Műanyagipari alapanyaggyártók Magyarországon – 1. rész

A műanyagiparban nagyon fontos szerepe van az alapanyagok megfelelő minőségének, hiszen ezek alapvetően meghatározzák a létrehozott termék tulajdonságait. Mivel a polimerek előállítása egy összetett, bonyolult kémiai folyamat, így viszonylag kevés cég foglalkozik közvetlenül előállításukkal. Jelen cikksorozatomban a magyarországi műanyag alapanyaggyártók történelméről, előállított termékeiről olvashatnak. A sorozat első részében az általános csoportosítás mellett, a Wanhua – BorsodChem Zrt.-ről, valamint a Dunastyr Polisztrirolgyártó Zrt.-ről (Versalis S.p.A.) olvashatnak.

A műanyagipar résztvevőinek egyik és talán legegyszerűbb csoportosítása során két nagy kategóriát különböztetünk meg: az alapanyaggyártókat, valamint a -feldolgozókat. Az előbbi kategóriát közelebbről megvizsgálva további két csoportot tudunk elhatárolni. Az első csoportba tartoznak mindazok, akik a polimereket közvetlenül monomereiből állítják elő (polimerizálnak), míg a másik csoportba tartozó cégek az alap polimerbe adalék-, töltő- valamint társítóanyagokat kevernek (leggyakrabban extruder segítségével). Ha az alapanyaggyártás alatt szigorúan azokat a gyártási folyamatokat értjük, melyek polimerizációs lépést tartalmaznak, akkor az utóbbi kategóriába tartozó cégek határterületet képviselnek az alapanyaggyártók és a -feldolgozók között.

Ahogy azt a bevezetőben már említettem, a polimerizáció ipari szinten egy összetett, bonyolult kémiai reakció végeredménye. A jó minőségű alapanyag előállításához a megfelelő tisztaságú nyersanyagon kívül megfelelő ipari infrastruktúra, valamint know-how szükséges. Magyarországon jelenleg mindössze négy cég foglalkozik polimerek előállításával: Wanhua – BorsodChem Zrt., Dunastyr Polisztirolgyártó Zrt., MOL Petrolkémiai Zrt., valamint a Zoltek Zrt.

Wanhua – BorsodChem Zrt.

A jelenlegi Wanhua-BorsodChem Zrt. elődjének létrehozásának alapdokumentumai egészen 1949-ig, azaz az első ötéves tervig nyúlnak vissza. Ennek keretében jóváhagyták a borsodi ipartelep létrehozását, benne pedig a Kazincbarcikára tervezett, barnaszén alapú vegyiüzem megalapítását. Az elrendelt beruházás öt évig tartott, melynek során a készülő vállalatot többször is átnevezték. Végül 1955 nyarán megkezdte a termelést tesztüzemben és el is kezdődött akkori nevén a Borsodi Vegyi Kombinátban a műtrágya előállítása.  A gyár felépítése, az ötéves tervben foglaltak sikeres teljesítésével a szocializmus gépezetének akkori sikerének számított, így a hivatalos megnyitóra állami és pártvezetők jelenlétében került sor 1955 decemberében. Az 1956-os események, valamint a kezdeti műszaki problémák miatt a tényleges üzemi termelés csak 1958-ban kezdődött meg.

1ab

1. ábra: A Borsodi Vegyi Kombinát építése (1954), valamint az üzemelő gyár (1960-as évek vége)

A vállalat 1963-ban megépítette a higanykatódos klór- és sósavüzemét, majd Magyarországon egyedülállóként kezdte meg az Olefin I. program keretében a poli-vinilklorid (PVC) szintézisét. 1971-re a PVC előállítási kapacitást egészen 150 ezer tonnáig emelték, mely akkoriban az egyik legnagyobb hazai vegyipari beruházásnak volt tekinthető. 1980-as években előtérbe került a műanyag előállítás mellett annak feldolgozása is, melynek következtében például nagy mennyiségű műanyag ablakot állítottak itt elő. Ezzel párhuzamosan a tőkehiány, valamint a gazdasági recesszió miatt számos gyártási folyamatot véglegesen leállítottak, úgymint a növényvédő szerek előállítását, az ipari gázok szintézisét vagy például a legelső termék, a műtrágya gyártását is.

