Miben térnek el a kollaboratív robotok a hagyományos ipari robotoktól?

Bizonyos munkafázisok automatizálása a fejlett technológiának köszönhetően egyszerűsödött, ám maradtak olyan munkakörök, ahol az emberi tevékenységeket a robotok nem képesek önállóan ellátni. Ilyen esetekben lehet nagy segítség a kollaboratív robotok használata.

A kollaboratív robot ötlete 1995-ben született egy, a General Motors alapítványa által támogatott kutatási projekt eredményeként. A cél az volt, hogy olyan robotalkalmazásokat fejlesszenek, amelyek az emberekkel közvetlenül képesek együtt dolgozni. Napjainkban a kollaboratív robotok egyre elterjedtebbek, mégis kevesen tudják összefoglalni, hogy miben térnek el a hagyományos ipari robotoktól.

1. Ember-gép csapatmunka

A klasszikus ipari robotokat erőművekként látjuk, melyek az előre megadott program szerint végzik feladataikat, figyelmen kívül hagyva a körülöttük zajló egyéb munkálatokkal: így az emberekkel, az operátorokkal. A balesetek és veszélyes helyzetek elkerülése végett ketrecekkel és védőfalakkal választják le a robotcellákat a gyártócsarnok területéből.

FANUC_CR35iA

kép forrása: www.fanuc.eu

A kollaboratív robotok ezzel ellentétben nem az emberek helyettesítése céljából “születtek”, a feladatuk az emberi tevékenységek támogatása. Ahelyett, hogy védőkerítésekkel vennék őket körbe, közvetlenül az ember környezetében kapnak helyet, így olyan feladatokban segédkeznek, amelyek nem automatizálhatók 100%-ban, viszont gépi segítséget nyújtanak az operátoroknak a megoldáshoz. Például anyagtovábbításban, nehéz munkadarabok emelésében, vagy a befogásban használhatók fel.

2. A veszélyes feladatok átvállalása

A kollaboratív robotok az emberek helyett végezhetik el a munka olyan kockázatosabb lépéseit, mint az éles, hegyes, vagy forró munkadarabok mozgatása, vagy szűk helyeken történő szerelési műveletek. Ezzel a balesetek száma csökkenthető, az operátorok pedig az emberi beavatkozást és képességeket igénylő feladatokra tudnak koncentrálni.

3. Rugalmas és biztonságos

Ezek a robotok teljes mértékben az emberekkel való megbízható és biztonságos együttműködésre lettek kifejlesztve. Az érzékeny szenzoroknak köszönhetően már finom érintésekkel is irányíthatók, így elkerülhetők a veszélyhelyzetek. Mellettük nincs szükség kerítések és védőrácsok használatára.

universalrobots_1

kép forrása: Universal Robots

4. Okos és tanítható

A kollaboratív robotok tanítása nagyon egyszerű: ellentétben a hagyományos ipari robotokkal, amelyek speciális programozói készségeket igényelnek, néhány kollaboratív típus önállóan is képes tanulni. Például a robotkar képes újra leírni a pályát, amin a kezelője végigvezette. Más típusokat grafikus programozási felületen keresztül tanítanak be. Mindebből következik, hogy a kollaboratív robotok újraprogramozása is sokkal egyszerűbb, mint a klasszikus társaiké.

KUKA_AUTOMOTIVE 02

5. Bárhol alkalmazható

Nem csak a tanításuk egyszerű: a mozgatásuk és a telepítésük is! Könnyen átmozgathatók és alkalmazhatók a termelés más feladataiban is. A legtöbb kollaboratív robot bármilyen felületen összeállítható és rögzíthető, vízszintes, függőleges helyzetben, vagy akár a plafonon is. Súlyuk pedig általában olyan alacsony, hogy egy ember számára sem jelent komolyabb megterhelést az áthelyezésük.

Megosztás
[
    ]