Megfogótervezés néhány kattintással – SCHUNK eGRIP

Bár a cserélhetőség érdekében a tervezők törekednek a szabványos elemek használatára, a megfogótervezésben az alkalmazástól függően, mindenképpen egyedi alkatrészeket kell használni. A SCHUNK új applikációja az egyediség szabadságát meghagyja a funkciót ismerő tervezőnek, míg a termék gyártása központilag történik.

schunk_egrip_1

Az intelligens internetalapú SCHUNK eGRIP szoftver három funkciót kínál, egyetlen applikációban: CAD program, online-vásárlási lehetőség és additív gyártás. A megfogópofák tervezése akár 15 perc alatt elvégezhető, illetve megrendelhető a termék, mely legkésőbb 10 nap múlva kiszállításra kerül. Kezdetben ez csak a poliamidból készült pofáknál volt elérhető, ma már az alumínium és a rozsdamentes változatoknál is élő lehetőség. Nagy előnye még egy beépített funkció, amely a tervezett pofák könnyítését végzi, könnyebb szerkezetek kialakításával optimalizálja a súlyukat. Így a fém megfogók akár 50 %-kal könnyebbek lehetnek.

Létrehozni, vagy megvenni?

A SCHUNK eGRIP applikáció nem egy interaktív katalógus: a tervezés szabadságát nyújtja, minden megrendelő a számára ideális terméket választhatja (konfigurálhatja), miközben a termékek gyártásáról már nem a felhasználóknak kell gondoskodniuk. Az új verzió számos hasznos funkcióval bővült, melyek megkönnyíthetik a döntést. Az ügyfélnek a saját modellfájlját kell feltöltenie a rendszerbe, majd az applikáció segítségével kiválasztania az anyagot, a megfogó típusát, a telepítési helyzetet, illetve a megfogópofák kinyúlását. Miután ezek az alapinformációk kitöltésre kerültek, az applikáció megadja a várható szállítási időpontot, illetve a megfogó pontos árát. Amennyiben egy paramétert megváltoztatunk, az árkalkuláció követi a változásokat: így könnyedén összehasonlíthatjuk a lehetséges változatokat.

schunk_egrip_2

A SCHUNK térfogatalapú modellezést vezetett be, új anyagtípusok használatával és az additív gyártásból szerzett hasznot teljes mértékben a vásárlóihoz csatornázza. Minél kisebb térfogatú a termék, annál kevesebbe kerülnek az elkészülő megfogópofák. A műanyag (poliamid) termékek ára akár még tovább csökkenthető, hiszen nagyon gazdaságosan felhasználható anyagról van szó.

Beépített könnyűszerkezetes tervezés

Az eddig elérhető poliamid 12 anyag mellett már rendelhető alumínium (AlSi10Mg), illetve rozsdamentes acél (1.4404) anyagból is a kiválasztott megfogópofa. „Célunk, hogy csökkenteni tudjuk a megfogók tömegét, az alkatrészek tervezésének átalakításával,” hangsúlyozza Ralf Steinmann, a SCHNUNK Business Unit Gripping System üzletágának igazgatója. „Mindezt a nagy teljesítményű és jól használható termékeinkkel kívánjuk elérni, mint a SCHUNK PGN-plus univerzális megfogó, vagy a SCHUNK eGRIP könnyített megfogópofák.” A felhasználók profitálhatnak a csökkentett méretekből, mivel nagyobb sebességet érhetnek el a felhasználás során.

Miközben az ellenálló, természetesen alacsony tömegű poliamid széleskörűen felhasználható, a SCHUNK arra törekszik, hogy a szelektív lézer szinterezéssel (SLS) a fém megfogók tömegét is csökkentse. A tervezőnek ezzel nem kell foglalkoznia, az online rendszer automatikusan végzi a modellek és a nyomtatás optimálását (üreges vagy rácsos kialakítással). Ezáltal az anyagszükséglet és a gyártási idő is csökken és a hagyományosan gyártott munkadarabokkal összehasonlítva kb. 10-50 %-os megtakarítás érhető el. Minél nagyobbak a megfogók, annál nagyobb az arányos anyagmegtakarítás. Ez főleg a rozsdamentes termékeknél jelent számottevő költségcsökkenést.

schunk_egrip_3

Az adott alkalmazáshoz fejlesztett darabok tervezésekor a mérnökök szabadon választhatnak a rendelkezésre álló anyagok közül. A rozsdamentes acél megfogók 8 g/cm3 anyagsűrűséggel és 700 N/mm2 szakítószilárdsággal rendelkeznek, rugalmassági modulusuk 190 kN/mm2, szakadási nyúlásuk 34 %-os, a gyártás tűrésük pedig +/- 0,1 mm (30 µm-os rétegvastagságnál) vagy +/- 0,2 mm (50 µm-os rétegvastagságnál). Ezek a megfogók a legellenállóbbak az olyan gépipari területeken is, ahol nagy igénybevételnek vannak kitéve. Az alumínium és poliamid megfogók sokkal inkább dinamikus felhasználásra valók a nagy sebességű összerakó műveletekben. Mindössze 0,9 g/cm3-es sűrűségével a rendkívül könnyű szerkezetű poliamid kémiailag stabil, így az élelmiszeriparban vagy a vegyiparban is jól használható. Tisztateres alkalmazásokhoz, a gyógyszer- és orvosi iparban a SCHUNK FDA tanúsított poliamidot ajánl (PA 2201).

Rugalmas rendelésleadás

A SCHUNK az új online rendelési felületet számos funkcióval látta el. Ha a vásárló nem szeretné azonnal megrendelni a konfigurált terméket, lehetősége van azt a további használatig menteni, majd később folytatni a rendelés folyamatát. Ajánlatkérést mind telefonon, mind e-mailben fogad a gyártó. Az applikációba importált és ott módosított modellek ráadásul ingyenesen letölthetők STL formátumban, így azonnal felhasználhatók a tervezési folyamat további fázisaiban. A rendeléskövetés módja is leegyszerűsödött, mostantól ugyanis bármikor van lehetőség a korábbi rendelések újranyitására, módosítására.

schunk_egrip_4

Az első online megfogó-tervező és -rendelő rendszer hatása igazán lenyűgöző. A megfogók tervezésére irányuló mérnöki munkaórák száma közel 97 %-kal csökkenhet a használatával. A gyártási és szállítási idő 88 %-kal rövidül és a megfogóujjak ára is közel a felére csökkent. A SCHUNK eGRIP használata mindenképpen kifizetődő az összeszerelő üzemek számára, ahol rengeteg különböző megfogót használnak. „Az egyedi geometriáktól függően egy 12 állomásos körasztal ára a megfelelő megfogókkal felszerelve 2400 és 9600 € között mozog,” számol be Ralf Steinmann. Az intelligens webes eszköz használatát megkönnyíti a választható angol vagy német nyelvű menü és súgó, és elérhető benne a SCHUNK univerzális megfogócsaládja a GPN-plus 40-125 (poliamid) mellett a PGN-plus 40-80 (alumínium vagy rozsdamentes acél); illetve a pneumatikusan vezérelt SCHUNK MPG-plus 20-64 és az elektromos 24V-os vezérlésű EGP 20-50.

A kiválasztott megfogók maximum 10 munkanapon belül szállításra kerülnek. A megrendelő minden szállított alkatrész mellé megkapja annak 3D szkennelés alapján kiállított tűréseltérési lapját, így a pontos geometriával számolhat a használat során. A megfogók az EU országokban és Svájcban rendelhetők.

Forrás:SCHUNK

További információ

A SCHUNK weboldalán.

Megosztás
[
    ]