Az 1990-es évek legelején új műanyagipari területet felé nyitott a vállalat, melynek következtében megkezdődött a kemény poliuretán habok egyik fontos monomerének a metilén-difenil-diizocianátnak (MDI) a szintézise. Alig tíz év elteltével a vállalati profilt sikeresen tovább bővítették a lágy poliuretán habok alapanyagául szolgáló toluol-diizocianáttal (TDI) is, melynek segítségével erőteljesen megszilárdították pozíciójukat a poliuretán piacon.

A rendszerváltást követően nem sokkal a Borsodi Vegyi Kombinátot átnevezték, így jött létre a sokak által jól ismert név a BorsodChem Zrt. A cég irányítását 2011-ben a Wanhua Industrial Group vette át, mely jelenleg is az egyik leggyorsabban növekvő poliuretán alapanyaggyártó és -értékesítő vállalatcsoport a világon. A BorsodChem Zrt. jelenleg európai szinten az egyik vezető PVC, MDI valamint TDI gyártó vegyipari vállalata.

2. ábra: ábra A BorsodChem Zrt. napjainkban

2. ábra: ábra A BorsodChem Zrt. napjainkban

Dunastyr Polisztirolgyártó Zrt.

A Dunastyr Polisztirolgyártó Zrt. a magyarországi műanyag alapanyaggyártás legfiatalabb tagja, pár éve ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. A céget 1988-ban alapították a MOL Nyrt., valamint a jelenlegi tulajdonos, az EniChem S.p.A. jogelődjei, Százhalombattán. A cég a százhalombattai finomító területén található, így a kezdetektől fogva béreli a területet, emellett pedig számos infrastruktúrát (gőz, levegő, nitrogén) szintén a MOL Nyrt-n keresztül kap, még az Olaszországból érkező sztirol lefejtése is a finomító területén található vasúti állomáson történik. Az EniChem S.p.A. a MOL-tól vásárol nagy mennyiségben benzolt, melyből Olaszországban sztirolt alapanyagot állítanak elő.

A felépített új üzemben 1991-ben kezdődtek meg a gyártási folyamatok. Az akkori (és jelenlegi) portfólió két fő terméket tartalmazott. Az egyik gyárrészen ütésálló polisztirolt, míg a másikban expandálható polisztirol gyöngyöket állítanak elő. Az előbbi terméket nagy mennyiségben használati tárgyak alapanyagaként, míg az utóbbit a köznyelvben csak Hungarocellként emlegetett EPS hab előállítására alkalmazzák. A gyár kapacitása ütésálló polisztirol esetén meghaladja a 75 kT/év, míg EPS esetében 50 kT/év mennyiséget. 2000-ben az EniChem S.p.A. kivásárolta a MOL Nyrt. részvényeit, így a vállalat teljes mértékben olasz kézbe került.

A cikksorozatunk következő részében a MOL Petrolkémiai Zrt. történelméről és termékeiről olvashatnak.

 

Források:

http://www.hirtukor.hu/bel_nyomtat.php?ssz=5017

http://mmh2014.quality-minoseg.hu/wp-content/uploads/2014/11/mmh2014-monostorine-orszag-maria-energiairanyitasi-rendszer-alkalmazasa-dunastyr.pdf

http://www.borsodchem-group.com/About-us/History.aspx

https://mult-kor.hu/szocialista-oriasvallalathoz-kotheto-az-egyetlen-visszavont-kossuth-dij-20151210

http://www.fortepan.hu/_photo/display/96311.jpg

http://www.fortepan.hu/_photo/display/28953.jpg

https://lokal-c.mmcd.hu/wp-content/uploads/2017/11/MC_borsodchem_total-1280×724.jpg

Megosztás
[
    ]