Építőkocka-rendszer a gyártósoros termelésben: Az EMAG VL gyártmánysorozata

A függőleges megmunkáló központok az EMAG igazi szakterülete: kezdve a VSC gépcsaláddal, a gyártó a függőleges pick-up rendszerű esztergagépek sikeres gépkoncepció alapjával. Ez az irány vezeti a gépgyártó szinte teljes termékkínálatát, a VL gyártmánysorozatban pedig a legaktuálisabb változatában van jelen.

emag_vl_sorozat_1

A VL gépek az EMAG moduláris gyártmánysorozatához tartoznak. Ahogy azt már maga a megfogalmazás is sejteti, olyan gépekről van szó, amelyek egy alaptestre épülnek, azonban különböző technológiák alkalmazását teszik lehetővé – hasonlóan az autóiparból ismert moduláris technológiához. Moduláris gépek állnak rendelkezésre immár esztergáláshoz, fogazáshoz, élletöréshez, köszörüléshez (tárcsajellegű és tengely-jellegű alkatrészekhez is), induktív edzéshez, illetve speciális formákban a lézerhegesztéshez vagy akár PECM eljáráshoz is, egyszóval az EMAG majdnem minden technológiájához.

Integrált automatizáció

A moduláris gépek gépágya Mineralit® polimerbetonból készül. Ez az anyag különösen jó rezgéscsillapító tulajdonságokkal rendelkezik, ami alapvető feltétele annak, hogy a gépek a munkadarabot kiváló minőségben tudják megmunkálni. Erre az alaptestre van rögzítve a keresztszán, amely egy X és egy Z tengellyel van ellátva, és a főorsó mozgatását teszi lehetővé. Ez a főorsó a pick-up  automatizáció lelke, amely minden moduláris gép szerves részét képezi. Ennek érdekében minden gép rendelkezik egy munkadarab-tárolóval, amelyből a pick-up orsó saját magát önállóan tölti be és tölti ki. Így a mellékidők abszolút minimumra csökkennek, mivel az egyes megmunkálási folyamatok között csak néhány másodperc telik el. Opcionálisan, közvetlenül a töltési pozíció mellé egy mérőtapintót is el lehet helyezni, aminek köszönhetően a munkadarabok mérése minimális időráfordítással végezhető el.

EMAG_VL_sorozat_3

A VL sorozat – így esztergálunk ma

A VL gyártmánysorozat függőleges pick-up esztergáit nagy pontosságot igénylő,  tárcsajellegű munkadarabok megmunkálására fejlesztették. A munkadarab-megmunkálás lehető legszélesebb spektrumának lefedése érdekében a VL gépek  már öt különböző kivitelben állnak rendelkezésre. A legkisebb gép a VL 2, amely maximum 100 mm átmérőjű, tárcsajellegű munkadarabok megmunkálására alkalmas. Ezt követi a VL 4, a VL 6 és a VL 8, amelyek esetében a megmunkálható munkadarabok mérete modellenként 100 mm-rel nő (lásd az ábrát). Így a VL sorozattal max. 400 mm átmérőjű munkadarabok munkálhatók meg. A tárcsajellegű munkadarabok megmunkálásához minden esztergagép egy revolverfejjel van felszerelve, amelyekbe maximum tizenkét (meghajtott) szerszám fogható be. A revolverfej kiemelkedően magas dinamikával rendelkezik. A nagyon rövid forgatási időnek köszönhetően minimálisra csökkenthető a mellékidő, így csökken az ciklusidő is. Ezen felül a gépek revolverfejét egy Y tengellyel felszerelve komplex geometriák is megmunkálhatók. Így a gépek alkalmazási lehetőségei jelentősen kibővülnek. A sorozat ötödik gépe a kétorsós VL 3 DUO típusú berendezés.

EMAG_VL_sorozat_2

VL 3 DUO – két munkatér növeli a termelékenységet

A VL 3 DUO a VL gyártmánysorozat első duplaorsós gépe. A méreteket tekintve a VL 2 és a VL 4 közé sorolható, így max. 150 mm átmérőjű, tárcsajellegű munkadarabok nagy termelékenységű gyártására alkalmas. Nem véletlen, hiszen a legtöbb sebességváltó-fogaskerék ebbe a mérettartományba esik.  A VL 3 DUO ugyanis nagy sorozatok gyártására tervezett és ideális megoldást jelent fogaskerék alapanyagok többmilliós darabszámban történő megmunkálásához. A VL 3 DUO teljesítménye egyedülálló!  A munkadarab-tárolót is beleszámítva a VL 3 DUO csupán 13 nm területet foglal el. Ezen található az automatizáció, a munkadarab tároló, valamint két komplett munkatér, mindegyik saját főorsóval és saját 12 szerszámhelyes revolverfejjel. Így ez a gép ideálisan alkalmazható két felfogásban történő megmunkáláshoz, tehát egy munkadarab mindkét oldalának megmunkálásához az OP 10-ben, ill. az OP 20-ban. Ehhez a munkadarabot a két művelet között persze meg kell fordítani, amire az EMAG ügyes megoldást talált, a TrackMotion automatizálási rendszer formájában.

EMAG_VL_sorozat_4

TrackMotion – moduláris automatizálási megoldás moduláris gépekhez

A TrackMotion automatizálási rendszer egy speciálisan a moduláris gépekhez kifejlesztett rendszer, amely lényegesen leegyszerűsíti több gép összekapcsolását. A VL 3 DUO példáján ez különösen jól szemléltethető. A TrackMotion automatizálási rendszer két egységből áll: egy pályából, vagyis egy sínből, amely a gépek munkatere mögött halad el, valamint a TransLift megfogórendszerből, amely ezen a sínen közlekedik. Ez az NC megfogó, amely közvetlenül a gép vezérlésével programozható, szállítja a munkadarabokat a gépek és a nyers-, illetve a készdarab-tároló között. Mivel a megfogórendszer egy Z-lökettel is rendelkezik, ezek a munkadarabok három dimenzióban, tehát rakatolva is elhelyezhetők, amely rendkívül sok munkadarab lehető legkisebb helyen történő tárolását teszi lehetővé. Ezen kívül a megfogó fordítóegységként is működik, így a TrackMotion minden tekintetben megfelel a moduláris gépek automatizálásával szemben támasztott követelményeknek.

Modern gyártás VL gépekkel

A VL sorozat függőleges pick-up esztergáival az EMAG olyan gépek teljes választékát kínálja, ahol mindenki megtalálja a megmunkáláshoz szükséges optimális eszközt. Akár egyedi gépről, akár más moduláris gépekkel összekötött egységről beszélünk, a VL sorozat a tárcsajellegű munkadarabok kiváló minőségű, legmodernebb technológiával történő megmunkálását teszi lehetővé, alacsony darabköltség mellett.

Forrás:EMAG

További információ

Az EMAG GmbH & Co.KG  hivatalos weboldalán.

Megosztás
[
    ]