Hogyan sorjázzunk húsvéti csokinyulat marógépen?

Húsvétkor a sonka és a hímes tojás mellett nagy népszerűségnek örvendenek a csokinyulak is. Ezen csoki figurák szélein, a gyártásból eredendően, anyag-túlfolyások találhatóak sok esetben, melyek esztétikailag nem a legszebbek. Az Autodesk Manufacturing részlege által készített videó alapján nézzük meg, hogyan távolíthatjuk el ezeket a “sorjákat” néhány technológia – CAD/CAM/CAI/OMV – 3DScan/ReverseEngineering/3Dprint/5axMill – segítségével. Természetesen az itt bemutatott módszer holnaptól nem lesz a csokinyulak sorozatgyártásának része, de számunkra egy jó ízelítőt ad a gyártás során gyakorlatban előforduló technológiai lépésekről, melybe egyre gyakrabban jelennek meg additív technológiák is.

A különböző ünnepek apropóján mindig szívesen látjuk az olyan információs anyagokat, ahol az “műhelyszagú” világba valamilyen hétköznapi dolgot csempésznek be, hogy ezzel közelebb hozzák mindenki számára az olykor száraz technológiai ismertetőket. A “szakik” szájára meg némi mosolyt csalhat a számukra otthonos környezetben megjelenő, valójában nem igazán odaillő “termék” sajátos alkalmazása. Konkrét esetünkben az Autodesk Manufacturing részlegén készítettek egy kis demonstrációs anyagot, hogy milyen technikákat kell (kéne) felhasználnunk, ha egy húsvéti csokinyulat szeretnénk lesorjázni marógépen.

Szkennelés, modellezés – PowerShape

Ahhoz, hogy a csokinyúl 3D-s modellje rendelkezésre álljon, be kell szkennelni. Ez a folyamat történhet kézi szkenner segítségével, vagy akár egy robot is “tarthatja” helyettünk azt. A szkennelési végén a nyúl háromszögmodellje (STL) áll rendelkezésünkre, melyet az Autodesk PowerShape CAD rendszerbe beolvasva elkészíthetjük a “sorjátlanítást” a virtuális modellünkön, melynek során egy új, olyan felületet hozunk létre körbe a “sorja” helyén, mely simán (érintőlegesen) csatlakozik a nyúl “testéhez”. A csokinyulat egy felirattal is tesszük egyedivé, melyet szintén a háromszögmodellre illesztett felületen modellezhetünk fel.

A csokinyúl megfogása a marásnál újabb problémákat vet fel, ezért egy készüléket is kell terveznünk, mely vákuummal tartja pozícióban a nyulat. A készülék csokinyúllal érintkező felületét nem szükséges felületekkel megközelítenünk (Reverse Engineering), mert a készüléket 3D nyomtatással is készíthetjük.

3D nyomtatás

A PowerShape-ben a csokinyúl vákuumos megfogó-készülékét nem szükséges felület vagy testmodellezéssel elkészítenünk, hiszen a 3D nyomtatáshoz a háromszögmodell teljesen megfelel. Ezért a PowerShape háromszögmodellező képességeit kihasználva, (akár) közvetlenül a csokinyúl szkennelt modelljét felhasználva tervezhetjük meg a készüléket. Ezután már csak egy megfelelő 3D-nyomtató szükséges, mellyel elkészíthetjük a készüléket. (Jelen gyártási folyamatban a 3D nyomtatás, bár nem közvetlenül jelenik meg, mégis a teljes folyamat szerves része, és egy jó példát mutat arra, hogyan élhet meg együtt a hagyományos forgácsoló megmunkálás és az additív technológia.)

Pozícionálás, mérés, OMV – PowerInspect

Sajnos a készülék akármennyire is pontosan követi a csokinyúl “fenekét”, a megmunkáláshoz szükséges pontossággal nem lehet pozícionálni vele. Ezért kénytelenek vagyunk a marógépen egy bemérést csinálni (On Machnining Verification), hogy a valós nyúl modellje (és ezzel a maráshoz használt nullpont) hol és milyen irányban helyezkedik el a marógépen. Ezt a folyamatot az Autodesk PowerInspect, bázisfelvétel legjobb illesztéssel funkció használatával tudjuk megoldani, melynek során a valós és a virtuális csokinyúl megfelelő számú és helyzetű pontjának párosításával határozható meg ez a valós pozíció.

5-tengelyes marás – PowerMill

A sikeres bázisfelvétel után máris indulhat a csoki marása. Az ismert pozícióban álló csokinyúl “sorjátlanításáhozAutodestk PowerMill-ben készíthetünk 5-tengelyes marópályát, mely esetünkben nem túl bonyolult, hiszen csak a csokinyúlon körben kell eltávolítanunk felesleges anyagot. A nyuszi egyedivé tételéhez a hasára egy feliratot gravírozhatunk, melynek szerszámpályáját a modellezett feliratból vagy akár ehhez használhatunk PowerMill-ben készített felirat-mintát is. A marópályák helyességét ütközés és alámarás vizsgálattal ellenőrizzük, ahol a készülék modellje mellett a szerszámgép elemeivel is elvégezzük a vizsgálatot.
A csokinyúl hasába gravírozott felirattal Kívánunk Mindenkinek Kellemes Húsvétot !

Megosztás
[
    ]