Néhány szó a szerszámparaméterek programozásáról – 2. rész

A szerszámok gyors és egyszerű felvétele, mentése és betöltése mellett fontos a hatékony paraméterprogramozás is a SolidCAM szoftver használata során. Az első részben a szerszámkezeléssel kapcsolatos információkról esett szó, a második részben a szerszámparaméterek gyors megadásán, és -változtatásán van a hangsúly.

(Ismét elnézést kérek azoktól az aktív SolidCAM felhasználóktól és akik számára az itt leírtak már ismertek. Írásom elsősorban azoknak szól, akik most ismerkednek a SolidCAM-mel ill. hatékonyabban szeretnék használni, de talán a tapasztaltabbak is találnak itt érdekességeket.)

Szerszám előtolás-, fordulatszám paraméter (gyors) csere

Az alapeset – amit mindenki ismer – a 12. ábrán mutatott megoldás, miszerint a művelet megnyitása után a Tool (Szerszámok) ágán a Data (Adat) fülön lehet elvégezni a módosítást…

szp12

12. ábra

… de van ennél gyorsabb megoldás is.

Ha jobb egérgombbal kattintunk a műveleten és az előugró menüből kiválasztjuk a „Change Tool Data” (Szerszám adatok megváltoztatása) menüpontot (13.ábra) akkor egy előugró ablakban (14. ábra) tudjuk beállítani a kívánt értékeket.

szp13

13. ábra

szp14

14. ábra

Ebben az ablakban – függetlenül attól, melyik megmunkálásra kattintunk – akár több művelet paramétereit is kezelni lehet egyszerre. Nézzük meg vázlatosan, milyen lehetőségeink vannak:

  • Alapesetben a kiválasztott művelet adatai módosíthatók az indulása után.
  • A „Show all operation using..” (Mutassa az összes műveletet ami ezt a szerszámot használja) (14.ábra/a ) opciót kiválasztva több – az adott szerszámot használó – művelet beállításait lehet elvégezni.
  • A „Show all operation” (Mutassa az összes megmunkálást) (14. ábra / c ) bekapcsolásával akár az összes különböző(!) szerszámot használó művelet paraméterét meg lehet változatni.
  • Ha több művelethez kellene ugyanazokat az értékeket beállítani, akkor jelöljük ki (pipa a művelet neve mellé a listában), kapcsoljuk be a „Copy data to all selected” (Adatok másolása az összes kiválasztotthoz) (14.ábra/b ) kapcsolót és mentsünk.
  • Az „Update Part Tool Table” (Project szerszámtábla frissítése) (14.ábra/ d ) kapcsolóval – mint a neve is mutatja – az itt bevitt adatokkal a szerszámtábla adatait is felül lehet írni.

Látható, hogy a 14. ábrán mutatott ablakban a szerszámok előtolás és fordulatszám értékei egy helyen, könnyen, gyorsan, minimális kattintással kezelhetőek.

Szerszám paraméterek változtatása a Szerszámtáblázaton keresztül

Az eddigi módszerek a szerszámtáblázat alapértelmezett fordulatszám-, előtolás értékeinek módosítására, felülbírálására vonatkoztak. Azonban előfordulhat, hogy valamiért mégis ragaszkodnánk a szerszámtáblázatban szereplő értékekhez, és azt szeretnénk beállítani minden olyan művelethez, ami az adott szerszámot használja. Erre mindjárt két lehetőségünk is van. Egyik gyorsabb, mint a másik!

Az első lehetőség szerint a szerszámtáblában (1.részben a 2.ábra) a szerszámtulajdonság lapon állítsuk be a kívánt paramétereket, majd kattintsuk „Apply speeds to all related operations” (Alkalmazza a paramétereket az összes kapcsolódó művelethez) gombra (15. ábra). Ekkor minden olyan műveletnél, ami az adott szerszámot használja felülíródnak a művelet tool/tool data (szerszám ág/adatok ) fülén lévő értékek, amit egy felugró ablak is jelez.

szp15

15. ábra

Megjegyzés:

  • A műveletnél beállított ráállás-, leállás százalékos értékei változatlanok maradnak, tehát az ábrán kékkel behatárolt terület adatainak felülírására van lehetőség.

A másik módszer akkor használható, ha biztosan tudjuk, hogy a szerszámtáblázatban jól szerepelnek az adatok és esetleg nem minden – adott szerszámot használó – műveletnél kell ezeket felülírni.

