Kollaboratív, biztonságos és megbízható – Új FANUC kollaboratív robotok

A FANUC mostantól három további kisebb kollaboratív modellel, a CR-4iA, CR-7iA és CR-7iA/L robotokkal bővíti portfólióját, kiegészítve a korábbi, nagy teherbírású társukat. Ezek a robotok a zöld család első tagjának, a CR-35iA nyomdokaiba lépnek, mely modell a jelenleg elérhető legnagyobb teherbírású kollaboratív robot, 35kg terhelhetőséggel.

A CR-4iA modell a legkisebb teherbírású FANUC kollaboratív robot, 4kg-os terhelhetőséggel, míg a CR-7iA és CR7iA/L (hosszabb kinyúlású modell) robotok 7 kg felemelésére képesek. A zöld család bevált szenzortechnológiája biztosítja, hogy védőkerítések nélkül is teljes biztonságban dolgozhasson mellette emberi munkatársa, és bármikor megálljon, ha nem várt behatás éri. A teljes széria a TÜV által hitelesített nemzetközi biztonsági tanúsítvánnyal, az ISO 10218-1-el rendelkezik, ezért ezek a kollaboratív robotok az emberi dolgozók mellett végezhetik feladataikat. Kis méretüknek és kompakt kialakításuknak köszönhetően egyszerűen integrálhatóak az emberi munkakörnyezetekbe.

A technológia azonban jóval többet ígér, mint csak a védőkerítések elhagyását: a kollaboratív robotok az iparban elterjedt FANUC intelligens funkciókat is közelebb hozzák az emberekhez, hiszen kulcsrakész kamerás és erőmérős funkciójukkal felszerelve új perspektívákat nyitnak meg az ember és gép közötti közös munkában, változatos applikációban. Az iparágban elterjed FANUC vision szenzorok például számos alkalmazási lehetőségekkel rendelkeznek a kollaboratív robotok esetén is, segítséget nyújtva munkadarabok felismeréséhez, munkadarab és folyamat-ellenőrzésekhez, vagy épp vonalkód olvasáshoz. Emellett a FANUC erőmérős szenzortechnológiája széles felhasználási lehetőséget biztosít a precíz összeszerelési műveletekhez, legyen szó az automotive vagy elektronikai iparágról.

Kis és kompakt méretének köszönhetően a robotok akár a mennyezetre vagy falra is rögzíthetőek, nagyobb mozgásteret biztosítva az emberi munkatársnak, így gyártási területet szabadulhat fel. Könnyű súlyának hála a robot akár mobil platformra is építhető, így rugalmasan helyezhető át különböző munkaállomások között, ezáltal különféle feladatokban segédkezhet, az operátor vagy a munkafolyamatok szükséglete szerint. Az új CR4iA, CR7iA és CR7iA/L robotok legideálisabb közege olyan kisebb súlyok mozgatását igénylő, unalmas és repetitív munkafolyamatok, melyek egyébként manuális kezelést igényelnének.

Annak ellenére, hogy az új kollaboratív robotok kívülről zöldek, belülről a jól bevált FANUC sárga technológiát tartalmazzák, tehát úgy működnek, mint bármelyik másik FANUC robot. A jól ismert robot interfész könnyű integrálást jelent a gyártóüzemekbe.

A FANUC kollaboratív robot széria bővítése válasz arra a trendre, hogy növekszik az igény az ilyen képességekkel bíró robotok iránt, melyet szakértők mintegy 2 milliárd dollár értékű piacnak becsülnek az elkövetkező 5 évben. A FANUC büszke arra, hogy ennek a technológiai irányzatnak az élvonalában fejleszthet ki olyan megoldásokat, amelyek új területeket nyitnak meg a gyártásautomatizálásban. 

Forrás:FANUC

További információ

A FANUC Hungary hivatalos weboldalán.

Megosztás
[
    ]