Autodesk Inventor 2018 – Újdonságok (1. rész) Modellalapú meghatározás

Az Inventor 2018 kiadásával egy teljesen új funkciókészletet vezettek be a minden Inventor-licenchez elérhető integrált modellalapú definíció (Model Based Definition, MBD) szolgáltatás hozzáadásával.

A modellalapú meghatározás (MBD) egy olyan új, hatékony eszközkészlet, amellyel a feliratozások, a tűrésezés és az egyéb gyártási információk közvetlenül a 3D alkatrészekhez adhatók hozzá.

https://www.youtube.com/watch?v=dthpjsouzak

3D feliratozás

A 3D feliratozási parancsokat az alkatrészfájlokban, az új Annotation (Feliratozás) lapon érheti el. Az itt található parancsokkal közvetlenül a 3D modellhez adhatja hozzá a gyártási információkat.

kep1 (1)

A Tolerance Feature (Sajátosság tűrésezése) paranccsal tűrésezési feliratokat, alaktűréskereteket, bázisjeleket és bázishelyeket csatolhat az alkatrészek lapjaihoz vagy sajátosságaihoz. A Tolerance Advisor (Tűrésezési tanácsadó) áttekintő engedélyezésével ellenőrizheti a tűrési sémák és megjelenítési információk állapotát, például:

  • Kilistázhatja az esetlegesen problémás bázisokat és referenciakereteket.
  • Információkat jeleníthet meg a nem teljesen vezérelt sajátosságokról.
  • Megjelenítheti a tűrésezési hibákat.

Tipp: Kattintson a jobb gombbal egy bejegyzésre, és válassza a More Information (További információk) lehetőséget. Ekkor megnyílik egy az üzenetre vonatkozó súgóoldal.

kep2 (1)

A General Annotation (Általános feliratozás) és a Text (Szöveg) parancsokkal teljessé teheti a modell dokumentációját.

autodesk_inventor_3

Megjegyzés: A 3D feliratozás és a nézetábrázolások megjelennek a létrehozott 3D PDF-fájlokban is.

Feliratozás kiolvasása a rajzokban

A beolvasásra használható párbeszédablak új 3D Annotations (3D feliratozás) lapján kiolvashatók az egyes alkatrészek modellalapú meghatározási információi, és felhasználhatók a rajzban. A tervezői nézetek és a szűrési beállítások segítségével a kívánt információkat tekintheti meg.

autodesk_inventor_4

Modellalapú meghatározások exportálása

Már támogatott a Step AP 242 formátum. Mostantól teljesen feliratozott 3D modelleket exportálhat, amelyek felhasználhatók a későbbi gyártási műveletekben. A 3D PDF-fájlok exportálásakor STEP fájlt is csatolhat.

autodesk_inventor_5

Amennyiben szeretné bővíteni szakmai ismereteit, kihasználni az autodeskforum.hu nyújtotta előnyöket, szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokhoz, vagy csupán hatékonyabban szeretne dolgozni, elég egyetlen lépés. Regisztráljon, és legyen tagja az Autodesk Fórum közösségnek!

További információ

Az Autodesk weboldalán.

Megosztás
[
    ]