A kívánt műveleteket jelöljük ki, majd egér jobb gombos menüben válasszuk ki a „Apply feeds/spins from Tooltable” (Használja az előtolás/fordulatszám adatokat a Szerszámtáblázatból) pontot (16.ábra)

szp16

16. ábra

A hatása pontosan ugyanaz, mint az első módszernek, viszont itt csak a kijelölt műveletek adatai frissülnek.

Paraméterek beállítása különböző megmunkálási feltételekhez

Az eddig tárgyalt esetekben nem volt figyelembe véve az, hogy a megmunkálási körülmények nem állandóak. Például a megmunkált munkadarab anyaga, vagy éppen a szerszámbefogóból kinyúló hossz nagyban befolyásolja az alkalmazandó szerszám paramétereket.

Ezt többféleképpen le lehet kezelni SolidCAM-ben. Íme:

(1.) Az egyik legkézenfekvőbb mód az lehet – amennyiben mentett szerszámlistákkal dolgozunk (ezen írás első részében volt szó erről) – hogy, különböző anyagok megmunkálásához különböző szerszámlistákat hozunk létre (17.ábra).

szp17

17. ábra

Így használva előny lehet, hogy a szerszámok anyagra jellemző előtolás-, fordulatszám értékén kívül, azok apróbb változásait is le tudjuk kezelni. Például azonos átmérő mellett változhat az élek száma, a szerszám anyaga, a befogó, vagy akár az ID azonosító szám, esetleg a megjegyzés rovat tartalma is.

(2.) Másik módszer a „Cutting Conditions…” (Megmunkálási feltételek) használata, amit a szerszám lapon lehet elérni. (18.ábra)

szp18

18. ábra

A gombot lenyomva az előugró ablakban (19. ábra) lehet felsorolni az adott szerszámhoz használni kívánt paramétereket egy kis megjegyzéssel.

Fontos! A táblázatba – mint ahogy a fejléc is mutatja – minden esetben fogankénti előtolást (mm/tooth) és vágósebességet (m/min) kell megadni!

szp19

19. ábra

A használat magáért beszél:

A jobb oldali ikonokkal lehet új sort beszúrni, meglévő sort másolni, illetve sort törölni. (19. ábra / a )

A használni kívánt paramétereket tartalmazó sor elé tegyük ki a pipát és nyomjuk meg az OK gombot. Ekkor az értékek a szerszámlapra másolódnak.

A Marási feltételek listája a művelet szerszám ágán az adatok fül alatt is elérhető. (20.ábra)

szp20

20. ábra

 

Megjegyzés:

  • A marási feltételeket tartalmazó szerszámot listába mentve (TAB, vagy XLS) a „Cutting Conditions..” alatti beállítások is – természetesen – mentésre kerülnek.

(3.) Aki eddig figyelmesen olvasta eme írást észrevehette, hogy a 19. ábrán volt egy „b” –vel jelölt ikon amiről eddig még nem volt szó.

Hát most lesz…

Az említett gombbal lehet, egy ún. globális listából adatokat importálni az aktuális szerszám marási feltételeihez. Ezen globális adat könyvtár működése teljesen megegyezik a már leírtakkal. Ha megnyitáskor üres, akkor az azt jelenti, hogy még nem létezik és létre kell hozni. Ezt a 21.ábrán látható menüben lehet  elvégezni. (SolidCAM / Szerszámkönyvtár / Marási Feltételek)

szp21

21. ábra

Ekkor, a SolidCAM által létrehozott rendszer file-ok felhasználói könyvtárába (alapértelmezés szerint: c:\Users\Public\Documents\SolidCAM\SolidCAM2015\Tables\Metric\) létrejön egy CuttingConditions.XLS file. Ez a file szabadon (a formai megkötések mellett) szerkeszthető. Ebben a listában aztán összegyűjthetjük az évek alatt felhalmozott információkat és azokat importálhatjuk az aktuális szerszám feltételei közé.

A 22. ábrán megpróbáltam a folyamatot egy ábrában megmutatni.

szp22

22. ábra

Remélem, sikerült ezen írással olyan információkat átadni, ami a SolidCAM használatát-, a CAM programozást gyorsíthatja, hatékonyabbá teheti legalábbis a szerszámok kezelése tekintetében. A sok leírt módszerből és lehetőségből kiválaszthatjuk, hogy a cégnél alkalmazott munkafolyamatoknak melyik felel meg a leginkább és a használat során az is kiderül, hogy mennyit nyerhetünk vele.

Írta:Harmati Zsolt

További információ

Az EuroSolid Kft. hivatalos weboldalán.

Megosztás
[
    ]