A Mitsubishi története – 1. rész

A Mitsubishi szerszámok kizárólagos magyarországi képviseletét a Lovász Kft. látja el.

Japán modernizációjának támogatása az ezüstkitermeléssel.

Mitsubishi_history_post1

Fúrás a Jumbo I fúróval, amelyet Az Ikunó gyár készített (1955), A Kanagase lelőhely bejárata az Ikunó ezüstbányában az 1930-as években, Kézi válogatás a bányában, Ilyen kocsikon utaztak a bányából ki és be (Ikunó ezüstbánya a Sóva-korban)

A Mitsubishi Materials Corporation története nem mással kezdődött, mint hogy a Mitsubishi Group előfutára, a Cukumo Sokai belépett a bányaiparba. Az első tengeri szállítási üzletének 1870-es alapítását követően a Cukumo Sokai a szénbányászatot célozta meg, amely végül a Mitsubishi Group egyik fő üzletágává alakult. A cég számtalan bányát nyitott, de írásunk csak az Ikunó ezüstbányára tér ki. Ez vált feldolgozó üzletágának alapjává, az ezüstkitermelés pedig nagyban hozzájárult Japán modernizációjához. Ikunó Process Center néven a mai napig működik.

Az Ikunó ezüstbánya sikersztorija

A hjogói Aszagóban található Ikunó állomás egyórányi útra található a Bantan vasútvonal Himeji állomásától. További 10 perc kelet felé Kucsiganaján keresztül elvezet a történelmi Ikunó ezüstbányához (a Silver Ikuno Co. Ltd. vezeti). A kőkaput császári krizantém díszíti, annak jelképeként, hogy a bányát egykor az uralkodócsalád birtokolta. Területén 1000 m hosszú alagút található a turisták számára, hogy a látogatók megtekinthessék a fennmaradt alagutakat és bányákat.

Számos értékes anyagot is kiállítottak itt, amelyek különböző szempontokból mutatják be az ezüstbánya 1200 éves történelmét. A feltételezések szerint az Ikunó bánya eredetileg i.sz. 807-ben nyílt. Mintegy 700 évvel később, 1542-ben Szuketojó Jamana, a Tadzsima régió Shugo ura kezdett bányászni a Kanagase lelőhelyen. Az Edo-korban (1603–1868) a bányászatot Nobunaga Oda és Hidejosi Tojotomi ellenőrizte, Iejasu Tokugava sógun pedig megalapította az ezüstbánya magisztrátust. A Szadó aranybánya mellett az Ivami ezüstbánya és az Ikunó ezüstbánya az Edo-kormány legfontosabb bevételi forrásává vált. Az Ikunó ezüstbánya virágkorát 8. Josimune sógun ideje alatt élte (1716–1745), amikor is az ezüsttermelés elérte a havi 562 kgot. Az Ikunó ezüstbánya több mint 20.000 ember megélhetését biztosította valamilyen módon.

A Mitsubishi keze alatt Japán egyik legnagyobb ezüstbányájává vált

1868-ban az Ikunó lett az első bánya, amelyet a japán kormány működtetett. Ez idő alatt a francia bányamérnök, Jean Franciszue Coignet fejlett, európai bányászati technikákat vezetett be. A bánya uralkodói kézre is került, de később, 1896-ban eladták a Mitsubishi részvénytársaságnak, a Mitsubishi Csoport elődjének.

Mitsubishi_history_post2

Az Ikunó ezüstbánya székhelye az 1920-as években, Bányajárat mérése az Edokorban (Furiganesi – földmérő mérnök: Ikunó ezüstbánya, történelmi terület), Az új üzem – Ikunó Process Center (2015)

A Mitsubishi irányítása alatt fontos bányává nőtte ki magát, és megteremtette az alapot a japán monetáris rendszernek. Az Edo és a Meidzsi-kor alatt az átlagos éves kitermelés körülbelül 3 tonna volt, amely a Sóva-korban 11 tonnára emelkedett. Az Ikunó bánya teljes ezüsttermelése a több mint 430 év alatt, a teljes körű kitermeléstől kezdve a bezárásig 1723 tonna volt. A foglalkoztatott bányászok száma a háború alatt megnövelt termeléskor elérte a 2600 főt, Ikunó városa pedig a bánya növekedésével együtt virágzott. A minőségromlás és a megemelkedett kitermelési költségek ugyanakkor a bánya 1973-as bezárásához vezettek, így a közel 1200 éves történetnek vége szakadt. A bánya maradványait történelmi helyszínként megőrizték, és jelenleg népszerű turisztikai helyszínként szolgál Tadzsimában.

Mitsubishi_history_post3

Az Ikunó Process Center a Mitsubishi Materials Corporation fiatal alkalmazottainak együttműködésével jött létre.

A történet új fejezete az Ikunó Process Center-rel kezdődik, a folytatás pedig az emberek és a régió kapcsolatának kialakulásában rejlik. Ikunó lakossága a bányabezárás óta folyamatosan csökken, de 2013 augusztusában a Mitsubishi Materials Corporation új üzemet nyitott Ikunó Process Center néven, és jelenleg 15 embert foglalkoztat. A bizalmon alapuló kapcsolatokra és a hosszú történelme során kialakult kötelékre alapozva az üzem ma speciális szerszámokat gyárt autóalkatrészek megmunkálásához. A Mitsubishi Materials tovább terjeszkedik, harmóniában a régióval, és közben új fejezetet ír a történetében.

Forrás:Lovász Forgácsoló Kft.

További Információ:

A Lovász Forgácsoló Kft. honlapján.

Megosztás
[
    ]