Fém alkatrészek maradandó jelölése: MARKATOR pontütéses és karcoló jelölők

A MARKATOR több mint 25 éve fejleszt és gyárt kiváló minőségű pontütéses és karcoló jelölőrendszereket. A minőségirányítási filozófiájuk alapvető szerepet játszik az összes folyamatukban: kezdve az induló projekt egyeztetésében, a felhasználó-központú fejlesztési folyamatban és végül az elkészült jelölő berendezésben. A részletekre való odafigyelésük kielégíti a legmagasabb elvárásokat.

amsy_szakcikk_1

A pontütéses és karcoló jelölők, jelölőrendszerek működése

Pontütéses jelölés

Az acél jelölőtű oszcilláló mozgást végez pneumatikus vagy elektromos meghajtással. A poAMSY_szakcikk_2zicionálást két szán biztosítja x és y irányokban. A jelölendő anyagot a tű fel-le mozgással éri el. A mozgás frekvenciájától függően, a jelölés lehet folyamatos, pontsoros vagy különálló pontokból álló. A pontütéses jelölés tökéletes megoldás betűk, számok, logók vagy Datamatrix kód jelölésére. Ez a fajta jelölési technika – amikor nagyon közel kerülnek a pontok egymáshoz – minimalizálja a munkadarabra ható erőhatást. Ez teszi a pontütéses jelölést ideálissá érzékeny alkatrészekre is.

Karcoló jelölés

A pontütéses jelöléssel szemben, a karcoló tű nem üti meg a munkadarabot, hanem a fel–le AMSY_szakcikk_3mozgás által belenyomódik az anyagba. Ebben a pozícióban a keményfém vagy gyémánt karcoló tű mozgatását szintén két vezető szán biztosítja. A MARKATOR karcoló jelölők optimális rugalmasságot és kiváló minőséget kínálnak maximális jelölési sebesség mellett. A rendszer alkalmas szinte mindenfajta anyag jelölésére – az edzett acéltól kezdve egészen az érzékeny felületű kezelt anyagokig.

Különálló pontokból álló karakterekAMSY_szakcikk_4

A pontütéses jelölés egy alternatívája, különálló pontokból álló karakterek jelölése, pneumatikus vagy elektromos mozgatású acél jelölő tűvel. A jól elkülönülő pontokból eredően, az állandó pont mátrix 5×7 vagy 9×13. Ezzel a technológiával kivételesen pontos Datamatrix kódokat lehet jelölni.

A MARKATOR jelölők felépítése

Markator cikk5

A MARKATOR jelölő rendszerek egy következetes moduláris koncepció részei. A különböző kialakítású vezérlő egységek és az integrálható jelölő fejek együtt alkotnak egy egységet. Kompakt, kis méretük és egyéb jellemzőik miatt jó választás az integrálást igénylő feladatokhoz. Asztali jelölő állomás kialakításakor a rendszer egy masszív tartóállvánnyal és könnyen kezelhető vezérlőegységgel egészül ki.

A fő egységek kiegészíthetők az alábbi opcionális komponensekkel:

  • tápegységek,
  • léptető motor vezérlések,
  • valós idejű óra (RTC),
  • memória modulok
  • kiegészítő karakter készletek,
  • PLC-hez való illesztőkártyák (DEVICENET-/ INTERBUS-/PROFIBUS- vagy PROFINET- kártyák)

Központi vezérlő egységek asztali jelölő állomásokhoz

MV5 ZE 301 XL vezérlő egység

Használható az összes asztali kivitelű jelölő rendszerhez.
Minden szükséges képességgel el van látva, hogy az asztali jelölője önállóan működhessen. Az MV5 ZE 301 XL központi vezérlő fejlesztése szintén moduláris tervezésen alapszik. Mind kézi, mind pedig asztali berendezések vezérelhetők a segítségével.

Markator cikk6

Az MV5 ZE 301 XL helytakarékos, asztali házas kivitelű, felszerelve a beépített PC funkciókkal a független, különálló működéshez. Az előlapon található a nagy felbontású színes LCD kijelző, amelyről az összes szükséges információt le lehet olvasni. Igény esetén kibővíthető opcionális kiegészítőkkel, mint például forgástengely jelölő, az íves darabok jelölésére. Szintén csatlakoztatható USB vonalkód olvasó az egyszerűsített adatbevitelhez.

