Céljai elérésében partnerek az új Dormer Pramet szerszámok

A marási műveletek hatékonysága nagyban függ az alkalmazott szerszámok tulajdonságaitól. Ahhoz, hogy gyorsan minőségi terméket állíthassanak elő a felhasználók, jó forgácsolási paraméterekkel és kiváló eszközökkel kell dolgozniuk. A Dormer Pramet legújabb, 2016 második felében bevezetett termékcsaládjai ebben kívánják segíteni a vásárlókat.

Többféle marószerszámmal és új lapkageometriák bevezetésével újította meg a Dormer Pramet a termékportfólióját a múlt évben. Ezek közül tekintjük át az alábbiakban a legkiemelkedőbb újdonságokat.

S8-as tömör szármarók széleskörű felhasználásra

A szerszámok használatával a legtöbb általános marási feladat elvégezhető, legyen szó nagyolásról, horonymarásról, profilozásról, axiális marásról, előfiniselésről vagy finiselésről. A tömör keményfém szármarók anyaga és élgeometriája nagy éltartamot és kiváló forgácselvezetést biztosít a megmunkálás során.

tomor_maroszerszamok_dormerpramet

A fejlesztések érintik az új, két- és háromélű szármarókat (S822 és S823) is, melyek Alcrona (ALCrN) bevonattal vannak ellátva. A bevonat kopásállóságot, és magas hőmérsékleten is jó szilárdságot biztosít, miközben a termelékenységi mutatószámok javulnak. Ráadásul alkalmassá teszi a szerszámokat mind simítási, mind nagyolási műveletekre, akár hűtéssel, akár anélkül dolgozunk. Így kiváló felületi minőség hozható létre, még a nehezen forgácsolható anyagokban is. 

Új lapkageometriák

A kibővült termékpalettában új geometriák és anyagminőségek is megjelentek, amelyek speciális alkalmazásokhoz használhatók. Így elsősorban acélok, korrózióálló acélok, öntvények és melegszilárd acélok simítási műveleteinek elvégzésére fejlesztették őket.

Az új pozitív lapkageometriák (NF1 és NF2) korrózióálló acélok megmunkálására alkalmasak, kiváló forgácselvezetéssel, hosszú élettartammal és megbízható használattal. Az NF1-es kialakítás finiselési és elősimítási műveletekhez ajánlott, míg az NF2 geometria előfiniselési és közepes teljesítményű forgácsolásra alkalmas. 

uj_lapkageometriak_dormerpramet

Az FF2, FM2, illetve az RM3 lapkageometriák acélok és öntvények megmunkálásában nyújtják a legjobbat, használatukkal kiváló felületi minőség érhető el. Az FF2-es kialakítással alacsony széntartalmú acélok megmunkálása végezhető, az FM2-es lapkákkal pedig 0,2 mm-es fogásban folytonos, vagy szakított felületek is készíthetők. Az RM3-as geometria kedvezőtlen forgácsolási körülmények között is használható nagyolási feladatokhoz.

A magas hőmérsékleten szilárdötvözött acélok megmunkálásában az SF2 és SF3 geometriák bizonyítanak. Előbbi alacsony vágósebesség mellett, utóbbi simítási műveletekben használható. Olyan anyagokhoz is használhatók, amelyek hajlamosak a forgácsolás során felkeményedni, mivel az élkialakítás ennek gátlását célozza.

A T7325-ös lapkaminőséget a megszakított felületek megmunkálására fejlesztette a gyártó. A bevonatnak köszönhetően nő a szerszám éltartama és csökken az élrátétképződés is.

Új univerzális marószerszám

Az új szerszám használható szerkezeti acélok, öntvények, vagy akár nem vas-fémek sarokmarásához, illetve széleskörű megmunkálásához. A marószerszám kialakítása költséghatékony alkalmazást tesz lehetővé, köszönhetően a magas fogszámnak. A TNGX10 kétoldalú háromszög lapkák 6 vágóéle és elhelyezkedése gazdaságos, akár nagy (5 mm-es) fogásmélység esetén is. Ezek a lapkák háromféle geometriával érhetők el, az F kialakítás a kis széntartalmú acélokhoz, az M geometria a szénacélok és korrózióálló acélok megmunkálásához, míg az FA lapkák a nem-vas fémekhez ajánlottak. 

univerzalis_maroszerszam_dormerpramet

A Dormer Pramet a portfólió megújításánál figyelembe vette a vevői igényeket, külön figyelmet fordítva a speciális alkalmazásokra. Az új termékcsaládok és a fejlesztések eredményeképp pedig számos újdonságával teszi termelékenyebbé a vásárlókat.

Forrás:Dormer Pramet

További információ

A Dormer Pramet cégcsoport hivatalos weboldalán.