Az Edgecam 2017-es verziójának újdonságai – 1. rész

Közel 50 új és továbbfejlesztett funkció érhető el az Edgecam 2017 R1 verziójában, amelyek kiterjednek az esztergálás, marás, huzalos szikraforgácsolás és szerszámgép konfiguráció területére, illetve a felhasználói élményre. Kétrészes cikksorozatunkban ezekről a fejlesztésekről és újdonságokról fogunk részletesebben is beszámolni.

Felfogó-tömb modul

Az Edgecam egyik új funkciója a Felfogó-tömb modul, ami lehetőséget nyújt az előkészített alkatrészek előre definiált felfogó készüléken történő elhelyezésére. A felhasználók egy egyszerű párbeszédablakban, a rögzítési pozíciót megadva adhatják hozzá az előzőleg leprogramozott alkatrész fájlokat a felfogó-tömbhöz vagy bármilyen több-alkatrészes megfogó készülékhez.

A hozzáadást követően az Edgecam automatikusan összevonja az összes megmunkáló programot és szerszámcsere vagy indexelés alapján ésszerűsíti azokat, emellett pedig alprogramokkal optimalizálja az NC programot.

felfogó-tömb

Ahogy John Buehler, az Edgecam márkamenedzsere fogalmazott: “Ez az új funkció hatalmas időmegtakarítást eredményez, mivel az ügyfeleknek a jövőben nem kell manuálisan végrehajtani a felfogó-tömb betöltését, az alkatrészek beszúrását és a megmunkálási utasítások összevonását, ésszerűsítését.”

Fejlesztések a Kódvarázslóban

A szoftver új verziójának Kódvarázslója két nagyon jelentős fejlesztést is tartalmaz az esztergagép konfigurációk tekintetében.

Az egyik fejlesztés a Revolvertípusokat érinti, ennek megadására ugyanis már támogatott a kiterített szerszámozás is, amelynél a szerszámok egymás mellett helyezkednek el, az X, az Y vagy a Z-tengely mentén. A támogatottság kiterjed mind a sugár-, mind a tengelyirányban rögzített szerszámokra, egy- és kétorsós környezetben egyaránt. “Ezt az elrendezést jellemzően a hosszeszterga típusú szerszámgépeken alkalmazzák, de néhány egyéb, normál felépítésű esztergatípuson is előfordul.

A másik új funkció a tengely-irányban mozgó főorsó vagy rúdanyag, ami támogatja azokat a szerszámgépeket, ahol a szerszám áll és a rúdanyag mozog ki és be a tokmányból vagy a patronból. “Ez is a hosszeszterga típusú szerszámgépekre jellemző,” mondta John Buehler.

Új bemérések

A marási környezetben évekkel ezelőtt bevezetett bemérés támogatás az Edgecam legújabb verziójában az esztergálási, illetve a maró/esztergáló környezetben is bevezetésre került, ennek megfelelően már a Renishaw és az m&h bemérő ciklusok is támogatottak.

Ezen felül egy új Bemérő kategória is megjelent a Szerszámtárban, amelynek köszönhetően a felhasználók most már hét különböző bemérő utasítást használhatnak, melyeket a szerszámgép szimuláció is teljes körűen támogat.

bemérő

Ütközésvizsgálat és optimalizált beforgatás

A Készülékfrissítés utasítás is továbbfejlesztésre került, annak érdekében, hogy támogassa az optimalizált beforgató mozgásokat.Korábban a felhasználóknak ki kellett választani egy, az egész megmunkáló programra érvényes biztonságos forgatási pozíciót. Az Edgecam 2017 R1 szükségtelenné teszi ezt a lépést azáltal, hogy minden forgómozgásra automatikus ütközésvizsgálatot végez az előgyártmánnyal és a készülékkel, szükség esetén pedig korrigálja is ezen mozgásokat.

ütközésvizsgálat

Egyszerűbb cikluskezelés

További fejlesztések történtek a Nagyoló beszúrás ciklusban is, így az most már támogatja a vezérlők belső ciklusát, egy Belső-ciklus opció bevezetésével. Az Esztergálási környezet további fejlesztéseként, most már a legtöbb ciklusdefiniáló ablak tartalmazza a beállítások funkcióit magyarázó ábrákat, ami John Buehler elmondása szerint a kezdő és a rendszert ritkán használó felhasználók számára kimondottan hasznos.

belső ciklus

Bővített alkatrész beszúrás

A több alkatrésszel dolgozó felhasználók jelentős előnyhöz jutnak az Alkatrész beszúrás utasítás két új funkciójának köszönhetően. “Most lehetőség van a kiválasztott megmunkáló programok beszúrására egy fájlból, míg korábban egy fájlt csak az összes programmal együtt lehetett beszúrni, amelyek az egyes beállításokban nem voltak szükségesek.”

bővített alkatrész beszúrás

A programon eszközölt számos háttérfejlesztés nem csupán a testmodelleken történő elemkiválasztást és kijelölést fejlesztette, sebességnövekedést is eredményezett és az alkatrészfájl módosításokra is pozitív hatást gyakorolt. Mindez az Edgecam grafikai motor fejlesztésének, illetve az OpenGL 3.3 technológiára való frissítésnek köszönhető.

[folytatása következik…]

ForrásEdgecam

További információ:

Az Edgecam hivatalos forgalmazója, az Enterprise Group honlapján.

Az Edgecam hivatalos magyar nyelvű honlapján.

Megosztás
[
    ]