A vízsugaras- és lézervágás, mint tökéletes páros

Sok lézermegmunkálással foglalkozó vállalat abrazív vízvágásos technológiával bővíti kínálatát a versenyképesség megőrzése érdekében. A vegyes megmunkálással a darabidő csökkenhet és még több ügyfél kiszolgálására nyílik lehetőség. 

OMAX_vizvagas_lezervagas

Ahhoz, hogy megértsük, miért válik egyre népszerűbbé a vízvágás napjainkban a lézermegmunkálások mellett, át kell tekintenünk ezen technológiák működését.

Lézermegmunkálás

A lézervágás egy fókuszált, nagy intenzitású fénynyalábbal történik, amelyet egy sűrített gázt is továbbító fúvókán keresztül irányítanak a munkadarabra. A keletkező hő hatalmas: a vágási ponton az anyag melegedését, olvadását és végső soron “párolgását” idézi elő. Habár a technológiát túlnyomórészt fémek, egyes műanyagok és néhány típusú üveggyapot vágására használják; a lézervágás nagyon pontos, finom éleket alakít ki, fémlemezek vágása esetén pedig egy igazán gyors eljárás. A fénynyaláb a munkadarabon létrehoz egy vágási zónát, amely egyes műanyag daraboknál torzulást okozhat az anyagolvadás következtében. Általában 30 mm-nél vékonyabb lemezek megmunkálására ajánlják és nagy előnye, hogy a darabbal csak a lézersugár érintkezik: így kisebb a torzulás és a lemez deformálódásának lehetősége. A vágásrés akár mikronos pontosságú is lehet, így alkalmas kisméretű alkatrészek precíziós megmunkálására. Hátránya, hogy az ötvözött vagy kompozit anyagok vágása esetén a komponensek eltérő olvadáspontja ronthatja a megmunkálás minőségét. 

Abrazív vízsugaras vágás

Az abrazív vízvágó gépekben nagy nyomású víz, és az abban elkevert gránithomok szemcsék végzik a megmunkálást. A vágóközeg nagy sebességgel áramlik át a fúvókán a munkadarab felé. A folyamat a természetes vizek által végzett erózióhoz hasonlítható, ám annál sokkal gyorsabban érhetünk el vele látványos eredményt. A vízsugaras vágás nem jár komolyabb hőtermelődéssel a munkadarabban, a vágási él pedig az anyagtól és a paraméterektől függően akár egy művelettel elkészíthető, nincs minden esetben szükség utólagos simításra. Az eljárással tulajdonképpen bármit el tudunk vágni, így kompozit anyagokat, üveget, köveket (gránitot, márványt és mészköveket is), és akár 300 mm-nél vastagabb lemezeket is (ez esetben utómunkára is szükség van a vágási él minőségének kialakítására). A vízvágó berendezések egy jól állítható vágófejjel és egy megfelelő körasztallal akár hattengelyes megmunkálások elvégzésére is alkalmasak, segítségükkel akár komplex 3D-s formák is kialakíthatók csőből és rúdanyagból.

Új piacok meghódítása

Egyre gyakrabban vásárolnak a lézeres megmunkáló üzemek abrazív vízsugaras vágógépeket is, így bővítve a vágható anyagok típusát és a lemezek vastagságát. A gazdasági recesszió sok cég számára kényszerhelyzetet teremtett: a lézervágás költségessége csökkentette a megrendeléseket. Így kénytelenek voltak olyan megoldásokba fektetni, amelyekkel bővíteni tudták a megmunkálási kínálatukat. A vízvágásba történő beruházás több munkalehetőséget teremtett számukra: kerámia-, üveg-, réz-, műanyag- és kőmegmunkálást is tudnak vállalni, ezáltal több ügyfelet és hosszabb távú munkalehetőséget nyertek. Az OMAX ügyfelei között többen is vannak, akik látva a vizes vágásban rejlő lehetőségeket, egy második vagy harmadik vízvágó gépet is beszereztek. Ráadásul egy ilyen gép beszerzése kb. harmad akkora költséget jelent, mint egy lézergép vásárlása.

Paradigmaváltás a megmunkálásban

A vízvágás megjelenése teljesen átalakította az üzemek működését is, ez többnyire a termelékenységben jelent pozitív hozamot. Az OMAX vizes vágógépeit könnyű telepíteni és könnyű üzemeltetni is, mindenféle speciális programozói tudás nélkül, így a gépkezelők gyorsan és könnyen átállhatnak az új technológia alkalmazására. Az OMAX CAD/CAM szoftvere 90 különböző fájltípus kezelésére képes, így nem jelentkezik a konvertálásból eredő időveszteség. A DXF fájlok a vezérlőn is módosíthatók így a hasonló darabok gyártása még gyorsabbá válhat. A korábban kiszervezett, vagy el nem vállalt megmunkálások is elvégezhetők az üzemen belül, ezáltal jó a beruházás megtérülése, illetve a termelés minősége is javulhat a megfelelő technológia kiválasztásával.

OMAX_vizvagas_lezervagas_2

A lézer- és a vizes vágás egymást kiegészítő technológiák lehetnek; a munkadarab kialakítása (elsősorban anyaga és vastagsága) és a megmunkálással szembeni elvárások (pontosság, a méretek nagyságrendje) jelentik a döntő tényezőket a választásban. Mindemellett fontos kiemelni a beruházási és megmunkálási költségeket is, melyek mérlegelése szintén fontos érv a döntésben. A vízsugaras vágás költségei alacsonyabbak, ugyanakkor lézerrel pontosabb a kisméretű alkatrészek megmunkálása. A fémlemezek vágására elterjedten használják a lángvágást is – ezzel is érdemes összevetni a fenti technológiákat.

Felhasznált forrás:
www.omax.com

További információ

Az OMAX hivatalos weboldalán.

Megosztás
[
    ]