Gyorsabb, okosabb és esztétikusabb – új Haas vezérlés

A Haas bemutatta új generációs CNC vezérlését, amely számos hatékony szoftveres funkción túl egyszerűbb kezelőfelületet, jobb hálózati funkciókat és egy új programozási rendszert is kínál használóinak.

ngc

A Haas NGC (Next Generation Control = Új Generációs Vezérlés) az egyik legújabb fejlesztés a könnyen kezelhető CNC vezérlések piacán. A rendszer felhasználói felülete az eddigieknél is következetesebb és intuitívabb lett, jelentős fejlesztéseken esett át a hálózati felület is, emellett pedig egy teljesen új funkció, a VPS (Visual Programming System = Vizuális Programozási Rendszer) is beépítésre került.

Szoftveres funkciók

A DWO (Dynamic Work Offsets) és a TCPC (Tool Center Point Control) olyan szoftverfunkciók, amelyek jelentősen megkönnyítik a többtengelyes műveletek végrehajtását a 4. és 5. tengelyt jelentő forgóasztalok használata során. A DWO/TCPC funkciók használata mellett ezentúl nem szükséges minden felfogáshoz újraírnunk a programokat, és mindig pontosan ugyanarra a pontra felfogni a munkadarabot, hiszen a bemérés után a gép automatikusan átírja a szerszámpályákat/tengelyek mozgását. A 4. és 5. tengelyt használó kontúrmozgások esetén a TCPC, a 3+2 tengelyes megmunkálások esetén pedig a DWO segítségével a Haas automatikusan generálja a megfelelő szerszámpályát.

dwo_tcpc

Az új szoftveres funkciók segítségével tehát sok időt és pénzt spórolhatunk; növelhetjük a többtengelyes megmunkálások számát, így emelkedhet a termelékenység, cégünk pedig gyorsabban termelhet profitot.

Javított kezelőfelület

Az NGC navigációját jelentősen leegyszerűsítették a fejlesztők, ezzel együtt azonban a kurzorbillentyűk funkciói, illetve a kifejező ikonrendszer kialakításában következetesek maradtak, megkönnyítve az átállást a korábbi vezérlésekről.

A vezérlés Súgója is hatékonyabb lett – olyan ikonokkal bővült, amelyek könnyebb hozzáférést biztosítanak a vezérlő különböző funkcióihoz és opcióihoz.

easy_acces_icons

Az ’Aktuális Parancsok’ képernyőt átrendezték, ami így most egy “egyképernyős” felületre került. Innen olyan eszközök érhetők el, mint a ‘Szerszámkezelő’, az aktív kódok és minden olyan panel, amire gyorsan szükségünk lehet.

VPS

A Haas Vizuláis Programozórendszere (VPS) segítségével egyszerűen és gyorsan állíthatók elő a főbb munkadarab alaksajátosságok alapján a G-kódos programok. A darabsajátosságokat különböző sablonokkal tudjuk meghatározni, amiket egy külön erre a célra kialakított párbeszédablakban választhatunk ki. A VPS-ben találunk emellett egy sablongenerátor felületet is, amelynek segítségével saját sablonokat is létrehozhatunk gyakran visszatérő és ismétlődő munkadarabokhoz.

vps

HaasControl

Az új NGC vezérlés arra is lehetőséget kínál, hogy e-mail vagy sms értesítéseket kapjunk a megmunkálásunk állapotáról (Magyarországon is elérhető szolgáltatás, Android és iOS rendszerekre egyaránt). A céleszközöket mi magunk választhatjuk ki, beállításukat pedig pár egyszerű lépésben el tudjuk végezni a MyHaas portálon és a HaasCNC.com weboldalon keresztül. A HaasControl szolgáltatás mostantól minden új NGC vezérlésű szerszámgéphez díjmentesen használható.

Kapcsolat és memória

Akárcsak a kezelő-, a hálózatbeállítási felület is egyszerűbb lett. Az NGC-t bármilyen operációs rendszerrel használhatjuk, a kapcsolódás pedig gyorsabb és megbízhatóbb, mint korábban. A NetShare funkció használatával a számítógépen vagy a vezérlőn található programok gyorsan és egyszerűen futtathatók, valós időben. Az alapfelszereltséggel vezetékes Ethernet kapcsolati lehetőséget kapunk, de opcionálisan elérhető WiFi kapcsolat is.

Az NGC 1 GB belső programmemóriával rendelkezik, ami azt jelenti, hogy egyszerre több program is tárolható a vezérlőn, anélkül, hogy szükség lenne külső háttértárra. Nagyobb programokat és komplexebb megmunkálásokat is futtathatunk a belső tárhelyből, ami megoldást kínál a korábban tapasztalt kapcsolódási problémákra.

ForrásHaas

További információ:

A Haas hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]