Adalékok a hosszabb élettartamért

A modern gyártástechnológiában egyre ritkábban találkozunk a kenőanyagok öregedéséből eredő problémákkal. A köszörűolajok degradálódását a hozzáadott anyagok, stabilizátorok akadályozhatják meg. Milyen hatások okozzák az olajok tönkremenetelét? Hogyan védekezhetünk ezen káros folyamatok ellen? A vegyszerek mindent megoldanak?

Mint az köztudott, a köszörűolajok elsődleges feladata a szerszám és a munkadarab hűtése. Az érintkezés azonban nem csak elengedhetetlen, de a kenőanyag szempontjából káros folyamat: szennyeződést, oxidációt okoz. Míg egy megmunkálás során természetes, hogy elsősorban nem a kenőanyagok állapotával foglalkozunk; szem előtt tartva természeti értékeinket, törekednünk kell a gyártás során használt segédanyagok élettartamára is. Nincs ez máshogy a kenőanyagokkal és a köszörűolajokkal sem.

koszoruolajok_oregedese

A köszörűolajjal szemben elvárás, hogy ne károsítsa a munkadarabot és a szerszámot se. A szerszám kopásából eredő hibák egy részét ráadásul korrigálni is képes, tehát a minőségi gyártás szempontjából kulcsfontosságú. Összetételének óvnia kell a köszörűgépet, illetve annak kiegészítő alkatrészeit az oxidálódástól, valamint a termelés során fellépő káros hatásoktól. Védenie kell a műanyag és gumi alkatrészeket, nem reagálhat azokkal.

A köszörűolajok öregedése

A köszörűolajok öregedését elsősorban a megmunkálás során keletkező termikus energia, az elektrosztatikus hatások, valamint a lézersugárzás idézi elő. A folyamatot a fémmegmunkálásban fellépő ionáramlás indítja be, ezt előidézheti az említett hőfejlődés, az UV-sugárzás vagy az elektrosztatikus jelenségek. Ilyenkor savképződés kezdődik a köszörűolajban, amely az oxigénnel reagálva indukálja az oxidációt.
Maga az oxidációs folyamat nagyon lassú, ám a környezeti oxigén nagy mennyisége felgyorsíthatja. Kezdetben csak kisebb minőségi változásokat idéz elő a kenőanyagban, így a korai oxidáció jelenségét a termékminőség romlásán nem tapasztaljuk. Ezeket a korai, kezdeti változásokat is érdemes vizsgálni, mivel a későbbi károsodások így kerülhetők el a legkönnyebben. A kivizsgálás eredményeképp javítható az olaj állapota a megfelelő intézkedésekkel.

Megelőzés

A napjainkban alkalmazott köszörűolajok a korai oxidáció elkerülése végett speciális oxidációgátló (antioxidáns) vegyszereket tartalmaznak (foszfor, kén és nitrogén vegyületek). Abban az esetben, ha a felhasználók ismerik, és értik az antioxidáns anyagok szerepét, számos meghibásodás elkerülhető. Hiszen a jó adalékolással üzemszinten orvosolható a kenőanyagok öregedése.
Azonban nem csak az adalékanyagok szerepe kulcsfontosságú. Ki kell emelni az ionizátorok fontosságát is, mely gépegységek segítségével a munkamenet során fellépő elektrosztatikus töltésáramlás szüntethető meg, így az általa eredményezett kellemetlen hatások is.

A stabilizáció szerepe

A megmunkálás és a karbantartás szempontjából nyilvánvaló előnyökkel jár a köszörűolajok öregedési folyamatának lassítása. Az állagmegóvás érdekében érdemes folyamatosan monitorozni a kenőanyagok állapotát. Szükség esetén akár újabb adalékok is használhatók. Általánosságban a kenőanyagok 0,05-2 %-át teszik ki a hozzáadott vegyületek, ám ez egyáltalán nem befolyásolja negatív irányban a megmunkálás minőségét. Sőt, a legújabb adalékok segítségével még a megmunkálás minősége is javítható.

Az olajok élettartama hosszabb lesz, kevesebb szervizre és beavatkozásra van szükség, jobb felületi minőséget érhetünk el. A dolgozók számára is biztonságosabb a megfelelő minőségű köszörűolaj és kenőanyag. Mindemellett pedig nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a ritkább cserével kevesebb veszélyes hulladék keletkezik, amelynek kezeléséről így ritkábban, illetve kisebb mennyiségben kell gondoskodnia a felhasználóknak.