A SolidCAM 2016 speciális moduljainak új funkciói – 1. rész

A SolidCAM 2016 speciális moduljainak számos új funkciója a haladó felhasználók számára kínál hatékonyabb tervezést a forgácsoló megmunkálásokhoz.

Egy korábbi cikksorozatunkban (1. rész | 2. rész) bemutattuk a SolidCAM 2016-os verziójának szinte mindenki által használt – vagy legalábbis használható – általános célú funkcióit, melyeket az EuroSolid Kft. munkatársa, Harmati Zsolt gyűjtött össze. Jelen sorozatunkkal folytatjuk a Zsolt által összeszedett újdonságok bemutatását, és az egyéb, nem mindenki által használt modulokat vesszük górcső alá.

iMachining

Ez a különleges marásfajta a SolidCAM szabadalma, ami az állandó szerszámterhelésre van optimalizálva. Alapvetően 2 része van: az iMachining 2D a prizmatikus (szabályos elemekkel leírható), az iMachining 3D a szabadformájú felületek (nagyoló) marására való.

Tekintve, hogy jelen cikksorozatnak nem célja az alapfunkciók bemutatása, az iMachining részletesebb bemutatásáért kérjük, látogasson el a a www.imachining.com oldalra, vagy vegye fel a kapcsolatot az EuroSolid Kft-vel a www.eurosolid.hu weboldalon.

Most nézzük meg, milyen újdonságokat adtak a fejlesztők a kezünkbe idén az iMachining 2D esetében:

  • A meglévő különálló nagyolás (“iRough) és simítás (“iFinish) mellé megjelent egy új technológia “iRough+iFinish” néven (7.1 ábra) ami egy műveletben tudja lekezelni a nagyolás és a simítás lépéseit. Olyan helyen lehet használni, ahol egy szerszám elegendő mindkét művelethez (pl.: prototípus gyártás, gyengébb szilárdságú anyagok, stb.).
7.1 ábra

7.1 ábra

  • Egy zseb alsó szintjét kétféle „stílusban” simíthatjuk be (7.2 ábra / A):
    • iMachining mozgással (folyamatosan ívelt pálya, hirtelen irányváltás nélkül)
    • a hagyományos, kontúrral párhuzamos mozgással (“Contour”)
  • Bevezettek egy “Spring pass” kapcsolót (7.2 ábra / B), amit használva a simítás megismétlődik a kontúron. Az elősimítással kombinálva nagyobb pontosságú kontúrok marására használható, mert így a szerszám elhajlás okozta pontatlanságot korrigálni tudja.

 

7.2 ábra

7.2 ábra

 

  • iMachining-nél az előtolás-, és fordulatszám értékeket a Technológia Varázsló határozza meg a CNC-gép adatai (pl. főorsó teljesítmény), és a munkadarab szakítószilárdsága alapján. Viszont a simításhoz(!) lehetőség van felülbírálni ezeket a paramétereket. A 7.3 ábrán látható “Feed floor” és a “spin floor” értékek vonatkoznak az alsó szint (alsó sík) simítására, ha a “Contour” stílust választottuk.
7.3 ábra

7.3 ábra

  • Előfúrások kezelését is bekapcsolhatjuk iRough-nál. (7.4 ábra ) Ez azt jelenti, hogy a kiválasztott fúrás műveletből áthozza a fúrásmélység és a fúró szerszám geometria adatait, és a ráállást úgy kalkulálja, hogy a maró szerszám ne ütközzön fel a furat kúpos alsó részén.
7.4 ábra

7.4 ábra

iMachining 3D-ben csak egy, de annál hasznosabb újdonság van:

  • A szerszámpálya automatikusan kikerüli a készülékként definiált elemeket, egy előre meghatározott távolságot tartva. (7.5 ábra)
7.5 ábra

7.5 ábra

HSR / HSM (3D test-marás)

  • Az előgyártmány aktuális méretéhez hozzá lehet adni extra értéket, most már külön tengelyirányban is. Leegyszerűsítve: a maradék anyag méretét lehet ezzel virtuálisan megnövelni. (8.1A és 8.1B ábra)
8.1A ábra

8.1A ábra

8.1B ábra

8.1B ábra 

  • Átfedési távolság bevezetése miatt a zárt pályák esetében a belépési- és a kilépési pontok egybeesése megszüntethető. A pálya túlfutása miatt a simításnál a felület minősége javul. Az új kapcsoló elérhető a Műveleti fa „Link” (Kapcsolódás) ágán a „Strategy” (Stratégia) fülön. (8.2 ábra)
8.2 ábra

8.2 ábra

Furatvarázsló

Ebben a részben a SolidWorks Furatvarázslója (Hole Wizard Process) által készített furatok felismerésére és a műveletek automatikus létrehozására szolgáló funkcióról lesz szó. A SolidCAM 2016-ban több ilyen „adatbázis” is létrehozható.

Az igazi újdonságok alapvetően a kezelőfelületbe kerültek, ezek az alábbiak:

  • Az utasítás ablakában ki lehet választani, hogy melyik adatbázist szeretnénk használni (9.1 ábra / A)
  • A kiválasztott furat típusa mellett megjelenik az adott furathoz beállított technológia sorrendje (9.1 ábra / B)
  • Az ablak bal felső sarkában lévő „rajzszög”-re kattintva nem lép ki az ablakból a modellen lévő furatok kiválasztása után. (Nem kell a parancsot újra kiválasztani) (9.1 ábra / C)
9.1 ábra

9.1 ábra

  • A SolidCAM menüjében különálló menüpont alá kerültek az adatbázis kezelésére (megnyitás, másolás, mentés,stb.) szolgáló menüpontok
  • A Furatvarázsló adatbázisának kezelésére szolgáló ablak kezelő felülete is megváltozott. Ikonokkal lehet a furat típusok kezelését, másolását, törlését, sorrendjének megváltoztatását elvégezni. (9.2 ábra)
9.2 ábra

9.2 ábra

[folytatása következik…]

ForrásHarmati Zsolt

További információ:

A SOLIDWORKS hivatalos magyarországi viszonteladója, az EuroSolid Kft. honlapján.

A SolidCAM által kiadott „What’s new in SolidCAM 2016 Presentation” kiadványban.

 

Megosztás
[
    ]