Audi és EOS együttműködés – középpontban az additív gyártás

Az EOS „Additive Minds” tanácsadó részlege támogatja az AUDI átfogó 3D fémnyomtatási fejlesztéseit.

New generation of tools

Forrás: AUDI AG

Az Audi AG és az EOS a közelmúltban közös fejlesztésbe kezdett, hogy együtt dolgozzanak a 3D fémnyomtatás autóipari alkalmazásának lehetőségein. Az együttműködés értelmében az EOS „Additive Minds” elnevezésű, tanácsadással foglalkozó részlege támogatja az Audit az ipari 3D nyomtatási technológia egységes szemléletű, teljes körű alkalmazásában, valamint az ehhez a megközelítéshez illeszkedő, ingolstadt-i 3D nyomtatási technológiai központ kialakításában. Güngör Kara, az EOS Global Application and Consulting részlegének igazgatója így kommentálta a két vállalat együttműködését: „Célunk, hogy az Audit ne csupán a megfelelő additív rendszerek és folyamatok biztosításával támogassuk, hanem segítsük őket az alkalmazások továbbfejlesztése során is. Éppen ezért segítséget nyújtunk számukra a vállalaton belüli, additív megmunkálási technológiával kapcsolatos tudás kiépítésében, valamint továbbképzést biztosítunk az Audi mérnökeinek, hogy Additív Megmunkálási szakértőkké válhassanak a cégen belül.”

Forrás: AUDI AG

Forrás: AUDI AG

Szerszám- és formagyártási technológiai központ a hosszú távú fejlesztés érdekében

Az AUDI nagyon korán felismerte az additív megmunkálás autóipari jelentőségét, mára pedig a vállalat be is vezette azt az alkalmazott gyártási technológiák sorába. Az Audi egyértelműen vezető szerepet szán a tervezett szerszám- és formagyártási technikai központnak. Az ipari 3D nyomtatási technológiát elsőként a készülék- és a prototípus-építésnél, illetve a motorsport területén kívánják használni, azaz olyan területeken, ahol e technológiát már napjainkban is alkalmazzák. Az ipari 3D nyomtatási technológiára építve az Audi forradalmasíthatja az alkatrészgyártás folyamatát. Bonyolult alkatrészek esetén az additív technológia lehetővé teszi olyan geometriák legyártását, melyeket eddig nehezen vagy egyáltalán nem lehetett legyártani. E téren a 3D nyomtatási technológiának egyértelműen előnye van: a forma és a kialakítás határozza meg a gyártást, és nem fordítva.

Forrás: AUDI AG

Forrás: AUDI AG

Dr. Stefan Bindl, az „Additive Minds” Innovációs Központjának csoportvezetője elmondta: Az Audi egy megbízható fejlesztési partnert keresett, és meg is találta azt az EOS vállalatban, ami nagy örömünkre szolgál. Az alkalmazás-és folyamatfejlesztést, valamint a vállalaton belüli tudásépítést is magában foglaló szoros együttműködés révén jelentős mértékben hozzájárulhatunk ahhoz, hogy e technológia alkalmazásával az Audi a saját üzleti szféráján belül kimagasló eredményeket érhessen el.” Hozzátette: „Természetesen a két vállalat földrajzi közelsége is jelentős mértékben megkönnyíti a szoros együttműködést.”

Forrás: AUDI AG

Forrás: AUDI AG

Jörg Spindler, az Audi Szerszámgyártási Részlegének vezetője elmondta: „Azért hoztuk létre a saját, 3D nyomtatási technológiával foglalkozó kompetencia központunkat, hogy az alkalmazott anyagokról és magáról a folyamatról tapasztalatokat szerezhessünk, és ezeket a tapasztalatokat sorozatgyártási célokra továbbfejleszthessük. E céljaink eléréséhez nélkülözhetetlen az olyan additív gyártási megoldásokat kínáló szolgáltatókkal történő szoros együttműködés, mint amilyen az EOS is, mely elősegítheti az innovációt a technológiai fejlesztés területén. Ezzel a technológiával képesek vagyunk olyan belső struktúrákat és funkciókat integrálni az alkatrészekbe, melyeket eddig, a hagyományos gyártási módszerekkel nem tehettünk meg. Így, mindenekelőtt az additív technológia alkalmazásával képesek vagyunk kis sorozatú, könnyűszerkezetes alkatrészek gyors és gazdaságos előállítására.

Forrás: AUDI AG

Forrás: AUDI AG

Alkatrészek gyártása additív eljárással, költséghatékonyan

Az additív megmunkálás alkalmazási területei között az Audi kiemelt figyelmet fordít a kokillaöntéshez, valamint a melegalakítási szegmensekhez szükséges betétek gyártására is. A megfelelő hűtési megoldás alkalmazásával az Audi képes pozitívan befolyásolni a sorozatgyártás folyamatát, ezáltal pedig az alkatrész- illetve járműalkatrész-gyártás költséghatékonyabbá tehető. Ez a rendkívül bonyolult, additív módszerrel kialakított hűtőcsatornák révén lehetséges, melyeket kifejezetten az adott alkatrészhez készítenek el. Ezek alkalmazása korábban, hagyományos gyártási eljárásokkal nem volt lehetséges. Így mindenekelőtt kiemelendő, hogy az optimalizált hűtési teljesítmény révén a ciklusidő 20%-kal csökken, ez pedig egyaránt pozitív hatást gyakorol az energiafogyasztásra és az alkatrészek költséghatékony előállítására.

Forrás:EOS GmbH

További információ

Az EOS honlapján.

Megosztás
[
    ]