“Egyedi szerszámért nem kell a szomszédba menni”

Európai szinten is irigylésre méltó beruházást valósított meg a Metálmaró Kft. A két csúcstechnológiás Walter gép telepítését magába foglaló fejlesztésnek hála, a cég mostantól a piac minden elvárásának maradéktalanul eleget tud tenni.

Metalmaro_uj_gepek_1

A Metálmaró Kft. 1982-ben kezdte működését a fémmegmunkálás területén, akkor még 4-5 fős alkalmazotti gárdával és saját készítésű, illetve használt köszörűgépekkel. Minőségközpontú szemléletüknek, kitartó munkájuknak és szakértelmüknek köszönhetően azonban gyors fejlődési pályára álltak, így 2002-re már 1600 négyzetméternyi gyárterületen, több, mint 30 fővel dolgoztak.

A cég ma a délegyházi telephelyén végzi tevékenységét, egy figyelemre méltó, több, mint 60 szerszámgépet számláló eszközparkkal. A Metálmaró Kft. elsősorban egyedi és általános fémforgácsoló szerszámok gyártásával, fémipari szerszámok felújításával, illetve forgácsolt alkatrészek gyártásával foglalkozik, termékeiket pedig az ipar számos területén – főként az energetikai- és autóiparban – használják.

Elhivatottság a fejlődésben

Ez a lendületes fejlődés azonban nem csak a közel 4 évtizedes szakmai tapasztalatnak és a “minőség mindenek felett” filozófiának köszönhető. A Metálmaró Kft. a megalakulás pillanatától kezdve képes volt az új technológiák gyors, rugalmas befogadására, a kezdeti eszközpark és gyártási körülmények ennek következményeként mára jelentős változáson estek át. A vállalat a legmodernebb 3D tervező-, szimulációs- és gyártó szoftvereket használja, az állandó, magas minőséget pedig precíz, 4-tengelyes mérőgéppel biztosítják. Emögött egy képzett, tapasztalt szakemberekből álló alkalmazotti kör áll, stabil alapját alkotva egy versenyképes, dinamikus cégnek.

Nem meglepő, hogy partnereik – többek között a Fitting-Ker Kft., az NC-Profil Kft. és Szűcs József egyéni vállalkozó – , kivétel nélkül, maximális elégedettségről számolnak be a céggel kapcsolatban. Visszajelzéseik alapján a vállalatot egyszerre jellemzi a minőség, a megbízhatóság és a gyorsaság. A Metálmaró Kft. büszkén tekint partneri kapcsolataira és fejlesztéseik hátterében is elsősorban az ügyfelek igényei állnak.

A beruházás

Nem volt ez máshogy legutóbbi beruházásuk alkalmával sem, amelyre 2016. decemberében került sor. A terv már két évvel korábban körvonalazódott Tarcsányi Béla fejében, hiszen tudta, jelentős növekedést hozna vállalata számára. A beruházás méretéből adódóan azonban csak a múlt év végén tudtak belevágni a két csúcstechnológiás gép – egy Walter Helitronic Vision 400L és egy Walter Helicheck ProLong – vásárlásába.

Tarcsányi Béla, a Metálmaró Kft. tulajdonosa az új Walter Helitronic Vision 400L előtt

Tarcsányi Béla, a Metálmaró Kft. tulajdonosa az új Walter Helitronic Vision 400L előtt

Walter Helitronic Vision 400L

A Vision 400L egy automata kőcserélővel és egy Fanuc LR Mate 200iD 7L rugalmas, hattengelyes robotadagolási rendszerrel felszerelt CNC köszörűgép. A technológiának köszönhetően a berendezés olyan nagy sebességű mozgásokra képes, amely új lehetőségeket nyit az automatizálásban. Robusztus, teljesen temperált gépágya gondoskodik a megmunkálás stabilitásáról – a gép eléri a 0,0001 mm-es pontosságot.

Metalmaro_uj_gepek_8

Walter Helicheck ProLong

A másik telepített gép, a Helicheck ProLong egy nagy pontosságú CNC mérőgép, amely nemcsak a kategóriájában megszokott mikro- és makro élgeometriák, hanem az akár 730 mm-es szerszámhosszok mérésére is tökéletesen alkalmas. A berendezés kivételes precízióját (E1 = (1.4 + L/300) μm) és ismétlési pontosságát (≤ 1μm) a mozgó alkatrész nélküli optikai rendszer teszi lehetővé.

Metalmaro_uj_gepek_10

A fejlesztés volumenét jelzik a telepítés körülményei is. A minden felszerelésével együtt közel 9 tonnás köszörűgép speciális talapzatot igényel, így azt a telepen külön erre a célra kellett kialakítani: kavicságyra került egy 30 cm-es vasaltbeton réteg, melyet műgyantával borítottak be. A gép installációja is körülményes volt: a robot- és hűtőegységek külön érkeztek, a teljes üzembe helyezés ezért 3 napot vett igénybe.

Kivételes fejlesztés

A beruházással a Metálmaró Kft. hatalmas innovációt valósított meg, aminek hatása már most egyértelműen érezhető a cég életében. A köszörűgép robotcellája kiszűri a holtidőket, használata a nagyobb (20 mm feletti) szerszámok gyártása során még akkor is kifizetődő, ha kis (5-10 darabos) sorozatokról van szó. A cella legnagyobb előnye természetesen a nagyobb termelékenységet jelentő folyamatos használat, de nem elhanyagolható a megtakarított energia sem. A gép automatikusan kikapcsolja a köszörűorsót, amikor az éppen nincs használatban, ez pedig akár napi 3 óra megtakarítást is jelenthet.

A beszerzéssel az alkalmazottak is elégedettek, számukra élvezet ilyen technológiával dolgozni. Az automatizált munkafolyamatok ráadásul lehetővé teszik, hogy gépkezelői szerepükből némiképp kilépve egy új területen; a folyamatmenedzselésben képezhessék tovább magukat.

Metalmaro_uj_gepek_11

A Metálmaró Kft. kínálata korábban is meglehetősen egyedi és változatos volt, amit részben az olyan technológiák alkalmazása tett lehetővé, mint például a trochoid marás. A lehetőségek azonban most tovább bővültek, ennek eredményeként pedig a multinacionális ügyfelektől több megrendelés érkezik, és egyre nagyobb az érdeklődés a kisebb vállalkozásoknál is. Nem meglepő, hogy Béla több ilyen berendezés gyártósorba állítását is tervezi a jövőben, de egyelőre ez is hatalmas előrelépést jelent cégének.

Ez a hiánypótló fejlesztés hazai és európai viszonylatban egyaránt egyedülálló, amit a konkurens, piacvezető cégek is nagy elismeréssel illettek. Jelentőségéről árulkodik az is, hogy a beruházás egy hazai versenyen bekerült a 30 legnagyobb innováció közé. A Metálmaró Kft-nek tehát sikerült újfent bizonyítania rátermettségét, Tarcsányi Béla pedig bátran kijelentheti: “Egyedi szerszámért nem kell a szomszédba menni.”

További információ:

A Metálmaró Kft. hivatalos honlapján.

Korábbi szakcikkeink a cégről:

Metálmaró Kft. – “A minőség mindenek felett!”

Dinamikusan fejlődő forgácsoló szerszámgyártás a Metálmaró Kft-nél

Minőségi szerszámok a Metálmaró Kft-től – Trochoidális marás