Additív technológiák és digitális gyártás – újdonságok a DMG MORI-nál

Az újdonságok középpontjában a szelektív lézersugaras olvasztás (SLM) és az ISTOS start-up cég, melyet a DMG MORI a digitalizáció előmozdítása érdekében hozott létre.

Kompetenz im Additive Manufacturing_REALIZER

A DECHKEL MAHO pfronteni szerszámgépgyárában immár hagyományosan megrendezett nyílt napok alkalmával a DMG MORI számos innovatív terméket mutatott be. A világ több pontjáról érkezett 9 000 vásárlátogató 8 500m2-nyi kiállítási területen, több, mint 80 csúcstechnológiájú gépet tekinthetett meg, melyek közül hármat ez alkalommal mutattak be először. Az érdeklődők tájékozódhattak továbbá az automatizáció, a digitalizáció és az additív megmunkálás területét érintő fontosabb újdonságokról, technológiai kiválóságokról. Miután a DMG MORI a borcheni REALIZER GmbH 50,1 %-os többségi tulajdonosa is, nem véletlen, hogy a cégcsoport nagy figyelmet szentel az additív megmunkálás előremutató technológiai fejlesztéseinek. Az ISTOS névre keresztelt start-up vállalat megalapításával pedig a japán cég szeretné elmélyíteni szaktudását a digitalizáció területén is.

SLM – Az additív technológiai szakértelem elmélyítése

A DMG MORI egyértelműen a jövő technológiáinak fejlesztésére koncentrál. Az SLM (selective laser melting = szelektív lézersugaras olvasztás) alkalmazásával a vállalat összekapcsolja a fémek megmunkálására szolgáló legfontosabb eljárásokat. A cég a SAUER GmbH révén már most is kiterjedt szaktudással rendelkezik a porfúvókával végzett lézeres felhordóhegesztés területén, a REALIZER termékeinek integrálásával pedig hozzáférést nyerhet az SLM felhasználásához is.

Ebben az eljárásban az anyagot nagyon vékony rétegekben, por állapotban alkalmazzák, és rétegről-rétegre olvasztják meg lézer segítségével. „Az SLM kiváló kiegészítője lehet high-tech gépeink fejlett technológiája számára. A szelektív lézersugaras olvasztás alkalmazása a porágyas eljárásban az alkalmazások egészen új területeit teszi elérhetővé ügyfeleink számára” – mondja Christian Thönes, a DMG MORI AKTIENGESELSCHAFT igazgatótanácsának elnöke.

LASERTEC 30 SLM_DMG MORI AKTIENGESELLSCHAFT

A porágyas technológia úttörőjeként a REALIZER folyamatosan fejlesztette az SLM-et, úgy, hogy az sorozatgyártás esetében is alkalmazhatóvá váljon, és már több, mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik annak felhasználásában. A jövőben a fejlesztés, illetve összeállítás központja egyrészt Brochen, másrészt a DMG MORI biefieldi gyára lesz. E két előremutató technológia alkalmazásával a vállalat fémpor alapanyagból is képes lesz bonyolult alkatrészek előállítására. E célra a hegeszthető anyagok széles köre áll rendelkezésre, ideértve akár a kombinált anyagos alkalmazásokat is.

ISTOS – A digitális gyártás fejlesztése

Az ISTOS elnevezésű start-up vállalat megalapításával a DMG MORI tovább akarja fejleszteni a gyártás digitalizációjában elért eredményeit. Az új, düsseldorfi székhelyű cég, a DMG MORI és érintett partnerei számára fejleszt digitális gyártási projekteket. Célja, hogy teljes egészében összekapcsolt gyártási folyamatok biztosításával segítse a DMG MORI ügyfeleit, illetve akár más iparágakban tevékenykedő cégeket is a digitális átalakulás megfelelő kezelésében. A DMG MORI ügyfelei számára az ISTOS egyfajta összekötő kapocs, egy minden gépre kiterjedő, nyílt hálózatú rendszertől az integrált digitális gyár létrehozásáig vezető úton.

Az ISTOS mozaikszó jelentése: „Innovatív Szoftver Technológiák a Nyílt (forráskódú) Megoldásokért” (Innovative Software Technologies for Open Solutions). Célja, hogy a megmunkálási folyamatokban fenntartható módon alakítsa, formálja a digitalizálást. A kiinduló pontot a CELOS, a DMG MORI applikáció alapú vezérlő és operációs szoftvere szolgáltatja. „Az ISTOS számára sikerült megnyernünk egy 15 fős, tapasztalt IoT szakemberekből álló csapatot” – mondja Christian Thönes, a DMG MORI AKTIENGESELSCHAFT igazgatótanácsának elnöke. „Az ISTOS segítségével felgyorsíthatjuk a digitális innováció folyamatát. Meg vagyok győződve arról, hogy az ISTOS a digitalizációt szolgáló innovatív megoldásaival jelentős mértékben segítheti cégünk és ügyfeleink munkáját egyaránt.”.

A DMG MORI, jelenlegi 85%-os részesedése révén kifejezetten egy olyan nyitott struktúrát kívánt létrehozni, amely kész további partnerek, illetve stratégiai befektetések fogadására, és így teret biztosít a digitális szövetségesek számára is – akár szektorokon átívelően. Az ISTOS a cégcsoporton belül egyedi ügyfél megoldásokat fejleszt majd, és a DMG MORI Software Solutions GmbH-val együtt kívánja megvalósítani a digitális gyártás világát. Az első eredményeket Hannoverben, az EMO kiállításon (2017. szeptember 18-23.) mutatják majd be.

ForrásDMG MORI

További információ:

A DMG MORI hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]