YASDA megmunkáló központok és megoldások a 2016-os JIMTOF-on

Idén 28. alkalommal került megrendezésre Tokióban a Japán Nemzetközi Szerszámgép Vásár (JIMTOF) november 17-22. között. A neves rendezvényen természetesen ezúttal is ott voltak a szerszámgép ipar legfontosabb szereplői, köztük az ultraprecíziós megmunkáló központjairól ismert japán YASDA is.

yasda

Az 1929-ben alapított YASDA Osakában, egy kis üzemben kezdte működését és már a megalakulás pillanatától kezdve megmunkálógépek gyártásával foglalkozik. A japán vállalat filozófiájának alapját képező törekvés, mely szerint törekedniük kell arra, hogy a legjobbak legyenek, szemben azzal, hogy a legnagyobbak legyenek, komoly elvárásokat állított eléjük, a lassan 9 évtizedes múlt azonban bebizonyította, hogy képesek eleget tenni ezen elvárásoknak.

Gépeik gyártásában a pontosság és stabilitás számukra a legfontosabb, ezeken a területeken pedig soha nem okoznak csalódást ügyfeleiknek. Ennek megvalósításában fontos szerepet játszik egy szokatlan gyártási alapelvük: a kézi hántolás. A technikának köszönhetően a YASDA gépek számára akár a szubmikronos pontosság is elérhető.

Az idei JIMTOF-ra négy megmunkálógéppel érkeztek, melyeket működés közben is meg lehetett tekinteni. A gépek között volt 2 kompakt, ún. mikro központ (YMC 650, YMC 430), illetve 2 nagy teljesítményű, robusztus 5-tengelyes megmunkáló központ (YBM Vi40, YBM 7Ti) is.

Precíz megmunkálás és nagy termelékenység

A YASDA YBM 7Ti egy 5-tengelyes, horizontális megmunkáló központ, amelyet elsősorban az olyan nehéz anyagok pontos, hatékony megmunkálására fejlesztettek, mint a titánium vagy az inconel. A B és C tengelyeken alkalmazott nagy teljesítményű DD (Direct Drive=Direkt Meghajtás) motoros orsók kompaktabbak a forgattyúcsapos kivitelhez képest, ennek ellenére nagyobb teljesítményt, gyorsaságot és pontosságot, ezáltal pedig nagyobb termelékenységet eredményeznek. Az YBM 7Ti képességeit így elsősorban a nagy tételszámú, mikronos pontosságot igénylő gyártásban lehet legjobban kihasználni.

ybm_7ti

Megbízhatóság folyamatos működés mellett

Az YBM sorozat tagjaként, a Vi40 is robusztus, stabil felépítést kapott – beépített hidas, szimmetrikus kialakításának köszönhetően ez a berendezés is főként pontosságáról híres. A folyamatos működés mellett is fenntartható pontosság és stabilitás érdekében az YBM Vi40 szofisztikált hőkiegyenlítő rendszerrel van felszerelve, amely szabályozott hőmérsékletű olajok géptestbe való fecskendezésével segít optimális hőfokon tartani.

ybm_vi40

Kategóriájának legjobbja

A YASDA YMC sorozata olyan kompakt, mikro megmunkáló központokat jegyez, amelyekkel a szubmikronos pontosság is elérhető az 5-tengelyes megmunkálásban. A korszerű YMC 430 kompakt mérete ellenére ráadásul mindenre képes, amelyre a fentiekben említett társai: kialakításának, felszereltségének köszönhetően folyamatos működés mellett is képes magas minőségben, precízen dolgozni. A gép kérhető egy 90 férőhelyes, automatikus szerszámváltóval is, amely közvetlenül a gépbe építhető, nem igényel plusz helyet.

ymc_430

YASDA YMC 650

A sorozat új tagjaként bemutatkozó YMC 650, a 430-as modell sikereire építve, annak nagyobb változatát kínálja. Ennek megfelelően terhelhetősége (200 kg), kétszerese a 430-asnak. Adottságainak köszönhetően ez a berendezés is minden piaci igényt maximálisan kielégít: viszonylag kis helyigény, folyamatos működés állandó minőség és szubmikronos pontosság mellett és gyors munkavégzés a nagy termelékenység érdekében.

A vásáron a látogatók első kézből tapasztalhatták, mire is képesek a YASDA gépei, a velük végzett látványos tesztmegmunkálások ugyanis minden kétséget kizáróan tanúskodtak a japán vállalat által ígért pontosságról, hatékonyságról és stabilitásról.

yasda_teszt

További információ:

A YASDA hivatalos magyarországi forgalmazója, a TECNO.Team magyar nyelvű honlapján.

A YASDA hivatalos honlapján.

Kapcsolattartó

Thiery Tamás
Tel.: +36 30 946 7147
Email: thiery@t-email.hu