Miért fontos, hogy milyen forgácskihordót választunk?

A forgács, bár a termelés során, mint hulladék keletkezik, sokat elmond a gyártás minőségéről. Kezelése azonban számos további kérdést felvet. A gépek állagának megóvása érdekében, valamint a munkadarabok minősége miatt fontos, hogy a forgács eltávolítását hatékonyan végezzük, környezetünk megóvása érdekében pedig gondot kell fordítanunk a hűtő-kenő folyadékok szűrésére is.

A gyártás során használt hűtő-kenő folyadéknak a nevében foglaltak mellett, feladata a forgács eltávolítása a felületről. Azonban a forgáccsal történő szennyeződés hatására hatalmas mennyiségben keletkezne veszélyes hulladék, ráadásul a megfelelő áramoltatás biztosítása is kihívás lehet. Ahhoz, hogy a forgácskihordás hatékonyabb legyen, az LNS Turbo MH forgácskihordóit folyamatosan fejleszti a svájci gyökerű gyártó.

lns_turbo_mh_forgacskihordo

A forgácskihordó kiválasztásakor általában figyelembe kell venni a megmunkált anyagot, a forgács típusát, valamint mennyiségét, illetve a hűtő-kenő folyadék tulajdonságait is. A gyártott termékek azonban változhatnak, így a megmunkált anyag és a megmunkálási technológia is. Ilyen esetekben jelent megtérülő beruházást egy olyan univerzális kihordórendszer választása, amely a megmunkálás változásához rugalmasan képes alkalmazkodni.

A TURBO MH forgácskihordók előnyei

A széria forgácskihordói bármilyen típusú forgács kezelésében hatékonyak: legyen szó rövid, tört forgácsról, vagy hosszú, nyúlt forgácsról, a berendezésnek nem jelenthet gondot. A beépített szűrőberendezés pedig gondoskodik a hűtő-kenő folyadékok újrahasznosításának lehetőségéről. A szűrőegységgel ellátott forgácskihordók előnyei azonban tovább sorolhatók: stabilabb gyártást biztosítanak, illetve lecsökkentik a termelési holtidő hosszát.

Az LNS egyéb forgácskihordóinak előnyei mellett a Turbo MH sorozat tagjai öntisztító és rugalmasan módosítható szűrőrendszerrel kerülnek forgalomba. A beruházás megtérülését támogatja az a tulajdonsága is, hogy nem csak bármilyen típusú forgácsot, de bármilyen anyagút is képes kezelni. Ráadásul az üzemeltetés költségei ugyanolyan alacsonyak, mint a szervizelési ráfordítások.

Telepítési környezet és üzemeltetés

Szinte bármilyen szerszámgéppel képesek együtt dolgozni az LNS forgácskihordó rendszerei. Ugyanis alkalmazkodva az iparban használatos kis méretű, kompakt megmunkáló központok szabta kötöttségekhez, a Turbo HM sorozat tagjai kis méretűek és szükség esetén átalakíthatók a felhasználói igények szerint.

lns_sematikus_abra

A forgácskihordón található kaparólemezek magát a berendezést óvják a sérülésektől és az idő előtti tönkremeneteltől. A megoldással elkerülhetők az elakadások, a forgács csomósodása, így folyamatos és megbízható forgácseltávolítást biztosít a működése során. 

A hűtőfolyadék szűrése

A gépben használt hűtő-kenő folyadékok szűrését a forgács eltávolításával egy időben hatékonyan elvégzik a forgácskihordók. A folyadék térfogatáramát rugalmasan képesek követni, így mindig a gép által igényelt térfogatáram szűrését végzik. A szűrők öntisztító betéteket tartalmaznak annak érdekében, hogy a karbantartási idő és költség minimális legyen. A több részre bontás szintén a szervizt könnyíti meg: csak azt a szegmenst kell cserélni, vagy tisztítani, amelyiken a probléma (pl. eltömődés) tapasztalható.

Az LNS vállalat számára mindig nagyon fontos a környezeti értékek szem előtt tartása. Épp ezért, az évtizedes fejlesztéseknek mindig központi kérdése a természetvédelem, a működés fenntarthatósága és minden olyan lépés, amely a jövő megóvásában segítheti a felhasználókat.

További információ

Az LNS termékek magyarországi forgalmazója a Prevotex Hungary Kft. hivatalos weboldalán.

Megosztás
[
    ]