MV5 ZE 401 XL vezérlő egység

Markator cikk7

A legmagasabb elvárásokhoz tervezve. Elérhető mind elő-, mind hátlapi felszereléssel. Rendelhető asztali vagy 19”-os sínes kivitelben. A speciális tulajdonságai az IP54 védelem, a nagy felbontású színes LCD valamint diagnosztikai funkciók. Mindennapos, folyamatos jelölési feladatra tervezett alkatrészekkel egy kompakt egységbe építve.

Pontütéses jelölő fejek

A jelölő fejek mozgási síkjainak megvezetését nagy pontosságú vezető rudak, sikló- és gördülőcsapágyak kombinációja biztosítja, amelyek gondozásmentes kivitelűek. Ez a kialakítás garantálja a készülék optimális viselkedését. A keményfém jelölőtű törésbiztos és újraköszörülhető. Az asztali oszlopos állvány masszív kivitelű, ami nagyfokú stabilitást biztosít. A jelölőfej magassága manuálisan állítható egy kézikerék segítségével. A hosszú kar segíti a precíz beállítást. A magasságállítás ezen változatának sebessége négyszerese a szokványos oszlopos állványokénak. A kiválasztott magasságot mechanikus számkerék mutatja az állványon, a beállítás könnyen rögzíthető két szorító segítségével. Az oszlop kiváló minőségű védőborítása megóvja a szennyeződésektől az állítóorsót illetve megelőzi az esetleges sérüléseket is.

Markator cikk8

A pontütéses jelölő fejek jelölési terület szerinti skálája igen széles a standard 100x100mm-es méret mellett, a kisebb 30x65mm-től a legnagyobb 200x100mm-ig.

Karcoló jelölő fejek

A karcoló fejek legfőbb tulajdonsága a kiemelkedő jelölési minőség és az alacsony jelölés közbeni zajterhelés.

Markator cikk9

A nagy értékű golyóscsapágyas lineáris megvezetés biztosítja a folyamatos jelölési pontosságot és a jelölőfej stabilitását. Két léptetőmotor gondoskodik a meghajtásról. A jelölőfej gondozásmentes kivitelű. A jelölési mélység fokozatmentesen szabályozható a levegőnyomás állításával. A karcoló jelölőnek a legerősebb „F” méretű, 0,2 mm rádiuszú, gyémánt hegyű tű nagy kopásállóságot és hosszú élettartamot biztosít. A jelölőtű mozgatása pneumatikus elven történik. Az alkalmazástól függően más méretű és rádiuszú jelölőtűk állnak rendelkezésre. A karcoló jelölőtű nem igényel karbantartást.

Vezérlő szoftver

Az MV5 ZE301 XL rendszer programja magyar nyelvű, átlátható és kiválóan strukturált. Magas fokú rugalmasságot és kényelmet kínál a gyors programozáshoz. A logikus és magától érthető felületnek hála, nem igényel semmilyen programozói képzettséget. A program a magyar mellett számos más nyelven is elérhető. A különböző funkciók elérése jelszó szintekhez van kötve.

Markator cikk10

A színes ikonok segítenek a különböző funkciók azonosításában és az előnézeti kép funkció segítségével a kijelzőn lehet ellenőrizni a feliratot. Ezzel megelőzhetők a hibás, elrontott jelölések. A nagy belső memóriának köszönhetően több száz jelölő program logó, betűkészlet menthető el közvetlenül a vezérlő egységre.

Olyan automatizmusok is elérhetők alap kiépítésben mind például a sorszámozás, dátum, idő, műszakkód. A HPGL programmal logók nyomtatása, a DMC program csomaggal pedig a két dimenziós kódok jelölése válik elérhetővé. Az opcionális XL CONTROL PC szoftverrel a számítógépről történő adat kezelés, program módosítás és készítés is megoldható.

Technológia

A MARKATOR készülékek masszívak, jól tűrik a szennyeződéseket, ami alapvető feltétele a megbízhatóságnak. Valós három műszakos termelésre tervezett készülékek. A jelölő fejek robusztus vezetősínjei garantálják a maximális stabilitást és a kiváló rendelkezésre állást.

Markator cikk11

A készülékeikhez szállított egyedi, kiváló minőségű jelölőtűk újraköszörülhetők, biztosítva a szerszám hosszú élettartamát. A karcoló jelölők nagy pontossággal jelölnek a lehető legnagyobb jelölési sebesség mellett. A tervezés, a fejlesztés és a gyártás kizárólag Németországban történik, biztosítva a folyamatos „Made in Germany” minőséget.

További információ

Az AMSY Jelöléstechnika Kft. weboldalán.

Megosztás
[
    ]