Kis méret, hatalmas termelékenység – bemutatkozik a DATRON neo

A frankfurti székhelyű, CNC marógépek gyártásával foglalkozó Datron cég bemutatta legújabb berendezését, a Datron neo-t, amely könnyen hozzáférhető, belépő kategóriás megoldást kínál a nagysebességű megmunkálásban.

A Datron neo kompakt marógép kialakításában a fejlesztők kiemelt célja volt, hogy egy könnyen kezelhető, mégis hatékony gépet alkossanak meg, kifejezetten azok számára, akik bele szeretnének vágni a nagy sebességű CNC marásba.

neo

Ennek megfelelően az új berendezés minden ízében felhasználóbarát: Plug & Play alapú designjának és ergonomikus, frontális hozzáférést biztosító kialakításának köszönhetően, ez a 3-tengelyes megmunkálásra képes berendezés könnyedén és gyorsan beállítható. A telepítést követően pedig egyszerűen és megbízhatóan működtethető, akár előzetes szakképzés nélkül is.

Kompakt, hatékony, rugalmas

A DATRON neo mindössze 1 négyzetméternyi helyet foglal, ez részben annak köszönhető, hogy az általában külsőleg felszerelt hűtőberendezés a gépházon belül kapott helyet. Az MQCS (Minimum Quantity Coolant System = Alacsony Fogyasztású Hűtő Rendszer) hűtés emellett porlasztott emulzióval hűti és keni a szerszámot, ami egyrészt rendkívül alacsony fogyasztást eredményez, másrészt megspórolja az árasztásos rendszerek használatával járó karbantartási problémákat is.

neo_2

Kis mérete ellenére a neo nagyobb társai mellett is megállja helyét, és jelentős megtérülést ígér használóinak. A különböző marási stratégiáknak köszönhetően, mint a zsebmarás, letörés, menetmarás és a 3D alakzatok kialakítása, a megmunkálások gyorsan, egyszerűen és hatékonyan végezhetők. A berendezés emellett teljesítményben is bizonyít – 2kW-os, nagy sebességű orsójával akár 40.000-es percenkénti fordulatszám is elérhető, ami egy ilyen kis szerszám esetében kiemelten fontos a minőségi megmunkáláshoz.

Egy szerszámgépnél óriási szerepet játszik a befogás, hiszen ez nagyban befolyásolja, hogy milyen megmunkálásokat tudunk vele végezni. A DATRON neo kúpos illesztési rendszere hatalmas rugalmasságot kínál ezen a területen. A gépen számos munkadarab rögzítő alkalmazható: tokmány, pneumatikus rögzítés, vákuumasztal, T-hornyos asztal leszorítókkal, satuk, 4. tengely. A munkaasztal kúpos illesztőfuratainak köszönhetően, sorozatgyártás esetén kiemelkedő ismételhetőség érhető el, hiszen a befogókat mikronos pontossággal rögzíthetjük az adott furatokhoz. A befogás minősége sem hagy maga után kívánni valót – a robusztus, alumínium-polimerbeton gépágy minimalizálja a rezgéseket, a kúpos illesztőfuratok vákuumos csatlakozásai pedig megbízható rögzítést biztosítanak.

A DATRON neo kúp-üreges munkaasztala és vákuum-befogó moduljai

A DATRON neo kúp-üreges munkaasztala és vákuum-befogó moduljai

A DATRON neo a munkafolyamatok beállításában és a darabok pozicionálásában is egyszerűséget és kezelhetőséget képvisel. Az alapfelszereltséghez tartozó, beépített kamera azonosítja a munkadarab helyzetét, a 3D mérőtapintó pedig leméri azt, gondoskodva a pontos megmunkálásról. A marás üzemmód kikapcsolásával lehetőségünk van a munkaasztalt előretolni, ami a megszokottnál nagyobb hozzáférést biztosít, így még a darabok beállítása, cseréje is gyorsan, kényelmesen végezhető.

DATRON next

A DATRON neo nem csak hardveres megoldásaival garantálja a maximális felhasználói élményt. A gép működéséért felelős DATRON next szoftver segítségével a marási munkálatok olyan egyszerűvé válnak, akár a 3D nyomtatás. Az okostelefon-szerű kezelőfelület a megmunkálás teljes folyamata alatt támogatja a gépkezelő munkáját, a beépített alkalmazásoknak, a Microsoft rendszereiből ismert csempe designnak és intuitív ikonoknak köszönhetően pedig használata roppant egyszerű.

Start_Screen_Print_Smartphone_010616-EN

A szoftver CAM-Varázslója (CAM-Wizard) segít az operátornak a programozásban, szerszámozásban, a munkadarab beállításában, valamint engedélyezi a munkadarab szimulációkat. A Programkezelő (Program Management) használatával pedig maga a programozás is egyszerűbbé válik: elég hálózatról vagy egy USB eszközről betöltenünk egy adott megmunkálási programot, a DATRON next pedig megjeleníti a komponenseket, melyek közül könnyedén kiválaszthatjuk és betölthetjük a nekünk szükségest.

Sikerre tervezve

A DATRON fejlesztői igazán kitettek magukért a neo tervezésében, hiszen sikerült egy olyan berendezést megalkotniuk, ami a kis méret és egyszerű használat mellett is nagy hatékonyságot biztosít. A gép persze nem alkalmas a precíziós-, illetve keménymarást igénylő területekre, mint ahogy a nagy, komplex darabok megmunkálását sem tudjuk vele elvégezni; de nem is ez a feladata.

A DATRON neo egy belépőkategóriás marógép, ebben a szegmensben pedig párját ritkítja. Ideális döntés olyan felhasználóknak, akiknek nem fő tevékenységük a CNC marás, viszont szívesen bővítenék termékportfóliójukat néhány egyszerűbben megmunkálható alkatrésszel, esetleg maguk gyártanának néhány olyan darabot, amit jelenleg beszállítóktól rendelnek.

ForrásDATRON

További információ:

A DATRON hivatalos magyar forgalmazója, a Prémium Szerszámgépszerviz Kft. honlapján.

A DATRON neo hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]