Megérkezett az Autodesk Vault 2018

Az egyszállítós stratégia előnyeire építő Autodesk Vault 2018 számos olyan fejlesztéssel segíti a tervezők munkáját, amelyeknek köszönhetően a CAD bővítmények használhatósága még nagyszerűbb lett. Az egyik ilyen fejlesztés a PDF fájlok közzétételének és megosztásának képessége a kiadási folyamat során, miközben a belső műszaki adatok védelme is biztosított. Ennek köszönhetően jobb a gyártásban résztvevőkkel való kommunikáció, és minden csapat naprakész információkat kap. Végre új szerepkörök is megjelentek, amelyekkel a globális rendszergazda teljes körű rendszergazdai jogosultságok kiosztása nélkül delegálhat más csapattagok számára olyan feladatokat, mint a biztonság kezelése vagy a Vault beállítása.

Tekintsük át az újdonságokat!

Automatizált PDF létrehozás a dokumentumok kezeléséhez

A mérnöki tervezési részlegek a Vault 2018-at a 2D PDF fájlok CAD fájlokból kiadott dokumentációként való automatikus közzétételére és kezelésére is használhatják a tervkiadási folyamat során.  A Vault 2018 automatikusan PDF fájlokat készít a 2D tervfájlokból, és ugyanazokat a beállításokat alkalmazza, mint a fájlok elkészítésekor használt CAD alkalmazás. A program támogatja az összes Inventor- és AutoCAD rajzfájlt, és a Vault rendszergazdái ugyanolyan minőségű PDF-eket készíttethetnek a rendszerrel, mint amilyen a CAD szoftverből készülne.

Tervezte a Mastenbroek az Inventor használatával

Tervezte a Mastenbroek az Inventor használatával

A kiadási folyamat alatt készülő PDF-eket a feladatfeldolgozó hozza létre, majd a rendszer hozzáadja a Vault tárhoz, és csatolja a szülőfájlhoz.  A Vault beállításaiban a rendszergazda meghatározhatja, hogyan jöjjenek létre a PDF fájlok. A PDF fájlok csatolhatók a szülőrajzhoz, feltölthetők azonos vagy egyéb helyekre a Vault tárban, és szinkronizálhatók a szülőfájl változásainak megfelelően.

Az AutoCAD rajzokból létrehozott PDF fájlok használni tudják a rajzon belüli oldalbeállításokat, tartalmazhatják a modellteret és az elrendezéseket, képesek az elrendezések inicializálására a korábbi fájlok támogatásához, és menteni tudják a PDF fájlba a rajzokban használt betűtípusokat.

Az Inventor-rajzokból létrehozott PDF fájlok rendelkeznek vektorfelbontási beállításokkal, a színeket feketeként nyomtatják, az összes lapot kinyomtatják, és megadhatók bennük az objektumok vonalvastagságai.

A kötegelt nyomtatás fejlesztései

A rajzfájlokat ábrázoló PDF fájlok létrehozása mellett a PDF-ek kötegelt nyomtatásakor minden nyomtatási beállítás rendelkezésre áll, amelyekkel a felhasználó megadhatja a nyomat méretét, tájolását, színét és méretezését. A PDF, TIFF és JPEG fájlokhoz nyomtatási pecsétek és vízjelek is hozzáadhatók.

kep2

A rendszergazdai feladatok delegálásának engedélyezése

A Vault 2018 olyan új rendszergazdai szerepköröket tartalmaz, amelyekkel biztonságos marad a csoportmunka, és a globális rendszergazda teljes körű rendszergazdai jogosultságok kiosztása nélkül delegálhat más csapattagok számára olyan feladatokat, mint a biztonság kezelése vagy a Vault beállítása.

  • Project Administrator (Projekt rendszergazda) – a projektspecifikus feladatokért, például a feltétel nélküli törlésért és a fájlfoglalások eltávolításáért felelős
  • Configuration Administrator (Konfiguráció-rendszergazda) – a Vault beállításainak (például látványtervezés, működés, elemek, változtatási kérelmek és egyéni objektumok) konfigurálásáért felelős
  • Security Administrator (Biztonságkezelő) – az összes objektumtípus biztonsági beállításaiért felelős

Egyéni feladatok életciklus-átmenetek során

A Vault-rendszergazdák mostantól közvetlenül rendelhetnek egyéni feladatokat az életciklus-átmenetekhez a Vault-beállítások párbeszédablakában. Amint a Vault-rendszergazdák meghatározzák az új vagy létező életciklusokat, kijelölhetnek célként egy életciklus-állapotot, és szerkeszthetik az átmenetet egy egyéni feladat meghatározásával egy új Custom Jobs Type (Egyéni feladattípusok) lapon. Az egyéni feladat rutinját továbbra is meg kell írni és tesztelni, mint a Vault korábbi verzióiban, de a műveletek felvétele az életciklusokba most egyszerűbb, mint valaha.

