Mi egy CNC megmunkáló központ valódi megtérülése és értéke?

A gyártók általában a nagyobb termelékenység és a hatékonyabb folyamatok reményében vásárolnak új termelőeszközöket és technológiákat. Ugyan minden beruházást komoly számítások előznek meg – nagy hangsúlyt fektetve a megtérülési mutatók (ROI=Return on Investment=Beruházás Megtérülése) számítására-, egy új CNC megmunkáló központ esetében nehézkes és bonyolult meghatározni a tényleges megtérülést. A legtöbben csak a berendezés árát veszik figyelembe a kalkulációknál, nem törődve a teljes élettartam során fellépő költségekkel és a várható teljesítménnyel. Így viszont a beruházás összegének nem a valós értékével számolnak.

Makino F8 függőleges megmunkáló központ

Egy szerszámgépvásárlás valódi megtérülésének számításakor számos tényezőt figyelembe kell vennünk, így a vételár mellett az üzemeltetés, a karbantartás, valamint az amortizáció pénzben kifejezett értékét is. Ugyanígy gondolnunk kell az elérhető többletprofitra, termelékenység-növekedésre és a bővítési lehetőségekre. A felsorolt faktorok is több összetevőből állnak, a következőkben ezeket tekintjük át.

A döntést befolyásoló tényezők

A beszerzési költség nem csupán a vételárat jelenti, ide számoljuk a telepítés és a szükséges betanítás árát is. Ezeket ellensúlyozhatják a vásárlással kapott egyéb szolgáltatások, melyek azonban hosszabb távra szólnak, nem pillanatnyi jelentőségűek. Ilyenek a garancia, a szavatosság, a terméktámogatás, de figyelembe kell vennünk a forgalmazó/gyártó piaci pozícióját is. Utóbbi mintegy biztosítékként szolgál: hosszú távú beruházásként tekintve a vásárlásra, fontos, hogy megbízható partnerekkel dolgozzunk. Szintén hosszú távú hatékonyságot remélhetünk a rendszeres tréningektől, szoftver- vagy hardverfrissítésektől, valamint a gyártó szervizszolgáltatásaitól (hotline, hibabejelentés és -elhárítás).

Amikor a működési költségek számítását végezzük, figyelembe kell vennünk az új szerszámgép hatását az üzem termelékenységére. Egy nagy teljesítményű CNC megmunkáló központ általában számos jótékony hatást fejt ki az alkalmazási környezetre, melyek főleg akkor látványosak, ha hagyományos gépeket használtunk a beruházás előtt. Ezek a hatások jellemzően az alábbiak:

  • Ciklusidő csökkenése: A modern szerszámgépek termelékenysége jelentősen meghaladhatja a régi berendezések képességeit. Az egy műszak alatt legyártott nagyobb darabszám csökkenti az elkészült termékek egységárát, ami egyértelmű profitnövekedést jelent. Ez mindenképpen a CNC szerszámgépekbe történő befektetés malmára hajtja a vizet.
  • Szerszámélettartam növekedése: A nagy teljesítményű megmunkáló központok merev felépítésének köszönhetően a szerszámok élettartama magasabb. Ez kevesebb szerszámcserét, tehát kevesebb operátori beavatkozást jelent, és szintén csökkenti a gyártott termékek darabárát. 
  • Termékminőség javulása: A megmunkáló központok pontossága és teljesítménye nagyban befolyásolja a gyártott termék minőségét is. A komplex geometriákból álló felületek megmunkálása pontos, a szigorú tűrésezés ellenére is, így kevesebb manuális munkálatra van szükség a gépi simítóműveletek után. Természetesen így is további költségek takaríthatók meg, ami érezhető eredményt mutat a termék előállításának árában, illetve a megtérülésben.
  • Nagyobb megbízhatóság: A vezérlési és programozási lehetőségek fejlődése lehetővé teszi a gépek számára az önálló munkavégzést az előre megírt programok alapján. Így a gépkezelőknek nem kell folyamatos gépfelügyeletet ellátniuk, a berendezés zavartalanul működhet és termelhet.

