Felkészülten a jövő kihívásaira

Az automatizálás szükségességét a legtöbb fémfeldolgozással foglalkozó vállalkozás saját bőrén érzi, mégis nehezen szánják rá magukat sokan, hogy az emberi tényezőt – akár a szakemberhiány miatt – kiváltsák automatizált folyamatokkal.

“A lemezmegmunkálás területe is egyre fogékonyabb az automatizálható folyamatokra, például a lemezek és kész darabok le- illetve felrakásánál, a raktározási folyamatoknál.” – kezdi beszélgetésünket Major Tamás, a TRUMPF Hungary Kft. ügyvezetője. Ezeknek a rendszereknek a bemutatására hívjuk életre új cikksorozatunkat, amely a lemezmegmunkálás területén rendelkezésre álló legmodernebb automatizálási technológiákat mutatja be hazai, megvalósult példákon keresztül. Az esettanulmányok, melyeket a Műszaki Magazin aktuális lapszámában, valamint a következő hónapokban olvashatnak kis-, közepes- és nagy cégen keresztül mutat be néhány, az elmúlt években megvalósított automatizált lemezgyártási folyamatot.

trumpf_major_tamas_interju

Kép forrása: TRUMPF

Műszaki Magazin: Elsősorban hol ajánlják a lemezmegmunkálás területén az automatizálást?

Major Tamás: Az automatizált rendszerek iránti erősebb érdeklődést 2014-től érzékeljük Magyarországon, és most jutottunk el oda, hogy a nagyvállalatok és a kkv-k is komolyabban foglalkoznak a lemezmegmunkálási folyamatlánc racionalizálásával. Főleg a raktározásban és a szellem műszakokban (gépkezelők nélküli több órás gyártás, vagy akár teljes műszak) van látványos szerepe a TRUMPF régebbi és új rendszereinek. Mindig vitatott az automatizálás kontra személyi kérdés. Automatizálási igény ott merül fel elsősorban, ahol komplex rendszerekben gondolkodnak. Ha egy gyártónál jó a megrendelés állomány, és ezért magas például a lézervágó gépek kihasználtsága, egy idő után eljutnak odáig, hogy nem a technológiai kapacitást növelik, hanem a rugalmas gyártási kapacitást fejlesztik.

MM: Milyen automatizálási szinteket különböztetnek meg?

M.T.: A TRUMPF nagyon széles kínálattal rendelkezik a lemezmegmunkáló szerszámgépek automatizálásához, kezdve a lemezfelrakó egységekkel, a palettatárolókkal felszerelt palettaváltókon keresztül a raktárrendszerekig – a teljesség igénye nélkül felsorolva. Sorozatunkban néhány megvalósított projekteket mutatunk be, az egyszerűbb megoldásoktól az összetett rugalmas lemezgyártó rendszerig. Ezzel azt szeretnénk elérni, hogy a lemezmegmunkálással foglalkozó szakemberek valós gyártói tapasztalatok alapján ismerkedhessenek meg az automatizálásban rejlő lehetőségekkel. Például sorozatunk első részében a Lincz és Társa Kft.-nél az új TruLaser 3030 fiber síkágyas lézervágó géppel olyan megmunkálási sebességet értek el, hogy a szellemműszakot csak egy hatpalettás tárral rendelkező palettaváltóval tudják megvalósítani, ez a gyakorlatban 5-6 órás önálló gyártást tesz lehetővé. Az Intertechnika Kft.-nél a TruLaser 5030 fiber lézervágó géphez kapcsolódó TruStore rendszerrel a felrakás és a leszedés mára teljesen automatizált folyamat. A legnagyobb gyártók között pedig a Zollner Kft.-nél óriási, 960 lemezpalettát kezelő valódi rugalmas gyártórendszert mutatunk meg, ahol a raktárrendszerhez hat lemezmegmunkáló szerszámgép kapcsolódik. Az automatizálás igényét általában az élet hozza magával, sorozatunkban, a Műszaki Magazinban láthatóvá válnak a lehetőségek és reméljük az olvasók részéről ez kedvező fogadókészséggel párosul.

„Egy szinten túl, csak a gyártáskapacitás növelésével már nem lehet a hatékonyságot növelni, szükség van automatizálására.” – Major Tamás

trumpf_major_tamas_interju_2

Kép forrása: TRUMPF

MM: Nemrég új székhelyre költöztek.

M.T.: Igen. A TRUMPF Hungary Kft. 2014 óta egyetlen közös cégben látja el a TRUMPF két legfontosabb üzletágának, a szerszámgépek és a lézertechnika üzletágaknak valamennyi hazai tevékenységét. 2015-ben kezdtük meg a munkát Vecsésen, a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér közvetlen szomszédságában, a Quadrum irodaházban. Az immáron 48 fős cég értékesítői és oktatói bázisa, valamint szervizközpontja is ide települt. A jó infrastruktúra fontos volt, közelben van a repülőtér, autópálya, szálloda, a nemzetközi vérkeringés része vagyunk. Kollégáink több mint fele a műszaki ügyfélszolgálat területén dolgozik, az after sales támogatásra és az oktatásra különösen nagy hangsúlyt fektetünk.

Forrás:Műszaki Magazin

További információ

A TRUMPF Magyarország hivatalos weboldalán.

A TRUMPF Csoport honlapján.

Megosztás
[
    ]