Végleg megoldódott a különböző CAD progamok közötti átjárhatóság?

Az elmúlt években a CAD felhasználókat nagy kihívások elé állították az eltérő programmal készült 3D-s CAD fájlok. Egy ilyen fájl megnyitása egy másik rendszerben formátum konvertálás nélkül olyan bonyodalmat okozhat, mint a tervadatok közti ellentmondások vagy azok elvesztése, illetve a geometria megváltozása.

Minden egyes 3D CAD modell alapját egy matematikai mag adja, ezek pedig különböző módon olvasnak be egy geometriát. A helyzetet csak tovább nehezíti, hogy a cégek gyakran különböző CAD szoftvereket használnak terméktervezési igényeikhez.

Hogy miért van ez így, annak több oka is lehet: a cég talán felvásárlásra került vagy összeolvadt egy másik céggel és ez eredményezte a változatos CAD rendszereket. Gyakran azért választ egy cég más CAD programot a már meglévő mellé, mert az speciális megoldást nyújt egy adott területre, mint a fröccsöntés, lemezalkatrészek vagy formatervezés. De az is előfordulhat, hogy költség és képzés, illetve üzleti szabályzat írja elő a több féle CAD rendszer használatát.

Leggyakrabban a nagyobb autó- és repülőipar számára gyártók szembesülnek a különböző CAD formátumokkal való dolgozás nehézségeivel. Ilyen esetekben előfordul, hogy a cégek előírják a beszállítóik számára, hogy melyik CAD programot használják és milyen formátumban küldjék el a terveket, mivel a szigorú projekt határidők betartásához elengedhetetlen a CAD formátumok gördülékeny olvasása és a hibamentes adatcsere.

A CAD Neutrális formátumai

Egy korábbi cikkben már írtunk arról, hogy az évek folyamán a CAD rendszerek úgy fejlődtek tovább, hogy a 3D modellek már nem csak a geometriai és méretezési információkat tartalmazzák. Mára olyan összetett adatokat hordoznak magukban, mint az anyag, stílus, megjegyzések, megmunkálási folyamatok, költségek és más tulajdonságok, amik a terv fájlokon keresztül magába a termék szerkezetébe is bekerülnek. Éppen ezért lesznek ezek a 3D-s modellbe ágyazott tervezési és gyártási információk igazán értékesek a termék egész életciklusa alatt. Ez a komplexitás azonban eredményezhet egy olyan zárt és egyedi fájlformátumot is, ami egyáltalán nem kompatibilis más CAD rendszerekkel.

A tervezőmérnökök között széles körben elterjedt az IGES, STEP, STL és JT Open használata, hogy fájljaikat egy „semleges” formátumban tudják megosztani. Bár minden mérnök egy univerzális CAD formátumról álmodik, a neutrális formátumokkal az a baj, hogy egy bizonyos mértékig lecsupaszítják a beágyazott adatmennyiség gazdagságát. A natív fájlok neutrális formátummá történő konvertálása is eredményez időről-időre geometriai és tűrési hibákat, valamint a meta-adatok elvesztését.

Minden egyes neutrális CAD formátum eltérő, és megvan az egyedi értéke és erőssége egy adott alkalmazás tekintetében. Mérnöki szempontból érdemes DWG vagy DXF fájlokat használni 2D-s rajzokhoz, IGES-t felületmodellezéshez és STEP fájlokat test geometriák kezelése esetén, hiszen ezeket a formátumokat szinte mindegyik CAD rendszer támogatja. Persze nem szabad elfelejtenünk, hogy a már meglévő 3D-s modell minősége és „adatgazdagsága” függ attól is, hogy hányszor kerül cserére és konvertálásra, mivel a végső modell a „fordítói-lánc” legpontatlanabb rendszerének minőségével és precízitásával fog majd rendelkezni.