A karbantartás szintén a megtérülést befolyásoló faktor. Miután a termelés elindult, bármilyen váratlan leállás felemésztheti az addig megtermelt haszon egy részét. Hasonlóan megfontolandó a megvásárolt szerszámgép amortizációja, leszerelési költsége is. A maradó értéket az aktuális megtérülés számításakor figyelembe kell venni.

Octomill szerszámok a SECO Tools kínálatából

Sok esetben nem merül fel rögtön, hogy az automatizálással a gép kihasználtsága akár 95%-os is lehet. Jó tervezéssel egyik darab követi a másikat a megmunkálásban, akár 3 műszakban, a hét minden napján, folyamatosan. Minél kisebb egy termék ciklusideje, annál nagyobb profitot termel számunkra az automatizált berendezés, annál nagyobb megtérülésre (jobb ROI mutatóra) számíthatunk. Az automatizálás mindemellett rugalmasabbá teszi a gyártást a termékmennyiség tekintetében, illetve a selejt-arány is kisebb lesz, így tulajdonképpen még több hasznot realizálhatunk.

Finanszírozás

Az eddigiekben arról volt szó, hogy mi minden szól egy CNC megmunkáló központ megvásárlása mellett. Ha a fenti tényezőket figyelembe vettük, forintosítottuk, és a vásárlás mellett döntünk, meg kell határoznunk a legkedvezőbb finanszírozási módot is. Lehet azonnali egyösszegű fizetéssel, vagy hosszabb távú finanszírozással (hitel, jelzálog, lízing) is rendezni a számlát, s első olvasásra ezek mindegyike ugyanazt jelenti: a megszerezhető többletprofitért fizetnünk kell. Az elemzők azonban különbséget tesznek a fizetési módok között, így nem elég csupán az aktuálisan rendelkezésünkre álló készpénzállományt, vagy likviditást figyelembe vennünk.

Az egyösszegű fizetés előnye, hogy azonnal a tulajdonunkba kerülhet a szerszámgép, nincs további kötelezettség a forgalmazó felé, sőt, gyakran kedvezményt is kaphatunk. Hátránya viszont, hogy egy összegben, nagy mértékű kiadásként jelenik meg a vállalati cash flow-ban, ezzel erőforrást von el az egyéb beruházásoktól, a cég likviditása jelentősen csökkenhet. Általánosságban elmondható, hogy a pénz jelenértéke nagyobb, mint a jövőértéke, tehát a nettó érték számítását és mérlegelését sem szabad elmulasztanunk.

A hitel-, jelzálog- és lízingkonstrukciók a nagy mennyiségű kiadással járó terheket enyhítik – másrészt hosszú távú, rendszeres kötelezettséggel járnak. A havi kölcsönösszeg befizetésével, a futamidő teljes időtartamára számolnunk kell, függetlenül attól, hogy termel-e a szerszámgép az üzemben, vagy sem. A lízing ennél rugalmasabb megoldás lehet: itt azonban nem képezi a vállalat tulajdonát a megvásárolt berendezés.

A finanszírozási konstrukció megválasztása a pénzügyi lehetőségek, a hitelképesség és a rendelkezésre álló likviditás függvénye, Magyarországon a szerszámgépvásárlást és a technológiai beruházásokat erre specializálódott cégek pályázati források segítségével támogathatják. A beruházás előtt érdemes tehát szétnézni az elérhető pályázati források között is!

A ROI mutató kiszámítása

A megtérülés számszaki kifejezésére a számvitel a ROI mutatókat használja. A gyakorlatban több hasonló mutató együtteséről beszélünk, most viszont csak az alapmutató számítására szeretnénk egy leegyszerűsített példát bemutatni.

ROI_calculation_1

A vállalat egy CNC megmunkáló központ vásárlását tervezi, egy bonyolult termék megmunkálásához. Három különböző öttengelyes gépre szűkítették le a lehetséges modelleket, legyenek ezek A, B és C szerszámgépek. Az A gép ára 10 M, a B gép ára 12 M, a C gép ára 9 M egység.

