Egyezőségek és különbségek: Inventor vagy Fusion 360

Gyakran felmerülő téma az iparágban, hogy mi a különbség az Autodesk Inventor és a Fusion 360 között. Ebben a bejegyzésben összehasonlítjuk az Inventor és a Fusion 360 teljes funkcionalitását.

Inventor_vs_fusion_slider

Termékplatform

Az Inventor egy PC-re, Windows operációs rendszerre írt szoftver, meghatározott rendszerkövetelményekkel. Az Inventor Mac gépre vagy iOS rendszerre is telepíthető, de ekkor szükség van egy Windows rendszerű, az Apple Boot Camp szolgáltatásban kezelt partícióra. A szoftver a Windows vagy egy más adatkezelő megoldás könyvtárstruktúrájában tárolja és kezeli a tervfájlokat. Az Inventor többféle fájltípust kezel, például alkatrész-, összeállítás-, bemutató- és rajzfájlokat.

A Fusion 360 egy felhőalapú program, amely Mac és PC gépeken is fut. Ezáltal a szolgáltatás bármilyen operációs rendszeren használható, többletköltségek nélkül. A tervfájlok tárolásához, kezeléséhez és az azokon végzett közös munkához az Autodesk Cloud (A360) szolgáltatást használja.

A Fusion egy képernyőn megjelenített adatpanelt tartalmaz, amellyel a fájlok megtekinthetők, létrehozhatók, megnyithatók és hivatkozhatók. Emellett a Hub (Elosztó) eszközön keresztül a projekteken csoportmunka is végezhető. A Hub lehetővé teszi megjegyzések elhelyezését a terveken, a kapcsolódó adatok megtekintését, és a tervek megosztását a tervezőcsapaton kívüli személyekkel. A Fusion nem használ fájlkiterjesztéseket, de különböző környezeteket kínál a modellezéshez és a rajzok létrehozásához. Ezek a „fájlok” vagy tervek egyéb fájltípusként exportálhatók a Fusion szolgáltatásból.

Felhasználói felület

Mindkét program tartalmaz egy szalagot, egy böngészőt és környezeteket. Emellett mindkét programban található egy úgynevezett Marking (Jelölő) menü. Mindkét termék böngészője képes a tervet alkotó hivatkozások elrejtésére, elkülönítésére, aktiválására és megnyitására.

Az Inventorban a parancsok a szalag lapfülein és panelein találhatók. A parancsok kontextusérzékenyek, azaz a környezetváltásokkal együtt frissülnek vagy aktiválódnak. Az Inventor a szokványos tervezőkörnyezeteken kívül egyéb környezeteket is tartalmaz, ilyenek például a csőtervező környezet, a kábel- és kábelkorbács-tervező, a hegesztési, a terheléselemzési, a renderelési, az öntőforma-tervező, a BIM-adatcserére szolgáló és a lemezalkatrész-modellező környezet.

A Fusion 360-ban a parancsok paneleken és legördülő menükben találhatók. Az Inventorhoz hasonlóan a Fusion parancsai szintén kontextusérzékenyek, és környezetenként változnak. A Fusion környezetei a következők:

  • Model (Modell),
  • Patch (Foltozás),
  • Rendering (Renderelés),
  • Animation (Animáció) és
  • CAM (Számítógéppel segített gyártás).

3D alkatrész-modellezés

Mindkét termékben megtalálhatók a parametrikus, a szabadkézi és a közvetlen 3D modellezési technikák. Az Inventor lehetővé teszi egy testmodell vagy egy lemezalkatrész létrehozását. Mindkét alkatrésztípus megtervezése során vázlatokat, paramétereket és sajátosságokat használunk. Egy lemezalkatrész-fájl tartalmazza az alkatrészt alkotó testmodell minden funkcióját, valamint lemezalkatrész-tervező eszközöket a peremezéshez és a terítékek kiterítéséhez. Az alkatrészek minden sajátossága hierarchikusan tárolódik az áttekintőben.

A Fusion 360 alkalmas testmodellek létrehozására. A testmodellező eszközök nagyban hasonlítanak az Inventorban találhatókra. A Fusion-ben választhatunk, hogy a terv előzményeit vagy a modell hierarchiáját rögzítsük-e. A Fusion a tervelőzményeket a kezelőfelület alján található „Timeline” (Idővonal) sávban tárolja.

