Veszélyeztetheti a robotizálás a meglévő munkahelyeket?

Kína 2013 óta több robotot vásárol, mint a Föld bármely más országa. A dinamikusan fejlődő ázsiai ország a kalkulációk szerint 2016 végére átvette Japán helyét, mint a legtöbb ipari robotot alkalmazó gazdaság. Hogyan befolyásolja mindez az érintett szektorokban a munkahelyek számát?

A fejlett országok a gyártásukat elsősorban az olcsóbb és könnyen elérhető munkaerő igénye miatt telepítették a fejlődő államokba, így Ázsia és Dél-Amerika területére. Napjainkban azonban már nem csak fejlett térségben erős a törekvés a munka automatizálására, hanem ott is elindult ez a folyamat, ahol korábban emberek végezték a monoton összeszerelési és gyártási feladatokat.

robotok_alkalmazasa_beszamolo

kép forrása: www.new.abb.com

A gépesítés a gyártás bizonyos területein növelheti a termelés pontosságát, illetve lecsökkentheti az egyes műveletek elvégzésének idejét is. A mai fejlett automatizálási környezetben a precíz megoldások költségvonzata is egyre kisebb, így felvetődhet a kérdés, hogy meddig éri meg embereket foglalkoztatni robotok vásárlása helyett. Míg korábban a fejlődő országokban az alacsony munkabér és járulékteher utolérhetetlen versenyelőnyt jelentett, addig a robotika fejlődése olyan gépeket teremtett, amelyeknek nem, hogy fizetést, de még szünetet sem kell biztosítani. A kezdeti beruházás és a szervizelés költsége pedig eltörpül az emberek foglalkoztatásával kapcsolatos kiadások mellett.

Mivel a robotokat a fejlődő országokban is egyre szélesebb körben használják, többmillió álláshely kerülhet veszélybe világszerte az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája által készített szakpolitikai beszámoló szerint. Ráadásul, a szakértők szerint a robotok alkalmazásának terjedése beindíthatja az ipari létesítmények fejlett országokba történő tömeges visszatelepítését. A fejlett országokban ez nem jelentené munkahelyek megszűnését, mert a „veszélyeztetett” munkahelyek ezekben az országokban már korábban megszűntek.

A beszámoló szerint ugyanakkor egyelőre nem kell jelentős visszatelepítési kedvvel számolni, ami a befektetési hajlandóság viszonylag alacsony szintjével magyarázható. A politikai helyzet, illetve a regionális szabályozás azonban jelentősen befolyásolhatja a visszatelepítés dinamizmusát. A szakértők az autó- és elektronikai iparban dolgoztatják a legtöbb robotot jelenleg, illetve itt számítanak további automatizálásra, tehát azok a munkavállalók vannak a legnagyobb veszélynek kitéve – a munkahelyük instabilitásának szempontjából -, akik ezekben a szektorokban dolgoznak.

Magyarországon több autógyár, azok beszállítói, illetve számos elektronikai ipari alkatrész gyártó üzem működik. A magyar bérek európai viszonylatban még alacsonynak számítanak, ugyanakkor már érezhető, hogy a multinacionális vállalatok egy része inkább a kelet-európai országokba telepíti a gyártását. Az ipari lefedettség szempontjából, a szakpolitikai beszámoló állításait figyelembe véve elmondható, hogy a magyar munkahelyek egy jelentős része is veszélybe kerülhet a robotizálás terjedésével. Ugyanakkor számos olyan új állás betöltésére lehet szükség egy automatizált üzemben, ahol a jól képzett, vagy könnyen átképezhető, rugalmas munkaerő továbbra is versenyképes maradhat.

ENSZ_jelentes_koll_robot_FANUC

kép forrása: www.fanuc.eu

Természetesen a robotizálás és az automatizálás nem nevezhető egyértelműen negatív folyamatnak. Amennyiben figyelembe vesszük azokat a robotos alkalmazásokat is (kollaboratív robotok), ahol a gépek az emberi munka megkönnyítése vagy segítése érdekében dolgoznak, láthatjuk, hogy számos területen a két „munkaerő” nem működhet egymás nélkül. A robotok alkalmazásának másik nagy előnye az, hogy veszélyes helyeken, vagy emberek számára nem megfelelő munkakörnyezetben is üzemelhetnek. Az automatizálás megteremti továbbá a kis létszámú, vagy egyszemélyes vállalkozások számára a nagyobb volumenű termelés lehetőségét is.

A szakpolitikai beszámoló az adózási körülmények, illetve a szociális juttatások változtatását javasolja a munkahelyek megóvása érdekében. Emellett hozzáteszik azt is, hogy a robotok terjedése által kiváltott gazdasági hatásokra vonatkozó viták egyelőre mind spekulatív, elméleti jellegűek.

Forrás:UNCTAD

További információ

Az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája által közzétett szakpolitikai beszámoló összefoglalójában.