1. Tekintsük át először a legfontosabb döntési tényezőket!

  • Az A gép termelékenysége nagyjából megegyezik a B gép termelékenységével, viszont a gép valamivel lassabb ezeknél. A gyorsjárati sebességben tapasztalunk eltéréseket, így egy-egy darab legyártása, illetve a munkadarabok cseréje lassabb. Ebben az esetben a darabszám dönti el, hogy érdemes-e a drágább gépeket választani. Amennyiben nagyobb darabszámra van szükségünk, mert a gyártott terméket nagy mennyiségben kell előállítani, célszerű a drágább A vagy gépet választani, kisebb darabszám és bizonytalan volumen esetén a gép vásárlásával kisebb a lehetséges veszteség mértéke.
  • A felépítés, a főorsó fordulatszám tartománya és leadott teljesítménye a gép esetében a legmagasabb, de jelen megmunkálás esetében nincs szükség extrém tartomány használatára, tehát ez nem jelent egyértelmű előnyt
  • A termékminőség nagyban függ az alkalmazható technológiától. Körültekintő mérnöki munkával és jó szerszámozással mindhárom géppel megtervezhető a technológia, ugyanakkor a gépek merevsége szempontjából az gép bizonyult ezidáig a legjobbnak.
  • A termékek árát már fent felsoroltuk. Egyértelmű, hogy fajsúlyos tényezőt jelent ez is a számításokban.

2. Vegyük figyelembe a kapcsolt szolgáltatásokat!

gép esetében egy kevésbé ismert márkáról beszélünk, a B gép pedig egy nagy sikerű csúcskategóriás szerszámgépgyártó modellje. Az gép szintén ismert nevű gyártóé, annak egy kevésbé elterjedten alkalmazott megmunkáló központja. A csúcskategóriás B géphez rendszeres szervizszolgáltatást kaphatunk, a gép ára egyszeri telepítést és egy napos betanítást tartalmaz. Az gép árában csak a telepítés van benne, illetve egy kézikönyv a használathoz, feláras szolgáltatásért kaphatunk operátori tréningeket. Mindez azért fontos, mert tapasztaltabb gyártási környezetben az operátoroknak könnyebb megtanítani a géphasználatot, viszont egy olyan üzemben, ahol ez az első CNC gép, ott mindenképpen szükség lesz egy kezdeti oktatásra.

3. Vessünk egy pillantást az üzemeltetési és karbantartási költségekre!

Most a gépek fogyasztásával ne foglalkozzunk külön! Vegyük figyelembe csupán a karbantartás költségeit. A csúcskategóriás B szerszámgép esetében 24 órás gyártói ügyeletre támaszkodhatunk, cserealkatrészre pedig maximum 36 órát kell várnunk. Az és C gépek esetében a karbantartási terv betartása esetén havonta 4 óra tervezett leállásra kell számítanunk, a gyártó pedig maximum egy hetes javítási időtartamot ígér a bejelentett hibákra. A költségeket tekintve, minél olcsóbb gépet választunk, annál kevesebbe kerül az alkatrész (jelen példánkban), viszont csak a B gépre vállalnak az első évben teljeskörű garanciát.

4. Végül a beruházás összege:

A beszerzés és a  járulékos költségek összege. Ide tartozik az üzemeltetés és a karbantartás is. Most tekintsük úgy a példát, hogy egy összegben fizetünk (kockáztatva a likviditásunkat), mert van elég rendelkezésre álló készpénzünk!

A ROI mutató képlete:

ROI = beruházásból várható üzleti eredmény / beruházásra fordított összeg

  • Üzleti eredmény: Itt kell összeadnunk a remélt hasznot. T
  • Beruházás: A beruházás összege a vételárat és az egyéb kiadásokat, az amortizációt, a karbantartást is tartalmazza. 

