A SolidCAM 2016 speciális moduljainak új funkciói – 3. rész

A SolidCAM 2016 speciális moduljainak számos új funkciója a haladó felhasználók számára kínál hatékonyabb tervezést a forgácsoló megmunkálásokhoz.

Egy korábbi cikksorozatunkban (1. rész | 2. rész) bemutattuk a SolidCAM 2016-os verziójának szinte mindenki által használt – vagy legalábbis használható – általános célú funkcióit, melyeket az Eurosolid munkatársa, Harmati Zsolt gyűjtött össze. Jelen sorozatunkkal folytatjuk a Zsolt által összeszedett újdonságok bemutatását, és az egyéb, nem mindenki által használt modulokat vesszük górcső alá.

Mozgás szinkronizáció (Channel Synchronization)

Ez a beállítási lehetőség első sorban a több csatornás eszterga-maró gépeknél a mozgások összehangolására lehet hasznos, ahol például a két revolverfej külön-külön megmunkálást végez a főorsóba és az ellenorsóba tett előgyártmányon.

  • Az egyszerűbb átláthatóság miatt színekkel lehet jelezni a különböző műveleteket. A színezés lehet az orsó (tokmány), a revolverfej, vagy a munkadarab alapján is.  (12.1 ábra)
12.1 ábra

12.1 ábra

  • A fenti színek beállítása a SolidCAM beállításokból átkerült a VMID file-ba (12.2 ábra)
12.2 ábra

12.2 ábra

  • A szinkronizációs ablak menüjének továbbfejlesztése folytán több funkció került az ablak grafikus menüjébe:
    • Új munkadarab hozzáadása (és a megmunkálás kezdése) (12.3 ábra / A)
    • Szinkron címkék törlése, de a műveletek sorrendjének megőrzése (12.3 ábra / B)
    • A már korábban említett „színezés” különböző módon (12.3 ábra / C)
    • Visszavonási lehetőség (12.3 ábra / D)
12.3 ábra

12.3 ábra

  • Szinkronzáció során fellépő problémák, ütközések jelentésének továbbfejlesztése (12.4 ábra):
    • A probléma tárgyának (tengely, művelet, stb.) vizuális megjelenítése piros színnel
    • A művelet kiválasztásakor egy nyíl rámutat a táblázatban, hogy mi okozza a problémát
    • Egérmutató mellett megjelenő „tipp” ablakban magyarázat olvasható
12.4 ábra

12.4 ábra

  • Gépi szimuláció lekezeli a szinkronizált mozgásokat. (12.5 ábra) (A többi szimuláció pl: HostCAD vagy SolidVerify a CAM-fában lévő sorrendben futtatja a műveleteket.)
12.5 ábra

12.5 ábra

Gép szimuláció

A gépszimuláció alapvetően a gépi elemek (asztal, készülék, főorsó, befogó, stb.) ütközésének ellenőrzésére való, bár a (virtuális) anyagleválasztást is figyelni lehet. Nem arra való, hogy a maradékanyagot pontosan elkészítse.

  • Új fejlesztésként beállítható, hogy (gépi-)szimuláció közben finomítsa a megmunkált előgyártmány megjelenítését, a realisztikusabb hatás érdekében. Beállítható a SolidCAM Setting (CAM beállítások) Machine simulation ágon. (13.1 ábra) (Megjegyzés: A háttérben dolgozik, mikor másik alkalmazás nem fut)
13.1 ábra

13.1 ábra

  • Esztergálásnál kiválasztható, leszúrás művelet után maradó anyag ne legyen a munkadarabhoz kötve, automatikusan törlődik vagy az előző készülékben marad. (13.2 ábra)
13.2 ábra

13.2 ábra

Szimultán 5-tengelyes marás és HSS (3D felület-marás)

  • A kijelölt felületet nem szükséges fizikailag átszerkeszteni ahhoz, hogy a szerszámpálya „lefusson” a felületről. Az új verzióban már nem csak a szerszámpálya hosszában, hanem „keresztben” is meg lehet nyújtatni a szerszámpályát. (14.1 ábra)
    Ez a már megszokott „Módosítás” fülön a „Megnyújtás” ablakban érhető el. (14.2 ábra)
14.1 ábra

14.1 ábra

14.2 ábra

14.2 ábra

  • Az ütközés elkerülésnél új opcióként kiválasztható, hogy a szerszámtengelyre merőlegesen távolítsa el a szerszámot, ütközés esetén, illetve még előtte. (14.3 ábra)
14.3 ábra

14.3 ábra

  • Újdonság, hogy HSS és Szimultán 5-tengelyes marásnál a pályák közvetlenül a műveleten belül tükrözhetőek bármelyik tengelyre. (14.4 ábra)
14.4 ábra

14.4 ábra

Szimultán 5-tengely – Turbinalapát marás (Multiblade Machining)

Speciálisan megvásárolható szimultán 5-tengelyes SolidCAM modul, mely a turbinalapát készítés műveleteit egyszerűsíti le.

  • Újdonságként a lapát felületének simító stratégiái közé (Blade finishing) bekerült a szerszám palásttal (SWARF) történő simítási lehetőség. (15.1 ábra) Ez a stratégia a lapát teljes felületét egyszerre képes besimítani. (15.2 ábra)
15.1 ábra

15.1 ábra

15.2 ábra

15.2 ábra

  • Ha a fenti opciót választjuk a lapát simítására (SWARF) akkor az ütközés elkerülés ágon (Gouge check) alap opciókként új (az adott művelethez illő) lehetőségek jelennek meg az ütközés elkerülés gyors beállítására. (15.3 ábra)
15.3 ábra

15.3 ábra

Szimultán 5-tengely – Szerszámpalásttal marás (SWARF)

Különálló modulként is elérhető a palásttal marás.

  • újdonság, hogy opcióként bevezették, hogy a palásttal marás esetében képes a görbült felületet követni, amennyiben „mélységben” többlépéses (multiple) marás volt választva. (16.1 ábra)
    Ebben az esetben a szerszám automatikusan követi a felületet. Előny lehet a konvex alakzatok nagyolásánál szimultán 5-tengelyes gépen. (16.2 ábra)
16.1 ábra

16.1 ábra

16.2 ábra

16.2 ábra

Szimultán 5-tengely – Többtengelyes nagyolás

Ez egy viszonylag új szimultán 5-tengelyes modul, ami a SolidCAM 2015-ben jelent meg.

  • Az idei új fejlesztés ehhez a művelethez, hogy a nem megmunkált területekről képes a (maradék) anyagot eltávolítani, amit az előző (nagyoló) szerszám hagyott. (17.1 ábra)
    A maradékanyag számítása nem a test modell alapján történik, hanem az újonnan bevezetett maradék nagyolás fülön megadott szerszámátmérő, -rádiusz és -ofszet alapján. (17.2 ábra)
17.1 ábra

17.1 ábra

17.2 ábra

17.2 ábra

ForrásHarmati Zsolt

További információ:

A SOLIDWORKS hivatalos magyarországi viszonteladója, az EuroSolid Kft. honlapján.

A SolidCAM által kiadott „What’s new in SolidCAM 2016 Presentation” kiadványban.

Megosztás
[
    ]