kep3

Még jobb tervezési élmény

A CAD bővítmények használhatóságán sokat fejlesztettek, így még jobb az általános tervezési élmény. Az Autodesk Inventorhoz készült Autodesk Vault 2018 bővítményt használó tervezők mostantól lecsatlakoztathatják, úsztathatják és visszacsatlakoztathatják a Vault-áttekintőt egy új helyre a képernyőn az alkalmazás elrendezésének testreszabásához. A különálló Inventor és Vault áttekintők segítségével a tervezők egyszerre tekinthetik meg mindkét részegységfát az Inventor tervezési munkamenetén belül.

Tervezte a Mastenbroek az Inventor használatával

Tervezte a Mastenbroek az Inventor használatával

Az Inventorhoz készült Vault 2018 bővítmény új Vault áttekintője keresőt is tartalmaz, amelynek segítségével a tervezők azonosíthatják és kijelölhetik a részegységeket a Vault-részegységfában. Az áttekintő kijelzőjéhez adott új tulajdonságokkal a tervezők emellett tulajdonság szerint is kereshetnek a részegységek között, egyszerűbben találhatják meg a nagyobb összeállítások részegység-struktúrájában lévő elemeket, és alkalmazhatnak Vault-parancsokat a keresési eredményeken.

kep5

Ugrás a Vault mappához

Az Inventorhoz való Vault 2018 bővítmény segítségével a tervezők alkatrészeket kereshetnek a Vault Explorerben az új „Go to Vault Folder” (Ugrás a Vault mappához) paranccsal a Vault áttekintőben. Egy adott célrészegység kijelölése után a „Go to Vault Folder” (Ugrás a Vault mappához) parancs egy új Vault ügyfélmunkamenetet nyit meg, amely a kiválasztott részegység pontos verzióját és revízióját jeleníti meg a tárolt projekten belül. Innen lehetőség van az olyan speciális munkafolyamatok alkalmazására a kiválasztott részegységen, mint például a tétel-hozzárendelés.

Tervezte a Mastenbroek az Inventor használatával

Tervezte a Mastenbroek az Inventor használatával

Beillesztés a CAD alkalmazásba

Az „Ugrás a Vault mappához” parancs ellentéteként a Vault 2018 a „Beillesztés a CAD alkalmazásba” parancsot biztosítja a Vault-kliensen belül. Egy adott Inventor-alkatrész vagy -összeállítás kijelölése után ez a funkció automatikusan megkeresi és letölti a Vault-forrásfájlt, és az aktív tervezési Inventor-munkamenetbe helyezi azt. Ez a mindössze néhány kattintást igénylő funkció nagyban leegyszerűsíti a nagy méretű összeállítások létrehozását és komplex tervezési kontextus kezelését.

kep7

Nagy összeállítások és rajzok teljesítménye

Az „Open from Vault” (Megnyitás a Vault tárból) parancs használatakor az Inventor-összeállítások megnyithatók Express módban, az Inventor-rajzok pedig a frissítések elhalasztásával.

Tervezte a Mastenbroek az Inventor használatával

Tervezte a Mastenbroek az Inventor használatával

A tervek másolásának fejlesztései

Az Autodesk Vault 2018 az ügyfelek által bejelentett problémák megoldásával fejleszti a Copy Design (Terv másolása) műveletet. A Vault 2018 visszaállítja a műveleti szabályok megfeleltetését fájlnevekké, engedélyezi a műveleti szabályok használatát különböző Vault tárakon keresztül (ha léteznek a tulajdonságdefiníciók), lehetővé teszi a tervezőknek a célfájltulajdonságok beállítását a korábbi fájlrevíziók támogatására, megőrzi az Inventor iLogic-szabályokat a másolt adatokon, és fejleszti a hivatkozott rajzokat tartalmazó fájlokon végzett másolási műveleteket.

kep10

Amennyiben szeretné bővíteni szakmai ismereteit,
kihasználni az autodeskforum.hu nyújtotta előnyöket,
szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokhoz,
vagy csupán hatékonyabban szeretne dolgozni, elég egyetlen lépés.
Regisztráljon, és legyen tagja az Autodesk Fórum közösségnek!

Forrás:autodeskforum.hu

További információ

Az Autodesk hivatalos weboldalán.