Megérkezett az Autodesk Inventor 2018

Nagyszerű hír a gépész felhasználóknak. Az Autodesk Inventor 2018 hivatalosan is elérhető.

Világszerte már több ezren találkozhattak az Autodesk fejlesztői csapatával, és próbálhatták ki az alfa- és béta verziókat ez elmúlt év során. Megoszthatták gondolataikat, és hatással lehettek az Inventor 2018-as kiadására.

Az elkövetkező hetekben behatóan megvizsgáljuk majd az egyes fejlesztéseket, most azonban egy gyors áttekintést szeretnék nyújtani a teljes kiadásról, és némi háttér-információt arról, hogy mit tartalmaz.

Az Inventor 2018 szoftverben az Autodesk fejlesztő csapata a felhasználói visszajelzések alapján három kulcsfontosságú területre fókuszált:

  1. professzionális szintű tervezés,
  2. kibővített együttműködés,
  3. Inventor-élmény.

Autodesk_inventor_2018_1

Professzionális szintű tervezés

A professzionális szintű tervezés az ügyfelek által a mindennapi munkájuk során használt főbb funkciókat tartja szem előtt. Az új eszközök, a továbbfejlesztett munkafolyamatok és a megnövelt teljesítmény mind azt a célt szolgálják, hogy gyorsabban végezhessék el munkájukat. Az Inventor 2018 új funkcióinak és a meglévő eszközök fejlesztéseinek megfelelő kombinációja a professzionális szintű tervezés irányába mutat.

 

Mindenki tudja, hogy a tervezési eszközök egyszerűen nem tudnak elég gyorsak lenni. Különösen akkor, amikor nagy összeállításokkal és rajzokkal kell dolgozni. Az utóbbi néhány kiadásban megvalósított fejlesztéseket továbbvivő Inventor 2018 jelentős teljesítményjavulást biztosít az olyan ügyfelek számára, akik gyorsabban szeretnék megnyitni, frissíteni és áttekinteni Inventor-összeállításaikat és -rajzaikat. Az Inventor 2018 alfa- és bétatesztelésében részt vett ügyfelek visszajelzései alapján a felhasználók 2–10-szeres sebességgel tudták kezelni terveiket.

A vázlatolás alapvető fontosságú bármely Inventor-terv szempontjából. A felhasználói visszajelzések hatására zökkenőmentesebbé és robusztusabbá tették a geometriák vetítését a vázlatkörnyezetben. Az Inventor 2018-felhasználók időt és energiát spórolhatnak majd meg a vázlatgeometriáknak a vetített modell lapjaihoz és éleihez való kényszerezése és méretezése során. Ezek a hivatkozások a modellekben a geometriák és a vázlatsíkok szerkesztése folyamán sem sérülnek.

Számos Inventor-felhasználó tervez lemezalkatrészeket a napi tervezési munkafolyamat során.  Az Inventor 2018 fejlesztése során tovább bővítették a lemezalkatrész-funkciókat. A több testből álló lemezalkatrészek tervezéséhez a felhasználók külön lemezalkatrész-szabályokat definiálhatnak majd a lemezalkatrésztervekben szereplő egyes testekhez. Ez azt jelenti, hogy egyetlen Inventor 2018 lemezalkatrészfájlban több alkatrész, anyag és vastagság is definiálható.

Az ügyfelek szorosabb integrációt igényelnek a tervezés és a gyártás között, mindehhez az iparág is egyre inkább a modellalapú tervezést ösztönzi. Az Inventor 2018 kiadásával egy teljes új funkciókészletet vezettek be a minden Inventor-licenchez elérhető integrált modellalapú definíció (Model Based Definition, MBD) szolgáltatás hozzáadásával.

A rendszer automatikusan azonosítja a tűréssajátosságokat a beágyazott GD&T motor segítségével (amely a Sigmetrix technológiájára épül). Ennek a munkafolyamatnak a segítségével a tervezők teljesen kényszerezett modelleket hozhatnak létre, amelyek a munkafolyamat későbbi szakaszaiban megbízhatóan használhatók. A felhasználók az MBD-adatokkal a munkafolyamatban később következő funkciókhoz (tűréselemzés, CMM, CAM stb.) szolgáltathatnak adatokat. Az Inventor 2018 segítségével az alkatrészfájlok közzétehetők az MBD- és 3DA-információkat tartalmazó 3D PDF és STEP AP242 formátumokban.

