Az Edgecam 2017-es verziójának újdonságai – 2. rész

Közel 50 új és továbbfejlesztett funkció érhető el az Edgecam 2017 R1 verziójában, amelyek kiterjednek az esztergálás, marás, huzalos szikraforgácsolás és szerszámgép konfiguráció területére, illetve a felhasználói élményre. Kétrészes cikksorozatunkban ezekről a fejlesztésekről és újdonságokról fogunk részletesebben is beszámolni.

[a cikk első részét erre a linkre kattintva tudja elérni]

Fejlesztések a huzalszikrázás terén

Az új verzió három speciális fejlesztést is tartalmaz a huzalszikra felhasználók számára – pálya transzformálást, Drótváz alaksajátosság keresőt és Fanuc technológiát.

Az előző verzióban vezették be a Transzformálás utasítást, ami pálya eltolásra nyújtott lehetőséget, most azonban kibővült ez az opció két jelentős időmegtakarítást lehetővé tévő utasítással: a Forgatással és a Tükrözéssel, amelyek támogatják az alprogramokat is.

kibővített transzformálás

Az új Drótváz alaksajátosság kereső utasítás a 2D/3D drótváz CAD adatokon dolgozó felhasználók számára készült – kiváltja a korábbi láncolt és ferdefalú profil utasításokat, egyszerűbbé téve a munkát a bonyolult profilformákkal.

drótváz alaksajátosság

A FANUC technológia terén eszközölt fejlesztésnek köszönhetően az Edgecam 2017 R1-ben már támogatottak a FANUC a-C600iA technológiai táblái is.

Profilozás

Profilozás ciklusba szintén három új fejlesztés került be.

  • A láncolás oldalon megjelenő Fogásvételi távolságtartás nagyobb kontrollt biztosít a szerszám pozíciójára a fogások között.
  • A Spirális funkció új opcióval bővült az utolsó kitisztító fogás elhagyásához.
  • Az Összetett fogások ráhagyás opciója megadja a fogások irányát, így az Összetett fogásokat most már lehetséges mind mélységirányú, mind oldalirányú fogásokként is végrehajtani.

profilozás

Előgyártmányok automatikus létrehozása

Az Edgecam 2017 R1-ben már nem feltétlenül szükséges előgyártmányt létrehozni a Szimuláció futtatásához, a Beállítások között megjelenő új utasítás ugyanis lehetővé teszi annak automatikus létrehozásának beállítását. Amikor a rendszer érzékeli az előgyártmány hiányát, lemásolja az alkatrész testmodelljét és beállítja azt előgyártmányként. „Ez jelentős időmegtakarítás nyújt, amikor a felhasználó csak egy simítóciklust kíván ellenőrizni, vagy Bemérő ciklusokat programoz.”

előgyártmány automatikus létrehozása

Gyorsabb pályagenerálás

Számos új funkció került be a Workflow és a Tervezőtábla automatikus megmunkálási utasításai közé, amelyek gyorsabb pályagenerálást eredményeznek. A stratégiák az esztergálási környezetben most már mind a fő-, mind a segédorsóra alkalmazhatóak, nem csak a főorsóra, ami azt jelenti, hogy a stratégiák támogatják az Orsó beállítás utasítást a munkadarab átadásához a fő-, és a segédorsó között.

Az Opciók párbeszédablakban bevezetett Furatsimítási mód beállítás lehetővé teszi a Dörzsárazás vagy Kiesztergálás megadását a furat alaksajátosságok simítására, a furat pontossági tulajdonságainak megfelelően.

Az új, Aktuális szerszám alkalmazása opció az Alaksajátosság megmunkálása beállításaiban biztosítja, hogy a stratégia a korábban már kiválasztott eszterga-, vagy marószerszámot alkalmazza.

Egyszerűbb kezelhetőség

A környezet beállítások bekerültek a Beállítás ablakba, a Forgatásvezérlő kerék pedig esztergálási környezetben is bekerült a Dinamikus KKR készítésbe. John Buehler elmondása szerint ezek egyszerű kezelhetőséget segítő fejlesztések. “Az esztergálási környezetet használó felhasználók tudják, hogy a KKR mutató itt sokkal egyszerűbb, csak az X és Z iránymutatókat tartalmazza.”

A Beállítás ablak két különálló panelre lett bontva: a Környezet megjeleníti a megmunkálási környezet- és az anyaginformációt, a Beállítás pedig a nullpontot és a pozicionálást tartalmazza. Több alkatrész alkalmazása esetén a Beállítás ablak külön kezeli a testmodelleket, és automatikusan egy új KKR nullpontot ad mindegyikhez, ami azt jelenti, hogy az egyes testek nullpontjai függetlenül vizsgálhatóak és módosíthatóak.

A jövőben már az eszterga és maró/esztergáló gépeken sem kell manuálisan programozni a Gyorsjárat szerszámcserére és Gyorsjárat hazaállásra utasításokat, mivel ezek automatikus alkalmazása már itt is bekapcsolható.

És végül; egy új, Elhelyezési pozíció opció lett hozzáadva a KKR készítése utasításához, kijelölve a megmunkáló program nullpontjait, valamint a Szerszámgép pozíciót, ahová az alkatrész elhelyezésre kerül. Ennek a funkciónak a legfontosabb előnye, a szükségtelen KKR nullpontok elrejtése a Beszúrás és az Indexelés utasításban vagy az új Felfogó-tömb funkcióban.

ForrásEdgecam

További információ:

Az Edgecam hivatalos forgalmazója, az Enterprise Group honlapján.

Az Edgecam hivatalos magyar nyelvű honlapján.

Megosztás
[
    ]