5. Így a ROI mutató a B gépre az alábbiak szerint határozható meg:

Tegyük fel, hogy folyamatos üzemben gyártunk és maximalizálni akarjuk a termeléssel töltött időt, minél jobban kihasználva a gépet. Így, a fentiek figyelembe vételével a B gép áráért kapjuk most a legtöbbet, és ez lesz ideális a folyamatos termelésre is, ráadásul a kieső idők is minimalizálhatók a szervizszolgáltatásnak köszönhetően. Tervezzünk darabszámot, vessük össze a mostanival (vagy a legrosszabb eshetőséggel) és így határozzuk meg a várható növekményt. Legyen ez most 2 M egység, pénzben kifejezve! A beruházás összegének számításában a B szerszámgép esetében a 12 M egység vételárhoz jön még a rendszeres karbantartás ára, valamint az üzemeltetés. Mivel az üzemeltetés költségével nem foglalkoztunk, karbantartásra pedig az első évben nem kell költenünk, később viszont arányosan többet, mint a többi gépre, legyen ez az összeg még 4 M egység.

ROI = 2 M / (12 M + 4 M) = 12,5 %

6. Természetesen önmagában egy ilyen érték nem sokat jelent. Érdemes hozzá meghatároznunk a többi szerszámgépre vonatkozó adatot is, hogy összevethessük őket!

Az szerszámgépre az üzleti eredmény várhatóan ugyanakkora lenne, mint a B gépre, esetleg a leállás jelenthet kockázatot, de tervezetten számíthatunk közel ugyanakkora hozamra (1,8 M egység). A gép esetében alacsonyabb termelékenységre számíthatunk, itt tervezzük a hasznot 1,2 M egységnek.

A beruházás az A gép esetében 10 M egység, ehhez még hozzáadódik a kb. 5,5 M egységnyi költség (oktatásra is költenünk kell). A gép esetében olcsóbb alkatrészárakra számítunk, így a 9 M egységes vételárat 4 M egység egyéb költség toldja meg.

Az gép esetén a ROI:

ROI = 1,8 M / (10 M + 5,5 M) = 11,6 %

C gép esetén:

ROI = 1,2 M / (9 M + 4 M) = 9 %

7. Összegzés:

A példában a befektetés megtérülésének aránya alapján a B szerszámgép ROI mutatója a legkedvezőbb. Így a fentiek figyelembe vételével a gépet választanánk. Az, hogy mi számít jó, és rossz ROI értéknek, mindig az összehasonlítás alapját képező berendezés, szolgáltatás jellegétől függ. Esetünkben mindenképpen kellett volna vennünk egy megmunkáló központot, de az összehasonlítást elvégezhettük volna egy CNC és egy egyetemes gép közötti választás esetére is. A ROI azt fogja megmutatni nekünk, hogy a befektetett erőforrás hány százaléka realizálódik hozamként a beruházás következtében.

Igaz ugyan, hogy fenti példában a B gépre kaptuk a legjobb ROI mutatót, de minden egyes beruházás esetén más és más eredményt kapunk a megtérülés szempontjából fontos tényezőket figyelembe véve, melyek jelentősen eltérhetnek a feladatban kapott eredményektől. Mindez azt jelenti, hogy minden eset egyedi, és egész más eredményeket kaphatunk a beruházás jellegétől, értékétől és az egyéni esetre szabott számításokban szereplő tényezőktől függően.

A CNC megmunkáló központok valódi értékét a megtermelhető haszon és hatékonyságnövelés fejezi ki a legjobban. Ahhoz, hogy pontos eredményt kaphassunk a befektetésünk megtérüléséről, a megfelelő megtérülési mutató kiválasztásán túl, a finanszírozási lehetőségek mérlegelésén át és az egyes tényezők részletes összehasonlításán kívül a további beruházások költségeit, nettó jelen- és jövőérték számítását is érdemes elvégeznünk. A fenti faktorok vizsgálata azonban minden felelős műszaki-gazdasági döntés mérlegelésében elengedhetetlen, átgondolásuk pedig máris közelebb visz minket a beruházásunk valódi értékéhez. 

Megosztás
[
    ]