Kibővített együttműködés

Az Inventor 2018 új szolgáltatásokat kínál a több különféle tervadatokkal és -formátumokkal dolgozó ügyfelek számára. A manapság használt összetett, együttműködést segítő rajzi környezetekben dolgozó mérnökök számára elengedhetetlen a legkülönfélébb 2D- és 3D-fájlok beolvasásának, használatának és közzétételének képessége.

Autodesk_Inventor_2018_2

A jelenlegi hálófájl-támogatásra építve az Inventor 2018 használatával a felhasználók mostantól használhatnak hálófájlokat Inventor 2D-rajzaikban. A hálóadatok feliratozási és méretezési alkalmazása minden rajznézettípusban támogatott. Nem csupán megjeleníteni lehet a hálóadatokat a rajzokban a 3D tervekkel, hanem intelligens méreteket is hozzá lehet rendelni a lapokra bontott hálók éleihez és lapjaihoz.

Az építőipari termékeket használó felhasználóknak igényük van arra, hogy Inventor-terveiket BIM-kész tartalmakként tehessék közzé. Az Inventor 2017 R2 kiadásában lehetővé tették a felhasználók számára a BIM-tartalmak közzétételét a Configurator 360-ba, hogy a terveik Revit- és IFC-formátumban is letölthetőek legyenek.

Az Inventor 2018 kiadásban a BIM-tartalmakat kezelő környezet hatékonyabban használható a frissített Shrinkwrap (Burkolókontúr) parancs, valamint az Autodesk Revit és IFC formátumok közvetlenül az Inventorból történő exportálásának lehetősége révén.

Az Inventor 2018 AnyCAD szolgáltatása segítségével megtették az első lépéseket az Inventor korábbi verzióival való kompatibilitás irányába. Ezzel a kiadással a felhasználók az AnyCAD munkafolyamatok használatával Inventor 2018-alkatrészeket és -összeállításokat alkalmazhatnak Inventor 2017-terveikben. Ez nagyon hasznos a beszállítókkal való együttműködés során, valamint olyan szervezetekben, ahol egyes divízióknak a többiek előtt kell átállniuk az Inventor legújabb verzióinak használatára.

Az Inventor-felület

Elődeihez hasonlóan az Inventor 2018 fejlesztése során is a felhasználók visszajelzéseit és az Inventor Ideasba küldött ötleteket tartották szem előtt. Az ügyfelek által igényelt fejlesztések az Inventor 2018 minden területén felbukkannak. Az ügyfelek örömmel láthatják majd a fejlesztett főbb munkafolyamatokat és a modellinterakciót, valamint az optimalizált munkafolyamatokat, amelyek segítségével az Inventor 2018-felhasználók minden eddiginél hatékonyabban végezhetik munkájukat.

Autodesk_Inventor_2018_3

Az áttekintő és a mérés parancs teljesen megújult az Inventor 2018-ban az új panelszerű felületen. Ennek eredményeképpen bővült a funkciók köre, és sokkal könnyebb lett a használat is. Az Inventor 2018 áttekintője új kereső, szűrő, lapkezelő és dokkoló képességekkel rendelkezik. A mérőeszköz frissítése a felhasználók visszajelzései alapján, folyamatos konzultáció mellett történt. A mérés a korábbi négy parancs helyett most egyetlen, átfogóbb eszközkészletben érhető el az Inventor-felhasználók számára.

Az Inventor 2016-tal kezdve az egyes kiadásokat évente többször is frissítették. Az Inventor 2017 kiadásától kezdve a mai napig több mint 50 Inventor Ideas-kérést valósítottak meg a termékben. És nincs olyan szándék, hogy az Autodesk fejlesztő csapata lassítana a tempón. Az ügyfelek által leadott és általunk értékelt Ideas-kérések között sok olyan van, amelyek fejlesztési szempontból igen nagy feladatot jelent.

Továbbra is kövesse az autodeskforum.hu oldalt, ahol az elkövetkező hetekben részletesebben bemutatjuk az Inventor 2018 fejlesztéseit.

Forrás:autodeskforum.hu

Amennyiben szeretné bővíteni szakmai ismereteit, kihasználni az autodeskforum.hu nyújtotta előnyöket, szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokhoz, vagy csupán hatékonyabban szeretne dolgozni, elég egyetlen lépés. Regisztráljon, és legyen tagja az Autodesk Fórum közösségnek!

További információ

Az Autodesk hivatalos weboldalán.

Megosztás
[
    ]