Kimagasló teljesítmény a nagyméretű munkadarabok gyártásában

A nagy méretű gépalkatrészek, dízelmotorok és gépelemek gyártásához nem elegendő a nagy munkatér: a szerszámgép felépítményének, gépágyának és szerszámozásának is alkalmazkodnia kell a munkadarab méretéhez.

Kimondottan ilyen feladatok megvalósítására fejlesztette a Makino az nx sorozat legújabb tagját, a 120nx horizontális megmunkáló központot, amely a szériától megszokott sokoldalúságot, nagy sebességet és kiváló pontosságot kínálja az átlagon felüli méretű munkadarabok forgácsolásához.

Makino_a120nx_post1

„A nagyobb méretű munkadarabokat nem lehet ugyanúgy megmunkálni és kezelni, mint a kisebb, vagy átlagos méretűeket, ezért a 120nx minden részlete a nagy teljesítményű megmunkálásra lett kialakítva”John Einberger, a Makino termékmenedzsere így ismerteti a gépet. „Tovább akartuk fejleszteni az nx-szériás gépek jól bevált felszereltségét, így a hárompontos kiegyensúlyozást és a lépcsőzetes oszlopos kialakítást. Mindeközben arra törekedtünk, hogy a 120nx alkalmas legyen a kimondottan nagy méretű munkadarabok kezelésére.”

A 120nx tekintélyes mozgástartománnyal rendelkezik X, Y és Z irányban is (kb. 1900 mm, 1600 mm és 1700 mm), illetve kimagaslóan nagy palettamérettel (1000 mm x 1000 mm), amelyen akár 5000 kg-os munkadarabok is elhelyezhetők. A szerszámgép automatikus palettacserélője 38 másodperc alatt végzi el a munkadarabcserét, ezzel is minimalizálva a veszteségidőket. A szerszámtárban 204 szerszámot képes tárolni, melyek akár 900 mm hosszúak és 356 mm átmérőjűek lehetnek, tömegük pedig elérheti a 35 kg-ot. A szerszámtár feltöltése az operátorok számára biztonságos, a cserét pedig az automata szerszámcserélő (ATC) végzi el.

Merev felépítés a folyamatos termelésért

A gépágy a hárompontos alátámasztásnak köszönhetően, a megfelelően kivitelezett telepítéssel megbízható alapot jelent a megmunkálásokhoz. Amellett, hogy a forgácsolással kialakított méretek és geometriák pontossága kimagasló ezzel a módszerrel, és az áthelyezés is jelentősen egyszerűsödik. A masszív és merev gépágyra támaszkodva egy egyedi, lépcsőzetes oszlopos felépítménnyel tették a rezgésekkel szemben ellenállóvá a Z-tengelyt. A robusztus keresztgörgős csapágyazású forgóasztal a stabil rögzítőelemekkel együtt biztosítja a munkadarab rögzítését.

Makino_a120nx_post2

A 120nx-et is felszerelték a Makino négykúpos paletta-pozícionáló és -rögzítő rendszerével, amely így akár 21000 kg-os terhelést is elvisel. Ezzel a hatékony rögzítéssel és a paletták kialakításával elkerülhető a deformáció. Alaptartozékként levegőfúvókák gondoskodnak az illeszkedési felületek tisztán tartásáról, illetve egy jelenlét-érzékelő a paletta helyzetének felismeréséről.

A nagyobb munkadarabok szükségszerűen nagyobb megmunkálandó felületeket jelentenek, amelyek megmunkálásához nagy átmérőjű és nagy kinyúlású szerszámokra lehet szükség. Ezeknek a tárolása megoldható a Makino 120nx szerszámtárában.

Ahhoz, hogy a megfelelő megmunkálási pontosság elérhető legyen, a szerszámgép számos kiegészítő funkcióval van ellátva. Talán a legfontosabbak a gép melegedéséből származó pontatlanságok kiküszöbölését szolgáló rendszerek, így a golyósorsók hűtése, illetve előfeszítése. A gyorsjárati sebesség a ciklusidő minimalizálása érdekében igen magas, emellett pedig csak akkor tartható meg a kiváló ismétlési pontosság, ha a kiegészítő rendszerek is összehangoltan dolgoznak a géppel.

Erős főorsó és palettarögzítés a kimagasló sebességért és pontosságért

A gyártótól megszokott nagy sebességet és kiváló pontosságot a 120nx a produktivitás növelésével igyekszik túlszárnyalni. A hasonló kategóriájú gépekhez képest a 8000 ford./perc sebességű főorsó teljesítménye 19%-kal javult, átlagosan 50 kW teljesítménnyel képes dolgozni. Ezzel ideális öntvények és keményfémek nagyolásához is. A gyártó hangsúlyt fektetett a gyorsulási és lassulási tulajdonságok javítására is, melynek köszönhetően például a menetfúrások időtartama akár 30%-kal csökkenhet. A szerszámgép elérhető egy nagyobb teljesítményű 18000 ford/perc sebességű orsóval is, lágy ötvözetek nagy sebességű megmunkálásához.

Makino_a120nx_post3

A forgács és a hűtés kezelésére gyakran nem fordítunk elég figyelmet, emiatt gépleállásra, magasabb szervizelési költségekre, meghibásodásokra, a szerszámélettartam csökkenésére és minőségbeli problémákra számíthatunk. A 120nx fejlesztésénél igyekeztek olyan kialakítást létrehozni, amellyel a felsorolt problémák elkerülhetők: lejtős felületeket és egy nagy teljesítményű forgácskihordót építettek a megmunkáló központba. Az orsón keresztüli hűtés folyamatosságát a rendszerbe szerelt ciklon szűrőegység garantálja, mellyel tökéletesen tiszta hűtőfolyadék áramoltatható a megmunkálás helyére.

A 120nx szerszámgép teljesen automatizálásra készen kerül piacra. Ez azt jelenti, hogy a Makino sokoldalú MMC2 (multi-machine, multi-pallet) rendszerével és a MAS-A5 cellavezérléssel forgalmazzák.

A nagy méretű munkadarabok gyártása számos kihívást tartogat, miközben a sebesség, a pontosság és a tartósság továbbra is kulcsfontosságú. A Makino 120nx megmunkáló központja az ilyen munkákban használható ki igazán.

Forrás:Makino

További információ

A Makino hivatalos weboldalán.

Megosztás
[
    ]