A STUDER válasza a negyedik ipari forradalom kihívásaira

Az Ipar 4.0 egy „látomás”. De mit is jelent pontosan? A STUDER szakembergárdája igyekezett alaposan körüljárni az új megközelítést. Az éves Motion Meeting-en, 2017 február 16-17-én Thun-ban a csiszolás szakértői bemutatták, mivel jár a negyedik ipari forradalom és hogyan viszonyul a cég az Ipar 4.0 elvárásaihoz.

studer_industry_4_0

Mindenki hallott már az Ipar 4.0-ról, ami a negyedik ipari forradalom közismert elnevezése. A mechanizmusok, majd az elektromosság és az automatizálás térhódítását követően, most elérkezett a digitalizáció ideje. A gépek, illetve gépegységek digitális kapcsolatban állnak egymással, és a körülöttük található eszközökkel. E megoldás célja, a folyamatok egyszerűsítése és optimálása a hatékonyság maximalizálása érdekében. A digitális gyárban, vagy nevezhetjük „okos gyárnak” is, nem fordulhat elő több tervezetlen leállás és minden erőforrást optimálisan osztanak be. 

Kapcsolat, csoportosítás, elemzés

Napjainkban az emberek jelentős része jelen van az online térben és az internet segítségével kommunikál. Ugyanígy egyre több eszközt kapcsolunk össze közös hálózatban. A digitalizáció és a hálózatosítás hatalmas lehetőséget jelent: különböző szektorok elemzői egyetértenek abban, hogy az új megközelítés új piacokat nyithat meg, akár 100 MRD eurós éves forgalommal. Nyilvánvaló, hogy a „Big Data”, mint a nagy mennyiségben összegyűjtött adatok halmaza, rengeteget ér abban az esetben, ha megfelelően elemezhető és csoportosítható. Az adatelemzés viszont hatalmas kihívást jelent mind az ipar, mind a társadalom számára. – Hogyan kezeli ezt a STUDER?

A megoldás: koncentráció!

„Az okos gyárat nem lehet egyik napról a másikra felépíteni. Fontos, hogy az egyes területekre külön-külön fókuszáljunk”, foglalta össze Christian Josi, a Fritz Studer AG. projektmenedzsere. A STUDER számára elsődleges, hogy minden fejlesztés előnyt teremtsen a partnereik számára. „Szorosan együttműködünk az ügyfeleinkkel”, tette hozzá Josi. – De pontosan min is dolgozik a STUDER?

Fókuszban az egyszerű és biztonságos hálózat

Az Ipar 4.0 alapja a kapcsolat a gépek, a logisztika, a termékek és a felhasználók vállalatirányítási rendszerei (ERP, SAP) között. A megfelelő működés érdekében minden résztvevőnek ugyanazt a nyelvet kell beszélnie, a kommunikációt pedig a mindenki számára elérhető és biztonságos OPC UA (Open Platform Communication Unified Architecture) keresztül bonyolíthatják. A STUDER ezt az architektúrát integrálta a „StuderWIN” szoftverébe. Így a szerszámgép két szerepet is ellát: klienssé és szerverré is válik. Ez lehetővé teszi a berendezések könnyű és biztonságos hálózatosítását a digitális gyárban.

Fókuszban az állásidők csökkentése

A másik legfontosabb törekvés az előre nem tervezett leállások minimalizálása. A United Grinding Group (UGG), melynek a STUDER is tagja, már foglalkozik a kérdéssel. A cél az, hogy a felhasználó olyan eszközt kapjon, amely lehetővé teszi a költséghatékony karbantartást. Más szóval, a szerszámgép csak akkor áll le, amikor az tervezett és előre látható. A United Grinding Group alkalmazza a „Predictive Maintenance” (tervezett karbantartás) filozófiát. Ahhoz, hogy ez valósággá váljon a jövőben, az egyedi összeállításoknak és alkatrészeknek is felügyeltnek és ellenőrizhetőnek kell lenniük. Különböző mért paraméterekre van szükség ahhoz, hogy képet kapjunk a részegységek és a teljes rendszer működéséről, ez pedig folyamatos tanulást követel. „Ha már megvan a megfelelő elképzelés, lehetőségünk van a jó stratégia és mérési megközelítés tervezésére, illetve a megfelelő eszközök kiválasztására.” Ez pedig azt jelenti, hogy ha az összeállítás, vagy egy részegység elromlik, esetleg hibázik, a megelőző karbantartás képes helyesbíteni, vagy átalakítani a folyamatot. Így minimalizálható a kiesés, illetve előre tervezhető a leállás.

Ki áll így a középpontban?

Az új technológiák és a digitalizáció felhasználása mellett, nem téveszthetjük szem elől a felhasználók érdekeit. A STUDER folyamatosan az egyes partnerekre és azok igényeire fókuszál. A legújabb technológiák és a digitalizált termékek csak akkor jelentenek igazi értéket, ha a felhasználók számára hasznot jelentenek. A technológia rohamos változása nem szoríthatja ki az embereket a műszaki termelésből: a technikának az emberi munkát kell támogatnia. „Kétségtelenül változnak az elvárások és új kompetenciák válnak fontossá. Habár az emberek ugyanúgy elengedhetetlenül fontosak maradnak a termelésben”, bizonyítja Josi. A negyedik ipari forradalomnak az embereket kell szolgálnia és nem fordítva!

További információ

A Fritz Studer AG hivatalos weboldalán.