álló eszközökkel pedig lehetősége van megjelölni és módosítani a tételjegyzéket. Gyártási, szállítási, tervezői és sok másfajta tételjegyzéket lehet így egy könnyen használható kezelőfelületen kezelni a sok, nehezen átlátható táblázat helyett.

A munkaállomások, nyersanyagok stb. ellenőrizhetővé válnak a SOLIDWORKS PDM-mel, és könnyen alkalmazhatók a folyamat bármelyik szakaszában, amiket tovább segítenek az olyan beépített kommunikációs eszközök, mint a belső üzenet- vagy e-mail-küldés. A rendszer beállításai rugalmasak, ugyanakkor teljes körű ellenőrzést biztosítanak, hogy csak a megfelelő hozzáféréssel rendelkező személy érje el a számára szükséges információkat. A határidők és emlékeztetők automatizálhatók, ami átláthatóbbá teszi a vezetőség számára a lehetséges csúszásokat és a fennakadások okait.

A PDM továbbá biztosítja azt is, hogy minden, a tervezéshez lazán kapcsolódó dokumentum (táblázatok, ajánlatok, tanúsítványok, igazolások, jegyzőkönyvek stb.) is bekerüljön a rendszerbe és a nyomon követésbe. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a CAD-fájlok revíziókezelése biztosítható, hanem a cég teljes körű dokumentációja is visszakereshető. Ha valaki véletlenül felülírt egy korábbi dokumentumot, az minden további nélkül visszaállítható a megfelelő állapotba.

A SOLIDWORKS PDM széles körű funkcionalitásából adódóan testre szabható, így az adott cég termékportfólióját, folyamatait és vállalatirányítási rendszerét szem előtt tartva bővíthető, integrálható, illetve módosítható. A legnagyobb előnye azonban talán mégis az, hogy a mérnököket engedi a munkájukkal foglalkozni, terveikre összpontosítani, és megszabadítja őket a táblázatok se vele, se nélküle nyomasztó kapcsolatától.

Tudatos választás

A Wellis a SOLIDWORKS kiválasztása előtt megvizsgálta a piacvezető tervezői szoftvereket, és egyértelmű volt, hogy igényeinek leginkább a SOLIDWORKS felel meg. A PDM már akkor hasznos segítség lett volna, amikor kétfősre duzzadt a tervezői részleg. Akkoriban még aránylag zökkenőmentesen ment a kommunikáció, de már tervbe volt véve a fejlesztési osztály kapacitásának további bővítése, ami maga után vonta a fájlkezelés nehézségeit is. A fejlesztőmérnökök nem tudták, hogy egy-egy terven belül melyik a legfrissebb verzió, és rengeteg időt vett el a referenciák követése.

Sequence 03.00_09_22_23.Still005

Jelenleg négy fejlesztőmérnök dolgozik a cégnél, és ennél a létszámnál már elengedhetetlen a SOLIDWORKS PDM használata. A Wellis a Professional csomagot vásárolta meg, így semmi sem szabhat határt a fejlődésnek. „A PDM használatával elképesztő módon felgyorsult a munka, könnyen vissza tudunk keresni korábbi verziókat, az alkatrész-adatbázisnak köszönhetően cikkszámosítani tudjuk az egyes alkatrészeket, így megtalálni is gyorsabban tudjuk azokat, egyszóval: jelentős mértékben növekedett a fejlesztés hatékonysága. A fejlesztéseket már csak csapatban lehet létrehozni, de a csapatmunkához szükség van egy azt támogató és összefogó platformra is, erre pedig jelenleg a SOLIDWORKS PDM jelenti a legjobb megoldást. Egyszerű a kezelése, de nagyon komplex problémákat tudunk megoldani vele” – zárta a beszélgetést Szomor Attila.

Szerző:Molnár László, Techmonitor

További információ

A Wellis hivatalos weboldalán.

Az Eurosolid honlapján.

Megosztás

Papp Oliver

A CNCMedia alapító főszerkesztője. CAD szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, technológiai fejlesztésekről, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2008 óta. 

Tags:

[
    ]