Mérnöki megközelítések az átjárhatóság megoldására

Alakzatok alapján és közvetlen modellezéssel

Az alakzatok alapján történő tervezési megközelítés egy jól felépített fa struktúrát és kényszereket alkalmaz, amik biztosítják, hogy a terveken véghez vitt változtatások a kapcsolódó alkatrészekben és al-összeállításokban is frissüljenek. Ezeket a változtatásokat korábban nem lehetett teljes mértékben egyik CAD formátumból a másikba átvinni közvetlenül a 3D-s modellben, és költséges újra modellezésekhez vezetett. Az alakzatok alapján történő tervezés még mindig nagyon elterjedt, de a közvetlen modellezés egyre nagyobb szerepet kap a koncepció tervezésben, hiszen nagyobb átjárhatóságot biztosít a különböző formátumok között.

Közvetlen modellezés

Közvetlen modellezés

CAD fordító szoftverek

A már meglévő 3D-s modellek szerkesztésének és újra felhasználásnak igénye egy másik nem natív CAD rendszerben, CAE szimulációk lefuttatása és az adatok a cég által használ más szoftverek felhasználása érdekében lehetőséget nyitott számos vállalat számára, hogy létrehozzon és kifejlesszen különböző CAD fordítóprogramokat. Ezek a szoftverek közvetlen a 3D-s modell fordításához nyújtanak eszköztárat és könyvtárakat, megjavítják a geometriát és összehasonlítást végeznek stb. Ugyanakkor ezen funkciók ellenére is gyakran manuális beavatkozásra van szükség, hogy a helyes tervezési tartalmat elérjük.

Nem natív formátumok importálása és módosítása

A nagy CAD-es cégek is felismerték az átjárhatóság kihívásait, ezért különböző modulokat biztosítanak, ami a nem natív CAD fájl egyirányú importálását teszi lehetővé a további módosítások érdekében. Az importálás célja, hogy a tartalom lefordíthatóvá váljon anélkül, hogy geometriai javításokat kelljen végezni a tervekben. Ennek fényében a CAD piac játékosai vagy létrehozták új vagy továbbfejlesztették meglévő funkcióikat, hogy még inkább támogathassák a CAD rendszerek közti átjárhatóságot.

3D Inteconnect átjárhatóságot biztosít más CAD rendszerek fájljai között

3D Inteconnect átjárhatóságot biztosít más CAD rendszerek fájljai között

A SOLIDWORKS 2017 újdonságai között ezért is nyert el első helyezést a 3D Interconnect funkció, mert a harmadik féltől származó natív tervezési adatok (Creo, CATIA V5, SolidEdge, NX™ és Inventor) közvetlen megnyitását teszi lehetővé SOLIDWORKS-ben, és a tervezési adatok intelligens ismeretét, átjárhatóságát biztosítja az eredeti fájlokhoz. Ezzel az importált geometriák területén történt fejlesztéssel egy már régóta megfogalmazott igény került megvalósítása, hiszen ezentúl a különböző tervezőrendszerekből érkező alkatrészeket/összeállításokat a SOLIDWORKS már nem fordítja, hanem egyszerűen beolvassa 3D-s modellként. Ennek a módszernek nagy előnye még, hogy a kapcsolat megmarad az eredeti állománnyal, így a módosítások egy egyszerű frissítéssel cserélhetők, amivel gördülékeny együttműködést biztosít, a tervmódosítások közvetlen beillesztése pedig sokkal gyorsabb munkát eredményez.

Ugyan a különböző CAD rendszerek közti tökéletes, minden szinten és hiba nélkül működő átjárhatósághoz még hosszú út vezet, de azt biztosan állíthatjuk, hogy a SOLIDWORKS fejlesztői folyamatosan szem előtt tartják a tervezőmérnökök igényeit, hogy gyorsabb és könnyebb együttműködést tegyenek lehetővé számunkra, bármilyen szoftverrel és fájlformátummal dolgozzanak is.

ForrásEuroSolid

További információ:

A SOLIDWORKS hivatalos magyar forgalmazója, az EuroSolid Kft. honlapján.

Megosztás
[
    ]