Összeállítás-modellezés

Mindkét termék tartalmaz összeállítási környezeteket és az összeállítások tervezésére szolgáló eszközöket. Az Inventorban az összeállításokat alkotó részegységek a fő összeállításra hivatkoznak. Az Inventor kényszerek és kötések használatával építi össze a részegységeket. A kényszerekhez és a kötésekhez egyaránt megadhatók eltolási értékek. Az Inventor egyéb remek eszközöket is kínál, amelyekkel a rajzok létrehozásakor egyéni összeállítás-modellezési nézetek hozhatók létre.  

Az Inventor Professional összeállítási környezeteket is tartalmaz. A csőtervező környezetben különböző eszközökkel határozható meg, hogy az útvonal-létrehozás dinamikus vagy manuális-e. Ezután szúrhatók be a szerelvények.

A kábel- és kábelkorbács-tervező környezet kábelkorbács objektumokat, például vezetékeket, kábeleket, szalagkábeleket és szakaszokat tartalmaz. Ezekből áll össze egy kábelkorbács, és esetenként a csatlakozók, amelyekhez a vezetékek és kábelek csatlakoznak. 

A Fusion modellezési környezete egyszerre szolgál alkatrész- és összeállítás-modellezési környezetként is. Ha részegységek hozzáadására van szükség, azok létrehozhatók az összeállítás kontextusában, vagy hivatkozhatók is. Az összeállítások felépítéséhez a Fusion csak kötéseket használ. A Fusion kötései rendelkezhetnek eltolási értékekkel, vagy helyben is igazíthatók, azaz részegység helye a koordináta-rendszerben határozható meg. 

Rajzkészítés

Ami a rajzkészítést illeti, az Inventor sokkal fejlettebb képességekkel rendelkezik. Az Inventor View (Nézet) lapján 13 különböző megtekintési parancs található, köztük a kábelekre vonatkozók is. Az „Annotation” (Megjegyzés) lapon 13 méretparancs, 13 rajzjelparancs és 4 középvonal-parancs található. Emellett e lapon találjuk parancsokat a furattáblázatok és lemezalkatrészek lyukasztótáblázatainak létrehozásához, valamint itt importálhatók az adatok az Excel-munkafüzetekből. Az Inventor használatával a rajzok teljes mértékben testre szabhatók. Megadhatók például egyéni címpecsétek, keretek, fóliák, színek, lapméretek és többoldalas dokumentumok is.

A Fusion rajzkészítési parancsai mind egyetlen lapon találhatók. Összesen 4 parancs szolgál a nézetek kezelésére, 2 a középvonalak létrehozására, 8 parancs a különböző méretek létrehozására, és mindössze 3 rajzjelet találunk. Az olyan rajzstílusokat, mint a fóliák és a színek, egyelőre nemigen lehet testre szabni.

REVITST2014

Szimuláció

Az Inventor és az Fusion 360 egyaránt tartalmaznak statikus feszültségelemző és modális elemzési eszközöket. Az Inventor statikus szimulációkat kínál a szerkezeti keretekhez, amelyekkel csökkenthető a szimulációra fordított idő. Az Inventor egy másik szimulációs eszköze a Shape Generator (Alakkészítő), amely intelligens stratégiákkal biztosítja az alkatrészek maximális merevségét a megadott kényszerek alapján.

A Fusion ezzel szemben hőtani modellezést tesz lehetővé, ami meghatározza az egyensúlyi hőeloszlást és az ebből eredő hőáramlást. A Fusionben emellett hőfeszültség-elemzés is található, amely a hőmérsékleti feszültségeket szimulálja.

CAM

Az Inventor-ban nincs beépítve CAM-megoldás, de a HSM Express ingyenesen telepíthető. Ezzel egy 2,5-tengelyes integrált CAM-megoldást kap az Inventorhoz.

Ami a Fusion 360-at illeti, az Autodesk A360 környezetben a CAM egy teljesen integrált, felhőalapú alkalmazás. Ezzel kiváló minőségű 2D és 3D, illetve 5 tengelyes marási és esztergálási szerszámpályák hozhatók létre a nagy sebességű megmunkáláshoz.

Amennyiben szeretné bővíteni szakmai ismereteit, kihasználni az autodeskforum.hu nyújtotta előnyöket, szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokhoz,
vagy csupán hatékonyabban szeretne dolgozni, elég egyetlen lépés.
Regisztráljon, és legyen tagja az Autodesk Fórum közösségnek!

Forrás:autodeskforum.hu

További információ

Az AutodeskForum honlapján.

Megosztás
[
    ]